Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial buat scroll box pada bloglist


Sunday, July 24, 2011

Tutorial buat scroll box pada bloglist

.



Salam Korang...


Kali nie Wan nak wat Tutorial scroll box pada bloglist lak..Dulu Wan pernah wat Tutorial Scroll Box untuk Blog Archive...Tutorial nie boleh jimatkan ruang dalam blog disamping boleh mengemaskan sidebar blog korang..Tak de lah panjang sangat Bloglist kat blog korang tu nanti kan..Dan tanpa membuangkan masa ..


Jom tutorial..


Mula mula korang kena pastikan tajuk Bloglist korang dulu k..Contoh macam kat gambar bawah nie..Bloglist Wan..Wan letak tajuk "Mereka Gempak"..Korang copy tajuk Bloglist korang tu..




Lepas tu korang masuk ke Edit HTML blog korang lak
Tick expand widget k..

Dan korang cari lah tajuk bloglist korang tu ..CTRL + F serentak untuk memudahkan pencarian dan pastekan tajuk bloglist korang tadi tu dalam kotak find tu ..nanti korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..




Bila korang dah jumpa tajuk Bloglist korang tu..Korang tengok kat bawah lagi..nanti korang akan jumpa kod macam kat bawah nie..


<div class='widget-content'>



Bila dah jumpa kod tu..Korang gantikan kod tu dengan kod yang kat bawah nie k..gantikan...


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:220px; height:400px;'>



width:220px; height:400px lebar dan tinggi tu korang ubah ekot kesesuaian sidebar korang..

Preview dulu law ok dan tak de error
Korang save


So selesai..

Dan buatlah pada setiap Bloglist korang ..


.



16 comments:

Frh said...

Nak try la nanti . Hihi .

Wansteddy Tales said...

Dulu hakak tercari2 tutorial nak buat button ni. Tapi skrg sejak 2menjak malas nk bebrlog, nk berhias blog sndri pn rasa malas. bagus tak semangat tu hahahah... Besh Wan! antara tutorial paling hakak sukai kat blog wan ni ;D

Wan_hazel said...

Frh

boleh je..ehehhe

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

ahahha..tengs kak..malas tu pnyakit yg susah nak ubat kak..hahaha..samalah macam wan..law dah datang musim malas nak tengok blog pun tak nak...

...sWeeT uMi... said...

tq wan..akk dah berjaya wat hehehe

Wan_hazel said...

berjaya...tepuk tgn kak..ehehhe...senang je kan

asmiera emiena said...

pandai lahh wan godek-II code >.< *jeles nieh . wan bole tolong buad tuto scrolling entry pulak tak ?

Wan_hazel said...

kalau nak wat tu kene gun classic template taw..tak leh nak guna template biase nie

::azmina nordin:: said...

knp x jmp pown code tu...:(

Wan_hazel said...

tak kan jumpa kod kalau tak buar bloglist tu dulu..ehehhe

Nur Zulaikha said...

wahh..TQ..da berjaya..tgk tuto wan baru paham..hehe..thanks again..
emmm.nk tny blh? cmne nak ilangkan kaler background kat side bar belah kanan blog saya tu??nak hias tapi x tahu..huhuhu..
~budak baru belajar~

Wan_hazel said...

nak hilang kan background..cmne tu??

zana said...

thanks

Wan_hazel said...

welkam

Cik Tie@Akak said...

sonok lepak sini le Wan..:))

Nao Mei said...

Thank..tuto byk mengajar...