Wadah Madrasah Pengalaman: Doodle Story : Andai ku bercinta ..


Monday, August 27, 2012

Doodle Story : Andai ku bercinta ..

.




Assalamualaikum...

Cewah tajuk entri.. Tajuk dah macam lagu lak.. lagu erm... lagu "MOJO - Andai Ku Bercinta Lagi" .. ecece..Mesti ramai antara korang tahu lagu tu.. lagu sikit...hehehe.. Ok ok .. kita fokus kat tajuk sebenar k.. Kali nie entri santai je.. Biasalah entri "Doodle Story" kekadang penuh santai.. Santai ISLAM.. ada pengisian taw.. Jadi tak salah kalau korang nak teruskan bacaan..ehehhe..


Cinta tak pernah haram pun untuk kita.. Rata rata jiwa manusia penuh dengan rasa Cinta . Cinta kepada ibu bapa , cinta kepada ALLAH , Cinta kepada Rasul , Cinta kepada ISLAM dan banyak lagi.. Jadi apa yang Haram ?? Kenapa ramai yang kata Cinta nie haram..


RAMAI dikalangan kita selalu menyalahkan ilmuan ilmuan atau pendakwah pendakwah dengan mengatakan mereka terlalu kuno.. Betul..Cinta memang tak salah.. Kalau salah , Adam dan Hawa tak kan bertemu walau dipisahkan di Bumi . Kerana Cinta lah mereka bertemu.. Begitu hebat nya Cinta..


Jadi.... Cinta tak haram pun.. Yang HARAM ialah cara.. ingat semua .. "Matlamat tak halalkan cara" .. Biar kuat mana pun matalamat korang nak kawen ngan pak we or mak we korang.. Selagi tak de ikatan selagi tu lah Fitnah dunia dan Zina itu boleh berlaku.. Jadi ... tahu kan kenapa Cinta itu haram..? . 


Wan tak pernah menentang CINTA dikalangan remaja.. Cuma apa yang Wan tentang ialah cara , tindakan , perangai , bahasa dan perbualan .. Ia sesuatu yang sia sia.. Dulu Wan juga pernah fikir boleh ke bercinta lepas kawen nie.. bahagia ke?? senang ke ? sebenarnya istilah Cinta selepas kawen nie ialah Berkasih sayang dan bermanja manja selepas kawen.. Sebelum kawen kita kenal kenal dan tak perlu lah korang jalinkan hubungan atau declare dengan melabelkan diri korang sebagai pasangan kekasih.. "U cinta I ,I cinta U .. Kita couple ye" .. Kalau kalau lepas tu terjadilah sesuatu yang tak baik..Bukan Wan mendoakan cuma mengingatkan je.. Semestinya korang akan kecewa bukan.. Lepas tu berkepul kepul lah lontaran kejam dan keji yang korang lontarkan..


Beringatlah kawen tu bukan try n error  , Kita mencari pasangan menuju ke syurga bukan mencari cinta dunia semata mata.. Ini realiti yang Wan sendiri alami.Yang Wan sendiri sedari. Hensem dan cantik tu bukanlah ukuran keimanan seseorang .. Perkahwinan ialah masjid yang kita bina.. jadi mana letak tiangnya?? Tiangnya terletak pada solat.. runtuh solat , maka runtuhlah masjid .. Bercinta kerana agama , hilang agama ,hilanglah cinta..



Renungkan ye.. segala pendapat dan kritikan sila nyatakan.


Yang baik itu datang dari ALLAH S.W.T dan yang buruk itu datang dari diri Wan sendiri..

Kita kenal kenal dulu ye baru bercinta lepas kawen .. : ) (siapalah jodoh wan nie kan) hehehe..



.







29 comments:

Faqihah Husni said...

Hahahaha. Comel doodle atas tu. apa-apa pun, setuju sangat dengan entry wan ni. Lagipun kalau kita bermesra-mesraan sebelum kawin, takut lepas kahwin nanti mesra tu dah berkurang. hehe

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

xslah bercinta tapi ada batas nya.. da suka terus masuk meminang n nikah..

timm_bill said...

masih menunggu jugak nieyh..sape la yer..hu3..tunggu masa dan jodoh dari-Nya untuk tentukan..amin..

