Wadah Madrasah Pengalaman: Doodle Story : OPPA gangnam Style


Tuesday, August 28, 2012

Doodle Story : OPPA gangnam Style

.



Assalamualaikum...


Hah... Semua tahu pasal nie kan..Pantang je korang nie.. Pengaruh kuat sangat... Mesti ada diantara korang nie dah tahu camne nak wat tarian gangnam nie kan..Cuba sikit.. Apa lagi kalau kat sekolah tu.. masing masinglah tunjuk hebat korang kan.. terloncat sana terloncat sini.. lelaki perempuan sama je.. Macam tak de perasaan malu plak Wan tengok.. Bukan nak kondem lagu atau ramai orang yang minat..Nie cuma lah apa yang Wan lihat dan pendapat yang terlalu hina dari diri Wan.. Sekadar berkongsi..


Kekadang kita boleh telan lumat apa yang orang lakukan dan kekadang kita terpaksa meluah muntah memendam rasa.. Dalam banyak kekadang tu .. dan dalam ramai jiwa manusia semestinya ada yang tak suka dan ada yang suka.. Jadi kita haruslah berfikiran terbuka.. Entri nie cuma pendapat dari Wan taw.. Kalau korang nak ambil boleh kalau nak buang pun dipersilakan..


Bila Wan tanya.. Senang nye korang nak hafal langkah langakah tarian tu.. Dan akan ada suara suara yang jawab.. "Mudah je pun loncat sana loncat sini pusing pusing.. Senang kan.. lepas tu sambil sebut "Oppa gangnam style"" ... hah.. mana de susah..susah lagi ikat tali kasut kot..ahahha.. Betul lah tu.. Wan sokong sangat mana de susah pun.. Pastu ada yang akan jawab plak.. Yang penting kita orang tak rosakkan agama pun.. Kita orang masih tahu.. Yey korang masih tahu.. Wan pun tahu.. Kalau ISLAM sekadar atas nama .. Semua pun dia akan tahu.. Menjawab menjawab dan menjawab .. hahaha.. jangan lah makan cili tu kang terasa pedasnya...Lepas tu orang akan jawab plak.. "Niat kita orang nak berhibur je.. Allah tahu niat kita orang.". Betul tu.. ALLAH Maha mengetahui.. Tapi korang kene ingat Manusia bukan seperti ALLAH yang tahu mengenai niat korang..baik or buruk..jadi perkara yang sebeginilah yang patut kita elak.. hati manusia sapa tahu.. Bila mana yang tua tua lihat perangai korang terloncat sana terloncat sini apa yang mereka tua tua fikir??? last last dalam otak dia orang.. " Remaja sekaranglah tu.. tak cerdik .. ".. Kan sia sia je korang kene doa macam tu..Kata kata tu satu doa..


Lepas tu ada yang wat video respond untuk video tu..ramai yang nak try.. Ada imej yang melambang ISLAM tapi terkinja kinja dengan tarian tu.. Mana letak malu kita.. Mana letak agama kita.. Ada sesetengah video kita boleh terima.. Kalau setakat pakai baju melayu ok lagi.. Sebab tu hanya baju melayu.Tapi kalau yang dah berjubah dan berkopiah.. macam mana plak tu.eh ade ke???ahaha... hairan tak hairan?




Dan bila mana Di ajukan soalan adakah korang tahu langkah langkah solat?? akan terdiamlah beberapa orang.. Ini realiti ..Realiti yang harus kita depani.. Realiti dunia sebenar ramai yang tak tahu solat..Padahal mudah je pun langkah nye.. Dunia hujung jari nie.. Korang cari je macam mana nak solat dari korang cari benda yang tak berfaedah.. Buka mata buka hati.. HIDAYAH TU KITA YANG KENE CARI .. Korang nak kawen tak?? kalau nak kawen cepat cepatlah belajar solat ye... penting tu.. Hah..! kan dah merepek ke bab perkahwinan lak..ahaha..


Jadi lepas nie apa kata kita semarakan plak fenomena " SOLAT ISLAM STYLE " .. Kita berpesan pesan lah antara kengkawan kita.. Dan korang harus bersyukur sebab kat tempat kita telah dibina masjid yang cantek cantek , yang selesa ada penghawa dingin, ada kipas .. Sejadah yang empuk.. Dan kenapa korang tak ambil peluang nie.. Kat rumah korang pun ada tempat yang selesa sangat nak solat kan.. Kalau kita tak ubah diri. orang lain tak kan dapat ubah kita..Biar berbuih buih pun mulut Wan beri nasihat , kalau hati korang tak kuat... Korang tetap dikancah yang lama ditemani syaitan yang bertengek ketawa terbahak bahak.. "Anak ADAM telah kusesatkan" ..Dan ingat jugak..Kalau kita nak ubah keluarga kita.. Pastikan kita berubah dulu . Iman tu tak dapat diwarisi sayang..


