Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial letak ShoutBox dalam/atas/dekat Header


Sunday, July 24, 2011

Tutorial letak ShoutBox dalam/atas/dekat Header



.



Salam Korang...


Kali nie Wna nak wat Tutorial macam mana letak ShoutBox dalam/atas/dekat Header.Macam kat blog nie..WanHazelJunior.Cara nya senang je..


Tutorial permintaan dari Mica

Jom Tutorial


Mula mula korang edit dulu Header korang..Buat lah satu tempat untuk Shoutbox korang kat header korang..Macam kat gambar bawah nie..




Nampak kan.ada tempat kosong yang Wan wat kat header tu..Kat tempat tu lah Wan akan pasang Shoutbox nanti.Header korang upload macma biasa .Lepas tu korang kene lah Add page Elements dekat atas header korang..Korang mesti buat taw..Korang tengok tutorial kat sini k..baca dan ekot step satu satu..

Tutorial letak gadget/animation/dll dalam Header

Lepas tu ada tak kod Kod animation/kod gadget/kod dll korang yang dalam tu korang ubah letak KOD ShoutBox korang k..




<div style='; position:absolute; top: 265px; left:807px;'>


Kod animation/kod gadget/kod dll korang


</div>



Yang top: 265px; left:807px;' korang adjust lah k..Yang tu kedudukan Kod Shoutbox korang korang..So kene banyak wat lah..Save view save view dan save view..hehehhe..Sampailah kedudukan tu sesuai macam yang korang nak..

Owh ye korang adjust lah size Shoutbox korang supaya bersesuaian dengan tempat Shout dekat Header korang tu k..



So tu je..Selamat mencuba ya..


Papai..


So tu je

Selamat mencuba..



.



11 comments:

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

menarik2 ..jimat ruang .


excellence !

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

thankz :) bookmark this page :)

Wan_hazel said...

tengs all

sorfiena said...

nanti nak try larg ^^

jeillabies said...

comel sgt shoutbox nie....hehehe.....

Lea IsNaw! said...

comel la wan buat

Wan_hazel said...

tengs lea...lepas nie lah lah wat kan..ehehe

smiley_ama said...

wan , asal bila nak buad shoutbox dye jd kat blakang header ?

Wan_hazel said...

buat add gagdget atas header k

smiley_ama said...

wan , lagi satu soklan. asal bile da letak kat situ shoutbox dye takleh nak tekan lak ? *bile tekan dye reload blog tu balik

Wan_hazel said...

mesti ada koding lain yg ganggu...