Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Teknik asas HDR image


Monday, January 23, 2012

Tutorial Photography : Teknik asas HDR image

.


Assalamualaikum...

Hai korang...Kali nie Wan nak ajr korang macam mana nak buat HDR image lak.HDR bermaksud Hihgh Dynamic Range.Sebelum tu korang kena download dulu Photomatix k..Photomatix nie kemungkinan tak bersesuaian dengan lappy/komputer korang..so korang kena lah download version lain . Wan cuma sediakan nie je.

-Free download Photomatix Pro 4.0.2 protable _ full version


Mula mula korang kene dapatkan 3 gambar berlainan exposure..Kalau tak tahu macam mana..Korang tengok tutorial nie k..

-Ambil tiga exposure/brightness (EV) gambar berlainan


B
ila dah ada gambar..Korang open lah Photomatix korang tu dan load ketiga tiga gambar yang berlainan exposure ke dalam photomatix.Macam dalam gambar kat bawah ni..dari langkah 1 , 2 dan 3..Photomatix berlainan version berlainan jugak kaedah.Tapi kebanyakan nya sama .Cuma ada sedikit perbezaan .



Lepas tu korang klik open dan klik ok pada gambar yang korang dah open tu dan klik OK..


Lepas tu akan keluar pop up macam kat bawah nie..dan korang klik lah OK.


Lepas tu korang klik sekali lagi pada pop up box yang keluar kali kedua.




Dan nanti akan ada proses yang berjalan..Macam kat gambar bawah nie..


Lepas selesai semua tu korang klik lak pada process macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie.Dan lepas tu akan ada loading proses.


Dan selesai..Korang klik "X" pada gambar tersebut untuk Save..




Untuk dapatkan hasil HDR yang terbaik korang kene try and error..Kaji sendiri kegunaan Photomatix nie..Banyak lagi kaedah lain untuk jadikan gambar kita sebagai HDR..RAW edit pun boleh..Photoshop pun boleh..




Selamat mencuba


Papai

Lain lain yang menarik

.



6 comments:

aNereO UsitHe said...

alahaiiiii....cantik sangat... :) jeles...

rishah said...

wow .. pndainye buat :D

Alia Azmi ◕‿◕ said...

cantiknyaaa!~
thanks wan :D

ecadwinkyasha said...

wan...photoshop pun ble gak kan edit HDR?

BiQa HatmiN said...

macma ni lah sifu saya... heeee.. lama gila xbuat teknik ni..serius dah tak ingt...huhu kembali ke dunia fotografi :) thank you sifu...hait!

Wan_hazel said...

adobe ps pun dpt jugak..hehehe..