Miss Z @ Si Biskut Rangup said...

tersentuh baca entry ktk wan...kmk setuju beratus2 peratus nya! hehehehe

Amani◕‿◕ said...

Hohoho ! cayalah ! Cinta tdk bersama jodoh , tapi jodoh akan bersama cinta :) Pujian utk wan hazel kerana telah menjadi pendakwah di laman blog .. Besar pahalanya tuu :)

cik hanee said...

Assalamualaikum w.b.t ...
sye enjoy sngt baca post abg wan .best !
teruskan ye ;)
comel jep kartun kartun yg abg lukis tu ..

Wan_hazel said...

Faqihah Husni

tengs..a ah ..betul tu.. nanti tak pasal2 jemu kan..ehehe..

Wan_hazel said...

◕ Kawaii D Y S H A ◕

ahaha..betul2... kalau dah suka n tak sabar sgt..cepat2lah amsuk meminang..

Wan_hazel said...

timm_bill

amin...ehehhe...

Wan_hazel said...

Miss Z @ Si Biskut Rangup


ahahhaa..makceh..sama2 kita bringat oo...

Wan_hazel said...

Amani◕‿◕

terima kasih sgt2..cuma menyampaikan apa yg perlu utk semua..ehehe.. semoga sgla yg dsampaikn bermanfaat..

Wan_hazel said...

cik hanee

waalaikumsalam..

terima kasih..ehehe.. peace..doodle cikai2 je tu

miz ruha said...

so sweet..
tertanya-tanya siapa jodoh kita.. =)

unsecretostory said...

Doodle giler cool .
comel + SWEET + sampai mesejnya :D

Syaza Nazurah said...

betul lah tu wan. Ade yg couple ni macam tukar2 baju je bg die. Haiiyooo~

Wan_hazel said...

miz ruha

tengs.. kan..ttanya lak kan.. Insya ALLAH yg baik2 utk kita.. Aaamiin..

Wan_hazel said...

unsecretostory

hehehe..tengs Alhamdullillah msg dpt dsampaikan..

Wan_hazel said...

Syaza Nazurah

tu lah... dunia2..ehehe

dayah chan said...

biar jarak ini menjaga kau dan aku..entry baru..huhu

Fya Pelangi said...

mohon nk dudel comel mcm tu jgk bole ? >.< npe lha tk reti lukih gne mouse :( so saddd. haha :P


btw, thanks mengingatkan. mudah2an, Allah menutup pintu hti kte dgn jadah2 mcm ni sehingga smpai msenya :)

Crafty Nieya said...

ecececehh..comel !thanks info nie ! :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sweet doodle and ayat tu.. toi2.. insyaALLAH masih mencari imam kepada diri ini.

ayut said...

untuk diri yg dh terlibat ni,betul ayat wan tu.bila kecewa mcm2 dikata.huhu.sbb tu skrg klu boleh nak trus jalan.adat dan kewangan kadang2 menyebabkan jalanye tersekat2 ckit.hihi..nnt Wan dah ckup smua ye jumpe yg serasi xpyah lama2 ea.dugaannya byk :) hahaha.motivator tak berbayar :p apa pon.kenali diri,tingkatkan peribadi.bt doodle untuk nasihat diri.bgus2x :)

MiSz fiFiEyQa said...

setuju sangat..matlamat tak menghalalkan cara..
Tak perlu la nak menunjuk2 kalau couple ke ape..benda tu pun x pasti lagi..bersederhana tu kan lebih baik.. :)

Chuu Muqhlis said...

yg penting dahulukan agama

nazha anua said...

jom pergi kursus imam..hehe

Si Matatajam said...

Cute doodle..Salam perkenalan dari M...Betoi tu Cinta tk haram...yg haram cuma cara bercinta tu..

Sally Yatiey said...

Sweet doodle ya ^_^ hee

nabila biela said...

comey sgt2 kartun dye...hehe..