Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Blending Object_campuran_-_Adobe Photoshop


Tuesday, October 26, 2010

Tutorial Blending Object_campuran_-_Adobe Photoshop










.



Salam Korang..

Hari nie Wan nak wat tutorial campuran objek lak..Hari tu wat tanpa tulis so kali nie Wan wat tulis and gambar skali k.

Jom Tutorial


Mula mula korang cari lah objek ape korang nak campurkan..Wan guna buah epal dan Gigi Harimau..Korang cari lah kat Google Image k.Lepas tu cam biasa lah open Adobe n file gambar korang k.


Lepas tu korang klik lak kat Magnetic Lasso Tool untuk potong gigi Harimau tu..Magnetic Lasso Tool nie akan berhenti law titik permulaan dan titik akher bersambung k.



Law dah..Korang akan dapat Hasil yang macam kat bawah nie..


Dah dapat hasil macam kat atas tu..Korang tekan lak CTRL+X serentak kat keyboard korang untuk potong gigi harimau tu..Lepas tu korang paste kan ke gambar epal korang k..CTRL+V untuk paste.Dan lepas tu korang klik lak kat anak panah macam kat bawah nie..



Lepas tu korang klik kanan kat gambar korang dan Pilih Free Transform untuk adjust size dan alih alih Gigi harimau tu.


Dan korang adjust lah ekot kesesuaian k.


Law dah selesai adjust kedudukan gigi korang tu..Korang klik kat layer epal lak..Macam gambar kat bawah nie k.


Lepas klik kat layer epal tu..Korang klik lak Lasso Tool.Klik kanan kat anak panah tu k..dan pilih Lasso Tool.



Dan lepas tu korang klik and wat bentuk kat epal korang tu..macam kat gambar bawah nie..


Dan lepas tu korang klik kanan lak..Dan pilih Free Transfrom.


Lepas tu korang klik lagi kanan dan pilih Warp lak.


Dan gambar korang akan jadi macam kat bawah nie..



Lepas tu korang tariklah epal korang tu supaya akan bercantum dengan gigi tu..macam gambar kat bawah nie..


Law dah ok korang klik tanda betul macam kat anak panah dalam gambar bawah nie.


Dan korang ulang langkah Lasso Tool tu untuk bahagian bawah epal tu lak.

Lepas tu korang klik Brush lak..dan pastikan warna tu warna latar belakang epal korang k..



Dan korang padam lah epal yang terkeluar dari mulut tu.Hasilnye akan jadi cam gambar bawah nie.


Dan lepas tu korang klik lak kat layer gigi korang k.macam kat bawah nie.


Dan lepas tu korang klik lak kat tool Smudge Tool. Macam kat bawah nie.


Dan lepas tu korang tarik tarik kat bahagian tepi gigi korang tu..Dan hasilnye akan jadi macam kat bawah nie..


Dah siap tu..Dah siap lah..ehhehe..Law korang nak cantekkan lagi..korang klik kat layer epal tu lagi..



Dan lepas tu korang klik Burn Tool lak.



K
orang burn kan dekat tepi tepi mulut tu.Dan akan dapat hasil macam kat bawah nie..




Dan Selesai..Korang leh Cantekkan lagi gambar nie dekat kretiviti korang k..


So selamat mencuba..




.



8 comments:

Shino said...

menarik tutorial ni...leh try ni...

Wan_hazel said...

Shino

bleh je..ehehhe

deeya_shouranlee said...

ahahahaha.. menakutkan ler wan.. pas neh tak mau mamam epal dah.. hehe..

Tomato Gurl's Life said...

menarik la tutorial wan..tp siyez..ciktom xberapa mahir gn photoshop..ciktom jadikan wan sumber inspirasi utk belajar photoshop ;)

Wan_hazel said...

deeya_shouranlee

hahaha..lepas nie wan nak wat nasi lak..so pasnie tak yah mam nasi g k..ahahha

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

tengs cik tom...peace...

Miss Ann ~♥ said...

sy sgt suke dgn tutorial anda...nak try buat tapi tunggu je habis exam baru boleh buat...hehe...

Wan_hazel said...

ann

nanti try lah k..ehehhe..gud luck exam