Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : DIY Dry Box / Buat Dry Box sendiri


Friday, January 27, 2012

Tutorial Photography : DIY Dry Box / Buat Dry Box sendiri

.
Snap guna Ben Q
no exif

A
ssalamulaikum...


Hai korang...Kali nie Wan nak share Dry Box yang Wan wat sendiri untuk simpan senapang senapang dan peluru Wan..Ehehhe..DSLR Wan lah..Sebenarnya ramai photographer guna kaedah nie ,lagipun murah dan senang nak buat.Apa yang korang perlu ada ialah box macam kat bawah ni..kat kedai berlambak je harga pun berbelas ringgit je..Size besar..kalau kecil lagi murah..




Nampakkan box tu..Biasa tengok kan..So box tu lah yang kita guna..Yang kedua lak ialah Silica gel..Nampak tak yang dalam uncang merah kat gambar atas sekali tu..Kat dalam tu Wan letak Silica gel..Taw tak Silica gel tu apa??Tengok gambar kat bawah nie..Silica gel yang Wan guna ialah Silica gel warna biru...kat bawah nie gambar sebelum dan selepas ..Biru sebelum dan pink tu selepas..Berbulan bulan jugaklah guna..Silica gel nie korang leh dapat dalam kotak kasut korang tu..banyak je kan,yang warna putih tu..korang leh guna yang tu jugak..Silica gel biru nie Wan order online.



Ada jugak yang guna thirsty hippo dari silica gel..Tapi dari info yang Wan dapat thirsty hippo nie leh rosakan getah pada gadget kita..Entah betul ke tidak Wan pun tak pasti..So daripada rasa was was lebih baik Wan guna Silica gel..




Yang macam jam tu ialah Hygro Thermo..Yang nie tak penting kalau nak boleh je beli..Kalau tak nak tak yah..hehehe...Dan siaplah...hehehe..

B
iar habis berpuluh ringgit untuk jaga harta yang beribu ringgit..Sayangkan lah DSLR anda..Jauhi fungus..Peace.

DIY = Do it yourself

Papai.


Lain lain yang menarik




.



4 comments:

Azhafizah[フィザ] said...

good sharing wan!

Nurul CLumsy Gurl said...

dh jadik asid ke warne pink 2?? hahahaaa

SitiZulaikha :) said...

terbaikkk... kalau beli mahal kot...

Shazwyna said...

Thankyouuuu sangat! Really helps! :)