Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Blog atasi masalah page Redirect link ke adiwidget.com


Sunday, January 22, 2012

Tutorial Blog atasi masalah page Redirect link ke adiwidget.com

.



A
ssalamualaikum...

S
kang nie beberapa orang blogger telah mengalami perkara nie mungkin ramai..bila klik je link blog dia orang dan beberapa saat lepas tu Blog tu terus ke page Adiwidget..Adakah korang mengetahui permasalahan tersebut??dan tahukah cara untuk mengatasi nya...Jangan risau...Dengan ada nya Tutorial ini Blog korang akan terselamat..Eceh dan macam buat iklan lak..hehehe


Redirect blog Blogger disebabkan oleh penggunaan widget/gadget yg mengandung javascript yg memberi perintah untuk mengarah ke salah satu url ripway.com. Dalam hal ini redirect dilakukan oleh http://pagesinxt.com. Perintah itu tentunya disebabkan oleh dua kemungkinan:

1. Pemilik blog yg memasukkan widget/gadget external tertentu ke dalam blog.
2. Ada pihak lain yg secara sengaja mengubah isi blog melalui hacking/hijacking. (Semoga yg terjadi tidak demikian.


Kalau ada yang mengalami riderict ke ripway klik nie k..
Tutorial Blog atasi masalah page Redirect link ke Ripway.com

K lah korang tanpa membuang masa lagi..Wan akan kongsikan Tutorial nak atasi direct link Adiwidget.com nie..So jom tutorial.

Mula mula

Dashboard>Design>

Korang kena cari kat mana tempat korang simpan koding yang ada adiwidget..macam kat bawah nie..


Kalau dah jumpa korang remove koding tu k.

Lepas tu view..Kalau dah tak de so dah lah..ehehhe.kalau masih ada..masih adalah koding adiwidget tu..

Dan ada kemungkinan widget follower yang korang guna juga mengandungi redirect link ke ripway.com tanpa korang duga..Try delete widget follower korang jika permasalahan yang sama masih terjadi..Dan feedjit jugak boleh menyebabkan permasalahan yang sama.


Semoga semuanya bermanfaat...


Papai

Eh sebelum tu..bagi korang yang dah habis baca tu boleh tak tolong Wan..Sampai 28 januari nie je..Vote untuk blog Wan..

Dah baca dah guna jom Vote Wan kat sini.Terima kasih..
Tamat 28 jan 2011





Lain lain yang menarik

.



7 comments:

dream weaver said...

Nice info gan.....:)

Misya_mimie said...

ouhh , baru tahuu .. dulu penah jadi .. tapi bila dah kerap tukar template , dah tak jdi dahh ^^

Naza said...

Salam,

saya nak mintak bantuan.. blog www.balleyrina.com kene hack rederect http://pagesinxt.com
Harap dapat bantuan untuk selesaikan masalah ini

sekian, terima kasih

Naza.

Wan_hazel said...

awak cari kat HTML cari link http://pagesinxt.com kalau ada awak buang je koding dia..or awak buang gadget yang ada kat blog awak.. biasa nya gadget yg ada benda tu..

Norshuhada said...

Hows kalau HTML/javascript tak boleh save tekan bjuta kali pun tak boleh nak save, acane ni plisss tolongg.

Shu said...

Hows kalau HTML/javascript tak boleh nak save ? tekan save bejuta kali pun takmau save, acane eyy ? pliss help me

Wan_hazel said...

tak boleh save??? ada koding yg salah kot