Wadah Madrasah Pengalaman: Form 6 or kolej/universiti...campus life


Saturday, May 8, 2010

Form 6 or kolej/universiti...campus life









Hai kawan kawan...
Salam sabtu...


Petang tadi Wan study teori litar and pengalatan & pengukuran. Wan pun tak taw nape tiap petang jam 2.00 Wan mesti menghempaskan diri atas katil, tidur lah kan. Bagi mengelakkan ngantuk Wan wat secawan besar nescafe susu kaw kaw disertakan keropok ring ring semangkuk. . .


Tapi akhernya, Wan tetap tutup buku gak, masih mengantuk walau dah minum air nescafe kaw kaw tu. Hehehe. Layan tidur je lah Wan petang tadi tapi sempat try beberape soalan taw. Huhuhu.





Isnin bebudak lower 6 akan masuk and daftar jam 9.00 pagi. Kebanyakkan bebudak mesti fikir nak masuk form 6 or kolej/universiti terus ambek diploma. Beze nye antara kolej/universiti diploma and form 6 ialah , form 6 mengambil mase yang singkat berbanding kolej/universiti. Kelebihan form 6 plak no repeat subjek, kolej/universiti plak pasti akan ada sangkut bukan semua yang akan repeat tapi nie bagi korang semua ambek sebagai langkah berjaga jaga, bila dah repeat mesti akan tambah semester atau ambek sem pendek.


Kolej/universiti and form 6 kedua dua nye perlu kerja keras, biasalahkan study law maseh nak men men tu better korang tak yah study, bukan nak menjatuhkan semangat korang, nie realiti alam pelajaran, study biar sampai mak bapak bangge bukan merane taw.


Ok, nape Wan kate law maseh nak men men tu tak yah sambung study. Study perlukan wang perbelanjaan yang banyak, mesti korang akan kate "ape aku kesah mak bapak aku mampu or aku akan dapatkan pinjaman" . Yep betul Wan setuju dengan persoalan or jawapan yang sebegitu tapi ingatlah sampai bile? Or pinjaman yang beribu ribu tu nanti macam mane nak bayar law kite asyik men men je.


Satu lagi nie fakta bagi manusia yang bergelar pelajar U "Campus life" konon nye. Mesti korang pernah dengar 'Kejutan Budaya'... Korang kene jage diri taw bagi yang nak menjejakkan diri ke alam campus. Jangan terpengaruh dengan rakan and budaya yang tak baik k. Ingatlah kengkawan kita kesane untuk menambahkan ilmu didada bukan untuk bermegah megah dengan wang kekayaan atau wang pinjaman. Say peace


Aku berbicara dari pengalaman yang terkumpul di dada,aku maseh bercermin diri sebelum berbicara... Bukan hanya omong kosong.







.



4 comments:

Mohd Shahrul Hafizi said...

Ko form 6 ke dulu?

Wan_hazel said...

a ah..aku form 6

Studentslife said...

wak kene kejutan budaya ke kejutan lettrik??? he

Wan_hazel said...

law wan..wan kene kejutan tranformers coz ade hari tu wan salah sambung litar letrik..hehehe