Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial clone_ hilangkan benda yang tak berguna dalam gambar (Adobe Photoshop)


Saturday, October 9, 2010

Tutorial clone_ hilangkan benda yang tak berguna dalam gambar (Adobe Photoshop)

.



Salam Korang...



So Hari nie Wan nak ajar korang camne nak hilangkan benda yang tak berguna dalam gambar korang..benda yang korang rase buatkan gambar kurang cantek...Tengok je cam gambar kat atas tu... Law nak...


Jum Tutorial..


Cara nye mudah je...Mula mula cam biase lah korang open Adobe korang and gambar yang korang nak edit tu..



Lepas tu korang klik Clone Stamp Tool..Yang kat anak panah biru kat gambar atas tu..Lepas tu..korang nampak tak yang petak warna hijau kat gambar atas tu..yang petak hijau tu adalah tempat yang korang nak clone kan untuk gantikan batu yang dalam petak biru tu.


Korang law nak clone tu..Korang kene tekan Alt dan klik pada tempat yang korang nak clone. contoh cam kat bawah..hiraukan warna merah tu k...Warna merah tu untuk Wan tandakan macam mana nak Clone kan..(Law korang clone kan korang tak kan dapat hasil warna merah..).Pastikan tempat yang korang Clone tu adalah tempat yang seakan akan sama denagn tempat yang korang nak hilangkan benda yang tak berguna tu.



So lepas tu korang. Lepaskan Alt tu..dan klik lak pada batu tu...and korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..





So tuje..


Mudah bukan..


S
elamat mencuba..




.



25 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

wan neh mmg pencinta adobe ekk... :)

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

hehhee..tak lah smpai camtu sgt kak...biase2 je...hehehe

nkara said...

terer..terer..
hehe

Oong-ong said...

wah...nice info...

Wan_hazel said...

nkara

eh...biase2 je lah..hehehe

Wan_hazel said...

Oong-ong

tengs

puteri.diyana said...

wan..nape ta jadi..bile na wat tkn alt pas 2 jadi lapis2 gmbr 2??

Wan_hazel said...

puteri.diyana

mula2 tekan ALt tu dan klik kat tempat yg nk di clone..lepas tu baru klik kat tempat yg nak dibuang tu..lapis2 tu lah clone nye

puteri.diyana said...

lps da lapis2 2...buang la yg lapis agi stu yg kite tamaw ke pe??

Wan_hazel said...

puteri.diyana

tk tak buang pun lapis tu...lapis tu buat satu je k...

faRaLouiSe said...

wan!! thanx pasal entry *u might also like* tu..really helps me. one thing, leh x wan ajar cmne nak letak gambar lain slain gambar BLOG (B) oren kat url blog mcm blog wan, dat green icon tu kan.. then ur blog tab wud have a moving words.. ur blog title. teach me plishhhh =)

puteri.diyana said...

aduyai...ta fhm la wan..da byk kali cbe..stil ta jdi gak..

Wan_hazel said...

puteri.diyana
eh nape tak jadi???

Wan_hazel said...

faRaLouiSe

ok...wan dh wat tutorial tu dah...g kat side kat wan tu kat bhgian tutorial tu cari "Teks/tajuk blog bergerak di menu bar" dan "Favicon atau icon pada link"

puteri.diyana said...

tah la..pelik je pu3 tngok..
maybe pu3 ta rtie..2 yg ta jdi 2..

Wan_hazel said...

puteri

bleh tu...kene byk wat je

puteri.diyana said...

alahai..yola2..pape pown thx k...wan.na tnye nie...cane erk na wat cursor sendiri??ley gtaw x??

Wan_hazel said...

pu3..ade2..pu3 cari nie kat side kiri tutorial wan tu.."Cursor sendiri dalam blog (classic template) Dan cara buat cursor"

puteri.diyana said...

ow..oke2..t pu3 tgk k..
thx wan comel.. =)

Wan_hazel said...

pu3..

ok pu3...

miss lollipop said...

wan, cmne na unlock layer ea..?
CS5 sy, layer dye lock...sO, x dpt na wt ap yg wan ajar...

Wan_hazel said...

miss lollipop

ok cari yang paling senang..cut je gambar tu pastu paste balik..

guna nie..tekan

CTRL dan A serentak
patu tekan lagi CTRL dan X serentak
dan lepas tu tekan lak CTRL dan V serentak.

Miss Nurul Atikah said...

wahhhhh.. semua tuto wan mmg terbaekkk.. speechless melihatnye! terlalu kreatif.. keep it up!

Wan_hazel said...

hehehe..tengs taw..sekadar berkongsi..

Xiao Xandria said...

Wan jadi lah Thanks tuto baru paham :)