Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Cara ambil tiga exposure/brightness (EV) gambar berlainan


Monday, January 23, 2012

Tutorial Photography : Cara ambil tiga exposure/brightness (EV) gambar berlainan

.



Assalamualaikum...

Hai korang..Kali nie Wan nak ajar macam mana nak ambik gambar yang berlainan exposure. Kaedah nie digunakan kalau kita nak buat gambar kita menjadi HDR..Nak belajar macam mana nak buat gambar HDR?? ok ok..Nanti Wan ajar di lain Tutorial. Korang kena tahu macam mana nak ambil gambar berlainan exposure dulu. Kalau korang dah taw cara nie so senanglah korang nak buat HDR punya gambar nanti k.


M
ula mula korang perlukan Tripod kalau tak de .. Korang mesti kurangkan pergerakan pada kamera korang seminimun yang mungkin.. Tak bergerak lagi ok.Lepas tu korang set gambar apa yang korang nak ambil.Gambar dan persekitaran seharusnya bersesuaian..

Ini kaedah Wan, dan Wan pengguna SONY .. Berlainan orang berlainan cara berlainan kamera juga berlaianan kaedahnya..So kalau ada salah silap dimana mana tu harap diberi tunjuk ajar.Bila korang dah tahu gambar apa yang korang nak tembak..Korang setkan exposure yang bersesuaian dengan gambar yang korang nak. Set exposure nie Wan dah ajar pada Tutorial yang sebelum nie.Exposure = ISO+Shutter speed+Apperture.So Wan tak perlulah nak tekankan lagi kat sini..harap korang semua dah tahu cara guna mode (M) manual untuk ambik gambar.

-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"


Dah set exposure yang sesuai sekarang korang kena tukar mode kamera korang ke mode (S)..yang nie untuk SONY..Mungkin Nikon ,Canon dll kamera mode yang berlainan atau boleh tukar terus dari mode (M). So lepas tu korang tekan lah button yang ada tanda -/+ macam kat dalam gambar bawah nie.



Bila dah dapat exposure brigtness macam kat dalam gambar tu..Pastikan korang dapat (-2..1..0..1..2+).



Mula mula ambik gambar pada nilai 0 lepas tu -2 dan lepas tu 2..So gambar korang ada 3 exposure...macam gambar kat bawah nie..


contoh gambar Dewan Undangan Negeri Sarawak.


So selesai..Korang kena baca manual book untuk tahu macam mana nak ubah brigtness dalam kamera korang..

Kenali kamera anda kenali manual kamera anda..selamat mencuba

Papai


Lain lain yang menarik

.



1 comment:

aNereO UsitHe said...

SAYE TAK ADE DSLR... tapi minat sangat dengan photography...tak per...stdy kat belog ni jer.. :)