Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Comment moderation dan pentingnya Comment moderation


Monday, July 4, 2011

Tutorial Comment moderation dan pentingnya Comment moderation

.




Salam korang...


Kali nie wan nak share mengenai Comment moderation nie...Ada Blogger yang dah guna aplikasi nie dan ada gak yang tak guna...Bagi Wan Comment moderation nie penting sebabnya bila ada Blogger yang komen entri kita yang dulu dulu...So dari sini lah kita dapat taw dia orang ada komen entri kita...Nanti akan dapat macam kat bawah nie..Kalau ada yang komen..Contoh macam gambar kat bawah nie..




Korang klik lah dekat jumlah komen tu dan..nanti korang akan dapat tengok sapa yang komen dan entri mana yang dia orang komen..macam dalam gambar kat bawah nie..Korang boleh publish dan delete komen yang korang nak..


Terima kasih blogger yang komen
nama yang berada dalam gambar diatas



So cara nak wat Comment moderation lak

Jom Tutorial

Mula mula korang ke dashboard blog korang

Dashboard>Setting>Comments
Dan korang scroll ke bawah skali..Korang akan jumpa macma dalam gambar kat bawah nie..



Dan korang tick lah pada Always...Dan save


ok tu je..

S
elamat menggunakan aplikasi nie..Dan korang tak lah terlupa nak reply komen orang kan...Mudah dan mesra pengguna..ehehehe


.



24 comments:

Mila Ahmad said...

wan nk tnya camner nak setting supaya org boleh follow kita bila dia klik kt follower dia blog kita..tpi kat profile mila 2 xde nama blog mila :(

Wan_hazel said...

mila...wan tak faham lak apa yang mila nak tanya tu...blur sikit..leh terangkan tak??

Azza Rynna said...

ok///trimas///

Wan_hazel said...

welkam...

teciq said...

done!
thx wan.. ^^

Wan_hazel said...

welkam..ehhehe..peace

Wansteddy Tales said...

ramai yg sangka kita moderate komen ni sbb nak hidden n kawal komen pembaca semata. mmg betul pn. cara ni lebih terkawal. xde la mesej2 spam dan xelok melarat tanpa kita sebagai pemilik blog tu sedar kan. Lagi pn cara ni kita boleh tau kat mana pembaca titipkan mesej. kdg2 kat entry lama2 yg xmungkin kita buka pun kalau xkerana komen ni hahaha

Kak Sal said...

waaa..tq ya..bru akak tau pasal nie...

Kak Sal said...

kalau kiter komen kat blog org pastu org tu balas kiter boleh tau x tanpa pegi semula ke blog mereka??kadang2 kiter pun dah lupa kiter komen kat manakan...

LaDolce RhiyadZh said...

Berguna. :D TY!

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

a ah kak...fkiran dia org kecil sgt kot..ehhehe..tu lah kan kak..kdg2 entri yg dah btaun2 pun di org komen so leh lah kita kenal pasti entri mana yg dia org komen...

Wan_hazel said...

Kak Sal

kaka sal yg tu wan tak taw lak camne..ehehhe...bookmark je page tu kot..hehehe

Wan_hazel said...

LaDolce RhiyadZh

welkam..peace

Nurul Ayna Nabiela said...

tenkiyu..

Wan_hazel said...

welkam..

zana said...

thanks ye wan..:)

Wan_hazel said...

welkam zana..ehehe

zana said...

wan cne ye xnk ade benda ni kt cini ye..
http://i1204.photobucket.com/albums/bb413/qinazam/cats.jpg

zana said...

yg ade verification tu ye

Wan_hazel said...

ok tgk nie..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/08/kenapa-orang-tak-nak-komen-entri-anda.html

zana said...

ok dok da kembali normal hehe

Wan_hazel said...

hehehe..ok..

Eyfa Zalifa said...

terima kasih wan..grrr.xnak blog diremoveeee..seram sudaaa

Wan_hazel said...

hehehe...sama2 tak nak