Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Floating Object


Sunday, March 20, 2011

Tutorial Floating Object

.



Salam korang...


Kali nie Wan nak wat Tutorial Floating Object lak..Nak letak Heartbeat pun leh gak....Erm..Tutorial objek terapung..ehehhe..cara nye senang je..

Jum tutorial...


Bagi pengguna Design/layout template

Dashboard>design/layout>add gadget>HTML..



Bagi pengguna Classic template lak

Dashboard>Template
Letak selepas kod </body>

-------------------------------------

<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; right:-8px;'>

KOD OBJECT KORANG

</div>

-------------------------------------

top:150px
Korang leh adjust kedudukan Objek korang tu k..Nak ats sikit ke bawah sikit ke..So ubah je no dalam tu..

right
Korang leh tukar dengan left..

KOD OBJECT KORANG

Korang letak lah kod objek korang dalam nie..Nak letak Heartbeat pun leh gak...Gambar korang ke..ape ape je lah..senang je kan..

S
o selamat mencuba..


.



14 comments:

faraa mim said...

wan dah jadi. thanx sgt2 sbb share :)

.:|kamaryeah|:. said...

mcm best jer nie~
hee~

Wansteddy Tales said...

Sesuai utk hakak sbb wat kesilapan besar coding widget floating lepas hahaha... thanx share tips ni Wan ^^

Miss D'ya said...

wow..nice tutorial..tapi kan x berat ke abg letak widget terapung-apung ni? ;)


http://miss-dya.blogspot.com

✖ Sera ✖ said...

floating object nih untuk ape ?
bg contoh ckt. hehe

Wan_hazel said...

faraa mim

hehehe..welkam..

Wan_hazel said...

.:|kamaryeah|:.

memang best..ehehhee

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

welkam kak..ehehhe//senang je kan kak

Wan_hazel said...

Miss D'ya

tak berat pun..hehehe

Wan_hazel said...

✖ Sera ✖

utk letak gambar or pape..tgh icon Heartbeat wan kat tepi tu

Miss D'ya said...

siyes ke tak berat? okay..nice info. thanks yo .. ;)

Wan_hazel said...

Miss D'ya

tak berat..jgn guna object yg berat je

aRe-PeaK said...

wan nak tnya cket..

tadi apit buat float object nie letak kat blog..ok..soalannya di sini..

1. camna nk buat kalo orang click kat picture floating kita buat tue,,then dia x link ke apa2..maksudnya,kalo wan klik,,nothing efect pape la..orag klik xda pa2..

cer wan masuk blog apit (www.mp3spark.com),,then click widget tepi belah kiri tue..boleh tekan kan..ha cmna nk buat kalo nothing pape kalo org klik..

wan paham x?? wan reply kat shout blog apit k..:-)

maaf nyusahkan..tnya..k wan..thanks..

Wan_hazel said...

aRe-PeaK

cuma buang koding nie je kat dalam kod image tu...
< a href="http://CONTOH LINK.com ">