Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial blend gambar korang_Adobe Photoshop


Wednesday, June 29, 2011

Tutorial blend gambar korang_Adobe Photoshop

.



Salam korang...

Kali nie Wan nak Tutorial blend gambar..Dulu Wan ada gak wat Tutorial Blend nie..Tapi yang tu blend object..multipulation gambar..macam gambar kat bawah nie..



Korang klik Tutorial nie law nak wat Blending object multipulation macam gambar kat atas tu..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/10/tutorial-blending-objectcampuran-adobe.html


Ok skang kita nak Wat Blend gambar lak..Macam gambar paling atas tu..


Jom Tutorial..


Mula mula korang open Adobe dan wat New File..Size ekot kesesuaian yang korang nak..Dan korang open gak gambar korang..Gambar yang korang nak guna..Lepas tu korang copy dan paste gambar korang tu kedalam New File yang korang wat tu..Ctrl + C serentak pada gambar korang untuk copy dan CTRL + V serentak pada New File korang untuk paste.




Bila dah..Korang susun dan akan dapat lah hasil macam kat bawah nie..


Dan lepas tu korang klik lak Tool eraser korang..macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..



Pastikan korang guna eraser brush basic k..Dan korang klik kanan dan pilih basic brush dan guna brush yang kabur kabur k..macam kat dalam gambar kat bawah nei..


Dah lepas tu..Korang padam lah sekeliling gambar korang tu..So tak bersegi sangat gambar korang..Wat setiap gambar korang k..Nanti akan jadi macma gambar kat bawah nie..tak de segi..



L
epas tu...Korang open lak texture korang..Texture nie korang leh cari kat Google image..Texture light ke..ape ke..asal korang nampak cam cantek je..hehehe



Lepas tu..Korang copy dan paste lak Texture tu ke atas layer gambar korang..So akan jadi macam kat bawah nie..



B
ila dah selesai paste kan texture tu..korang klik lak kat anak panah macam dalam gambar kat atas tu..Lepas tu korang akan dapat slide muncul macam kat dalam petak yang Wan tandakan tu..So kat dalam tu..korang try lah guna satu satu effect tu k.Nanti akan jadi macam kat bawah nie..



W
an guna effect Overlay..

Dan selesai...So korang leh lah guna basic nie untuk edit gambar korang..Senang je..Asalkan korang suka godek godek Adobe..hehehe




Macma macam korang boleh wat...Gambar kat atas tu ada tulisan tulisan tu..Korang leh wat guna tutorial bawah nie dan lepas tu korang save dan masukkan dalam gambar macam korang masukkan texture tu..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/11/tutorial-simple-art-wordadobe-photoshop.html



Selamat mencuba..


Papai



Eh ada tak JOm Race kat tepi bloh Wan tu..
law ade..Klik lah ye..
Jum churp churp.
Korang leh gak sign up skali..
Seronok leh race race.



.



6 comments:

Auji Izra Sygku Dyla said...

terima kasih^^
ni cs3 ke??

Wan_hazel said...

a ah..cs3..semua cs pun leh guna

AZTIQAH said...

terbaik ah bro

Wan_hazel said...

tengs..ehehe

Arina Shamsul said...

best je tutor ni thanks wan..like,like,like ;-)

Wan_hazel said...

hehehe...tengs..tuto bias2 je...peace