Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Dolly _Adobe Illustrator for beginner part 2


Sunday, February 13, 2011

Tutorial wat Dolly _Adobe Illustrator for beginner part 2

.



Salam Korang..

Hari nie nak wat sambungan untuk Tutorial Dolly lak..Yang hari tu part 1 dan yang hari nie last nye..Part 2..Basic tutorial je nie..Dolly kaku k.

So jom Tutorial...

Korang masih simpan tak Dolly korang ari tu??yang untuk part 1 tu..Law masih korang open lah k..File Ai tu..Law dah open..jum kita mula kan sambungan nya..Law tak de korang wat balik..

Mula mula korang wat bulat lagi k..Kali nie nak wat sambungan tudung tu..Dah wat bulat..Korang klik kat anak panah yang macam dalam gambar bawah nie..lepas tu korang klik lak kat bawah bulatan tu..and korang tarik ke atas k..

Law dah..Korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie..bujur melengkung sikit...


Pastu korang sambungkan lah dengan tudung Dolly korang tu k.


Untuk bahagian baju lak..Korang wat guna Tool petak lak..Law korang dah wat petak tu..korang klik lak kat anak panah macam dalam gambar kat bawah nie..Dan korang klik kat hujung baju tu dan tarik..So akan terbuka sikit..


L
epas tu korang Wat lagi petak..Kali nie wat untuk tangan lak..


Dan korang wat lah untuk tangan yang seterusnya..Untuk tapak tangan tu korang guna Tool bulat..


Selesai wat nie..Korang wat lak kain Dolly korang..Guna Tool petak gak..



Caranya sama je cam nak wat baju tu..Dan lepas tu kita wat kasut Dolly nie lak..


Korang guna Tool bulat bulat je..wat macam kat atas tu..dan lepas tu korang alihkan bulat berwarna coklat tu dan letak diatas bulat hitam..So akan jadi cam kat bawah nie..


Pastu korang select kedua dua bulatan tu..Dan buat dua salinan..


Dan lepas tu korang pindahkan ke kain Dolly k..So selesai..



Untuk pindahkan object ke belakang or kedepan..Korang tengok balik Tutorial part 1 k..Tu pun law korang tak ingat..ehhehe..

Tu je..

Selamat mencuba..

papai..



18 comments:

Mr. TN_SkY said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ikhwan said...

hihhi.. 1000 comments?.. hihihi .. nice share =) nak blaja main photoshop gakk ..

OrenLimau said...

wan!ini comel!!nanti oren nak try laa..tapi tu la..skrg makin busy laaa.huhu..

Wan_hazel said...

Mr. TN_SkY

ehehhe..leh je sky..ehehhe..sronok law wat nie..

Wan_hazel said...

ikhwan

hahah..wan tambah 000 je kat blakang HTML kod wan tu..leh je balaj...bez nie

Wan_hazel said...

OrenLimau

lain kali pun leh try gak..ehehhe

Mr. TN_SkY said...

yekew? hahaha..lau expert adobe sng kan? =_=

Salam..SkY dtg jengah bro kt sini..terbang dari pondok kecil =_=

Wan_hazel said...

Mr. TN_SkY

hehehe..betul2..leh makeover blog sesuka ati..ehehe

Hanis Zakirah said...

Wah..cantik and jadi lah..tp hanis guna adobe photoshop 7.0 jew..

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah

hehehe..boleh tu...

aien hermionie said...

erm dah wat dah.. tq wan.. erm kalu wan nak tgk..

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=215312285149322&set=a.213778798636004.65510.100000116577441&theater


terima kasih wan.. totorial wan meman berguna

Wan_hazel said...

aien hermionie

wan nak tgk..ehehhee

Alia Syaza :) said...

ok brother wan ! saya dah start mendoodle, thx for your help! may allah bless you :)

Alia Syaza :) said...

eh ehh, macam mana na save doodle ehh? hihi

Wan_hazel said...

yg dolly taw alia..eheheh..doodle leh tgk tuto adobe photoshop..erm law nak save..klik file and export k

Alia Syaza :) said...

yeyy~ dah siap, nah tengok *kalau sudi~ hihi, http://aliasenyum.blogspot.com/2011/08/my-own-doodle.html, tq atas tunjuk ajar :)

Wan_hazel said...

ok..wan jenguk taw..ehehe

CCICute Design said...

yeayy.. da pandai wat dolly... ^_^