Jangan sedar kejap je taw.. Dan Wan tak halang pun korang nak berhibur.. Cuma sesuatu yang tak baik kita elakkan dan sesuatu yang baik kita perbanyakkan.. Korang semua pun dah tahu dunia nie dunia akher zaman dan kita semakin hampir menuju kiamat .. Dimana letak ibadah kita .. Dimana letak perjuangan ISLAM kita.. jadi mari kita sama sama tegakkan apa yang perlu.. Blog blog jugak Ibadah dan bekalan akhirat kita jangan lupa ye..


Papai

Renung sebentar dan lihat diri.. 



.





27 comments:

Nurul Aini said...

Haha memang , kat sekolah tadi menari macam ni . Dorang pandang semacam . Dalam bas pun sama -.-

aisya said...

apa bah sebenarnya oppa gangnam style tok? curious jak rasa tp malas mok ambik tauk.. tang pelik jak bunyi nya.. haha

Norashiqin Kamaruzaman said...

psy<< familiar dgn gangnam style tp tak pham pon kenapa...hahha.....psychiatric agaknye...huhuhu....gangnam ape..nk kena ganyang agaknye...malu je......

NJ said...

Kbye. Muka sama! Haha. Tak habis tengok pun video tu. Tak tahu kenapa orang suka sangat. Dah lah puasa, tengok video separuh 'baju'. Huuu.

Alynn Nyzaa said...

huhu...famous betul oppa gangnam style ni..btw, nice doodle :D

RedVixen said...

oppa tu maksudnya abang. gangnam tu nama tempat yang ala2 hollywood atau beverly hill kat korea. kuat sungguh pengaruh korea walaupun sepatah haram pun tak paham apa yang lirik tu sebut.

miz ruha said...

xtau pun psal oppa gangnam style ni...
mcm style da skrg,,

Adi Herman said...

Dah la aku x suka kpop,makin ku dgr lagu tok,makin menyirap darah dlm badan aku tok...oh no,high blood gangnam style dah tok....oppa oppa

Nurmujahidah Ismail said...

dah tengok raya gangnam style,, hehe

zana said...

skg ni mcm2 jd ikutan :-)

chot ok..! said...

Solat style islam..solat islam style..btl2,brhbur xslh,tp duk trknja2 apa bgai 2,ish mluat.btl la apa wan kte 2,pkai jubh n kopiah,tp duk wt trian gangnam aka jhnam style ni..kemain trk pgrh bnda ni t'sebr.

LeeViaHan said...

cute oppa gangnam ,best daripada orang aslinya :D :D

kunjungi blogku ya

http://leeviahan.blogspot.com

bulat94 said...

manusia akhir zaman :)
semoga dorang dapat hidayat allah :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui tgk vid tu n rasa ntah apa2 je tariannya..terkinja2.

keri ikhwan said...

orng dok post pasal gangnam2 ni ingat pekebenda. lepas member tnjuk bru tau apa menda gangnam tu.
tak best pun

Cik Anis said...

demam gagnam pulak..

ayut said...

kuar dh doodle wan.hihi.tgk dh video ni..mm..tak pham gak sbnr yer.lg yg mcm wan ckp kat ats tu la.tak pham.perlu ke nak pkai mcm tu tp bt bnda ni.adehhh..tak beragak jgkla.mmmm..

biela bell said...

sekarang byk pengaruh dan budaya luar masuk sini.. kena pandai amik dan pilih yang mana baik utk diri.. tak salah berhibur asalkan jgn smpai lalai dan abaikan syariat :)

Isabel Diaz said...

oppa gangnam style artis kpop mne pulak? x pnh dgr pn..

Syaza Nazurah said...

Haha. Diorang ni pape jelah. Kat twitter dok sibuk pasai Oppa Gangnam Style tu. Haish...

Amani◕‿◕ said...

Ehh , Bila pulak keluar style tarian baru nie ?? Hampeh ! Non-Muslim mmg tk puas hati , Cukuplaa hang duk bunuh saudara kome kat syria sinun !! Ya Allah , bukakanlah pintu hidayah utk mereka.. #Reader setia ;)

ZiErWa zAiNaL said...

act, zz x thu pun ape bende ni.. hehe..

MissTina said...

mmg xfaham ape yg mnariknya gangnam style tu. aishhh.

merahitujambu said...

semua orang duk ckp benda ni..erkkk..ketinggalan zaman ke sy ni..=_+

Sally Yatiey said...

Sik ambik tauk gilak pasal lagu tok. Gikpun baruk tadik tga abis video tok. Bestlah juak kot. hehe :D

sare ared said...

haha..kelakar je tamadun gangnam nih xbleh blah...

^_^'
sharing is caring..

get hits free here free advertise http://surfexchangeclicks.com

sare ared said...

haha..kelakar je tamadun gangnam neh.. ^_^'

sharing is caring

get hits free advertise free here
http://surfexchangeclicks.com