Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial letak gadget/animation/dll dalam Header


Wednesday, June 29, 2011

Tutorial letak gadget/animation/dll dalam Header

.



Salam korang..


Kali nie Wan nak ajar korang camne nak letak gadget/animation/dll dalam Header..Contoh macma kat dalam gambar tu..Or korang leh tengok kat sini

http://wanhazeljunior.blogspot.com/




Ataupun macam kat atas blog Wan tu..ada burung twitter yang meloncat loncat tu..ehhehe..Law korang nak try Wat..

Jom Tutorial...Mula mula korang kene Wat Add Ruangan Gadget kat atas Header korang dulu..tengok Tutorial nie..Mungkin sesetengah template tak de kod tu..So godek godek lah sendiri k..hehehe


http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-add-ruang-gadget-atas-header.html


Bila dah selesai..Korang add gadget > HTML kat blog korang k..Macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..



Lepas tu..Korang copy kod kat Bawh nie dan paste dalam Add Gadget > HTML korang tadi..





<div style='; position:absolute; top: 265px; left:807px;'>


Kod animation/kod gadget/kod dll korang


</div>





Kod animation/kod gadget/kod dll korang. yang nie adalah kod yang korang nak guna..Korang letak lah dalam tu k

Yang top: 265px; left:807px;' korang adjust lah k..Yang tu kedudukan Kod animation/kod gadget/kod dll korang korang..So kene banyak wat lah..Save view save view dan save view..hehehhe..Sampailah kedudukan tu sesuai macam yang korang nak..



So tu je..Selamat mencuba ya..


Papai..



.



27 comments:

Wansteddy Tales said...

Hi, Wan. soalan wan tu akak jawab kat blog wan la. lebih proper kan :D Untuk contest tu Wan tak perlu buat entry. Tapi kalau buat pun bagus juga boleh upkan trafik blog Rakan 1Klik. Insya'allah admin akan beri lebih perhatian. Tips nak menang contest Rakan 1 Klik mudah sngt. Kena komen banyak2. Dan pastikan komen tu membina dan kne dengan entry yang dipaparkan. Ramai yg rajin drop komen, sayangnya info tak kukuh dan pendapat kurang bernas. Akak doakan Wan menang ya :D

Wan_hazel said...

ok kak tengs..Hope Wan memang..Amin..Tengs kak..So Wna tak perlu lah wat entri kan..ehehehe..Wan letak banner je kat side n dah follow..sekali lagi tengs kak

miss A said...

hello.. wan mok nanyak tok.. rah cnie mok carik gambar2 nak animated pia???

farahd101 said...

cool! nie termasuk sekali dengan status twitter yang ikut gerak turun naik dengan shoutbox tu kew?

Wan_hazel said...

miss A

ktk leh carik kat glitter graphic or phtobucket or sini2 lah..ehehhe

Wan_hazel said...

farah,,

tak..dia kan stay kat header je..ehehhe

ceriteraliyana said...

cam best jerk ni..try buat la..klu x jadik kna minx tlg wan jugaklaaa...hehehe ^^

miss A said...

ok2 thanks wan :)

Wan_hazel said...

yna

law tak jadik...tanye je..ehhehe

Wan_hazel said...

miss A..

welkam

miera syuhada said...

salam , wan mane nak carik glitter graphic cam wan 2 ? cute burung twitter 2 ..

Wan_hazel said...

salam


wan cari kat photobucket..ehehhe

farahd101 said...

kenapa bila buat, dia akan keluar perkataan "/fieldset>" tu? gambar still keluar. tapi bila buang perkataan tu, tak nampak gambar tu

Wan_hazel said...

frah..cowie taw..wan tak delete lak kod tu..skang dah ok..takyah masuk kan kod fieldset tu k

Arina Shamsul said...

salam wan..
akak nak tanya ni..(kod gadget/kod dll korang) tu kod yang mana satu? ;-D

Wan_hazel said...

yg tu.akak nak letak kod ape..law nak letak kod nuffnang pub leh gak...kod animation ke...

Arina Shamsul said...

o ok..akak da dpt da..tq wan..;-)

Wan_hazel said...

welkam akk..ehehhe

Hafizzi Aziz said...

wan..dah jadi dah..thanks eyh..nanti nak buat tuto n apit kreditkan utk wan k..

Wan_hazel said...

ok pait..peace//ehehe

Baby Alesya said...

EEeeee..baby suke,suke,suke , ni blog..banyak ble belajar,banyak da ilmu baby kecik amik di sini,mintak halal ye,thanks bang wan..mudah2an panjang umur murah rezeki..amin~

Wan_hazel said...

Baby Alesya

wan halalkan semua nya k...tengs kcik..amin..wan doakn utk kecik jugak

RayQuaz said...

wan , xde ke tuto tuk classic template ?

Aieman Putera said...

abng wan .. cnner nak transparent kan gambr yng dah kiter pilih .. tolong yer ..

Wan_hazel said...

guna adobe ..kalau wan wan guna dobe utk transprents kan gambar

Aieman Putera said...

thanks abng wan ..

Mursyida AZ-ZAHRA said...

terima kasih ..