Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Tulisan berjahit_Adobe Photoshop


Monday, June 27, 2011

Tutorial Tulisan berjahit_Adobe Photoshop

.



Salam korang...

Kali nie Wan nak Wat Tulisan berjahit lak..Erm..Korang leh gak wat Header guna Tutorial nie..So biar unik sikitkan..Hari tu ajar korang Wat Tulisan Scrap...

http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-artword-scrapbookadobe.html

So law korang dah tak sabar lagi nak wat nie..

Jom Tutorial...


Mula mula korang open Adobe korang..Lepas tu korang wat file baru..Pastikan file korang tu tak transparents k..Law nak transparents pun takpe..Law transparents so step Warna Dan blending Background korang skip lah k.



L
epas tu korang klik kat Tool segi empat korang k.Macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..


Lepas tu korang tekan CTRL + J untuk duplicate kan file Background korang..So akan jadi macam kat bawah nie..



Lepas tu korang klik kanan pada File korang tu..Dan nanti akan muncul pop up macam kat bawah nie..Dan korang pilih lah Blending Options k..



Selesai tu nanti korang akan dapat Pop up macam kat bawah nie lak..So korang ekot macam kat dalam gambar bawah nie k..Anak panah 1 2 dan 3.




Lepas korang pilih pattern 2 tu..Nanti akan kuar pop up macam kat bawah nie..So korang ok kan je.





Lepas tu..Korang pilih lak pattern dalam petak..macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..




Dah selesai tu..Dan korang rasa macam nak tukar warna..Korang klik kat image..dan ekot macam kat dalam gambar bawah nie k..


Lepas tu korang akan dapat pop up macma kat bawah nie lak..Kat sini korang leh ubah ubah warna yang korang nak..



L
angkah kat atas tu tinggalkan law korang rasa warna yang korang pilih mula mula adalah sesuai..Lepas tu korang tulis lak ayat korang kat tas tu k.Dan kalau korang nak wat Clipping mask untuk Huruf korang pun boleh jugak..Law tak nak pun ok gak..Wan ..Wan wat Clipping mask..macam kat bawah nie

http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-clipping-mask-buat-corak-dalam.html




Lepas tu korang select lak layer Huruf korang ..Mesti select..




D
ah tu korang klik lak pada Tool kat anak panah dalam gambar bawah nie.Dan lepas tu korang tekan Shift dan klik setiap huruf korang.




S
elesai tu..Korang wat lak New File..New layer tu mesti paling atas k..Tutorial new layer..Klik link dibawah

http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-new-layeradobe-photoshop.html


Dan jadi macam kat bawah nie.



Lepas tu korang klik kanan pada File korang tu..Dan pilih Make Work path



L
epas tu akan kuar lak pop up macam kat bawah nie..So korang ok kan aje..Ekot macam kat dalam gambar bawah nie k..



Lepas tu korang pilih lak Brush..macam kat dalam gambar bawah nie..Law korang belum ada Brush nie..Sila Download k..Korang ke Tutorial nie dan cari Brush untuk di download tu.Ade je dalam entri tu..Dan sila Wat rujukan kat entri tu untuk pilih brush..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-artword-scrapbookadobe.html


Lepas tu korang ekot yang dekat bawah nie..


Dan



Lepas tu korang klik lak pada Tool pen..macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..
Dan korang wat lah Stroke..Leh tengok tutorial nie..Klik link dibawah..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-stroke-line-adobe-photoshop.html




Dan selesai..So korang leh lah wat header dan godek godek lah dengan kretiviti korang...Wan cuma ajar asas je kat korang..yang lain lain..Leh godek godek sendiri..



So selamat mencuba.

Papai.



.



21 comments:

HannaLiciousGirl said...

Wahh. Nampaknya berkesan. Dh cuba. Dh jadi jugak akhirnya. Terima Kasih, Abg Wan :)

Wan_hazel said...

HannaLiciousGirl

welkam..ehehhe.;peace...

Nesa Wazir said...

menjahit gune photoshop XD kreatif!

Fasya said...

anda sangat kreatif okay! :D

Cho Cho said...

lom mek coba segala dak tuto ktk tok wan..lom ada kesempatan..p kelak mek mok coba lah..anyway..kaler blog ktk tok kaler baju raya kmk taun tok..hehe..kachhh aee mek suka kaler tok.. :)

Wansteddy Tales said...

Cool! Akak sndri jarang berexperimen dgn tool dan brush. selalu tu gunapakai idea2 standart je. mmg besh dapat info baru ni. leh gunapakai dlm design2 baru :D

Wan_hazel said...

Nesa Wazir

hehehe..tengs nesa..pasnie nak jahit baju lak..hehehhe

Wan_hazel said...

Fasya

tengs taw..

Wan_hazel said...

Cho Cho
lak mun da masa free 2 3 ari ktk try lah..byk dah ya..ehehhe

Wan_hazel said...

kak wan


tengs..pasnie leh lah try kan guna cara wan nie..sebenarnya byk lagi law kita rajin nak guna brush tu..cuma kdg2 kita nie tak nak bfkir je ..hahaha..wan pun malas skit..kdg2 je nak godek2 adobe..hehhe

LaLa said...

wan, camne nak buang border kat header tu...
ce tgk blog saya, x suka la tgk ad garisan tu...

leh tolong x, hehehe

Wan_hazel said...

lala

cari kod header dan buang border dia..letak 0

~+aSma dAud+~ said...

ya allah share skit kepakaran wan tu ngan saya..nape la sy tak reti nk buat sume ni..huahua

Wan_hazel said...

asma


alahai...hehehe...godek2 je Adobe tu mesti boleh nye

Zaf98 said...

w0a.. bes gak tut0 ni abg.. menjadi.. mcm real la plak.. abg, sy nk c0py sikit tut0 abg ni b0le?

Wan_hazel said...

zaf..

boleh je..jgn lupa letak sumber je k..ehehhe..peace..

Zaf98 said...

hehee.. jgn risau, sy akan letak sumbernya.. thx ya abg! peace.. ;D

Wan_hazel said...

tengs zaf98..nanti nak tengok k..ehehhe

Nadia Kyrie said...

hurm nampak menarik . tapi tak reti la nak buat :(

Wan_hazel said...

Nadia Kyrie

try n error taw...hehehe...mesti boleh nye

MISS Z BERCELOTEH said...

dah try,,,dan menjadi,,tp warna utk jhitan tu tak terang walaupun dah gna kaler hitam..napa tu ea?