Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial nak letak box comment kat dalam template


Saturday, May 8, 2010

Tutorial nak letak box comment kat dalam template





Tutorial wat red ;) dan pengguna template



Bagi pengguna template skang korang tak yah risau lagi coz korang akan ade comment box..skang wan akan ajar korang jalan penyelesaian bagi pengguna template k..





copy all semua code kat atas and pindahkan ke dalam HTML template korang...


First korang masuk ke template, lepas tu tekan CTRL+F (tekan CTRL dulu lepas tu huruf F)
and korang akan dapati dekat bahagian bawah akan keluar box FIND...dekat dalam box tu korang taip BLOGITEMBODY...lepas tu akan tertera bahagian yang koran taip tu dekat HTML template korang... and then korang paste kan code tadi ke bawah bahagian BLOGITEMBODY tu


Mungkin korang akan jumpe yang macam nie <$BlogItemBody$> dekat bawah tu lah korang paste kan..


contoh disediakan..lihat paparan dibawah k









tu je..law de pertanyaan sile tanye k...








.



71 comments:

eni osman said...

Salam ,hi,nak balas ziarah ni...nice blog..kakak dah join follow,wan bila pula nak follow kita..bye

NADIA said...

nadia buat dia xkua macm ni huhuhuh seday

twinkle twinkle said...

mcm mane nk wt comment link utk clasic tmplate?

Wan_hazel said...

twinkle twinkle

komen link yg camne????

twinkle twinkle said...

xmenjadi ponnn

Wan_hazel said...

twinkle twinkle

tak menjadi???maksud nye camne???setting kat comment dah tgk ke????gune pop up k...

twinkle twinkle said...

da tgok da,,x menjadi bile save,,nnty kat blog die kua code byk2

Wan_hazel said...

twinkle twinkle

owh..tu makne nye template twinkle twinkle tak leh guna kod nie..nak kene coding template or guna kod len..Template yang twinkle twinkle guna tak bleh Wat komen box..Better tuka template len,,

huϟna™ said...

wan,
camne nk cari postID kte??

Wan_hazel said...

huϟna™

post ID ape tu erk???

huϟna™ said...

post id 2,,dy ade kat link cmnt kite..
sng cte,,camne nk carikk url cmnt kite klu gne template??

Wan_hazel said...

huϟna™


law gune template memang tak leh cari..wan pun gune template gak..n wat tempat comment gune kod box comment nie je..

huϟna™ said...

ouh!td husna cbe buad tp ta jd..
sedeh..sob..sob..
da la ta jd, pastuhh belog husna da jd gile pulak..
rosak sume..

Wan_hazel said...

huϟna™

alahai...kenape jadi camtu..husna gune template dari mane??gune template dari blogskin ke??http://www.blogskins.com/

law gune template tu mesti bleh punye...tgk setting kat comment tu gak k..

huϟna™ said...

husna gne template blogskin la..
ble da rosak,tu yg husna tuka layout

Wan_hazel said...

huϟna™

owh..cowie husna..wan tak taw bleh rosakkn skin husna..wan bleh je gune..n ade gak member yg tak leh gune kod nie koz template dia orang takk bleh dan dah di coding utk tidak di komen,,,

huϟna™ said...

err~
tapelah..
ag pon husna da tuka layout..
btw;
tengs ya! hee..

maisyah said...

x dapat laa..
bila cari blogitembody tuu...x da pun..saya guna templet blogger punya..

Wan_hazel said...

maisyah

law gune template blogger memang tak de..gune cara biase je..klik kat setting n klik commnet lepas tu bce je semua kat dalam ruangan comment tu...isi ape yg ptut dan tandakan apa yg ptut k

zuera said...

da cri..x jmp pun..blogitembody 2..

Wan_hazel said...

zuera

eh nape tak de???law guna classic template mesti ade..

eqa said...

da try da..
ok je cume ble click kt cmnt 2 kn xkuar pun box cmnt cm ni la..
npe ek?

Wan_hazel said...

eqa

law tak kua tu..makne nye setting bhgian komen eqa tak di tuka lagi...

eqa said...

setting bhgian komen xtkar lg?
cm ane nk tkar?

Wan_hazel said...

eqa

g dashboard..pas tu klik setting > comment n ato g kat dalam tu...

eqa said...

jap2..y dlm setting comment 2 kn nk tkar y ane?

eqa said...

eyh2..da jd da..thanks a lot taw :)

Wan_hazel said...

ok2..peace

Miss Rainbow ◕‿◕ said...

Wan , Wan .
Nak tnye ni , nape Alia buatt tak bolehh . Tolonggg ~~

Wan_hazel said...

Miss Rainbow ◕‿◕

alia..alia wat die jd camne/??

Miss Rainbow ◕‿◕ said...

Jadi serabottt . Tension otakk . yg lagi satu entry psl cmmnt tuhh bleh ke ? takot taa jadi . ti habes hancorr belog alia :'(

Wan_hazel said...

Miss Rainbow ◕‿◕

kene backup file taw...copy semua kod template n save dalam notepad dulu k..gune yang satu lagi tu..law yg nie tak bleh..

Miss Rainbow ◕‿◕ said...

dh bckup file daa . tpi bckup file tuhh mnghilang . xpe laa . alia try yg lagi satu kayy :D

Wan_hazel said...

ok alia...peace...

umMie said...

wan nape sye x jumpe blogitembody ? jmper blogitemcomment je , tu pon yang copy kat wan ni ,, camne ae ?

Wan_hazel said...

umMie


erk...mesti ade taw...gune classic template kan???

nufaz said...

wan..
mcm mne nak tkar templete kpada asal blik.. i mean nak tkar ke layout..

Wan_hazel said...

ok senang je..klik template..lepas tu klik cutamize design...tu je

Q haziq said...

DALAM TEMPPLATE BLOG SAYA TAKDEK PON BLOGITEMBODY..

Wan_hazel said...

Q haziq

mane mungkin..law tak de bogitem mane nak letak entri???guna classic template ke??

Wani WW said...

comment-(yang ni Link kita eh ?)

Wan_hazel said...

tak bukan. masukn je kod tu...

qahfisya farsya said...

dh g kt comment . then nk paste at mane ?

Wan_hazel said...

g kat komen????yang nie utk classic template bukan design or layout...

Ev's Owns said...

kenape x boley ? :'(

Wan_hazel said...

Ev's Owns

tak leh??try tgk tuto yg satu lagi k

Mischenta ima said...

xjmpa pon kod tuh.... =(

Wan_hazel said...

Mischenta ima

utk classic template nie taw

mohamadhaziq_nursyafiqah said...

salam...nk minta tolong ajr...sy dak bru dlm blogger...setiap entry sy msti xda box untuk komen...napew yerk???leh x tlong ajrkan...
http://kaammeeyy.blogspot.com

Wan_hazel said...

mohamadhaziq_nursyafiqah


wan jenguk k...

Wan_hazel said...

try edit kat seting k...coments tu

mohamadhaziq_nursyafiqah said...

tq....

Wan_hazel said...

welkam...

atynsepet said...

npe kt HTML atyn xdek BLOGITEMBODY yew???

Wan_hazel said...

classic template ke???

♥nurulizzatie♥ said...

nak tnye. kenapa nurul punya blog takde komen box? cari coding yg wan bagi ni pun takda jugak. sedih ye. :(
help pls

Wan_hazel said...

guna classic template ke??

۞Elizabeth۞ said...

uhm..xde perkataan "BLOGITEMBODY " laah .. D:

Wan_hazel said...

pelik..septutnya ada..kalau tak de so tak de lah ruang entri

Inz Indah said...

cner ea nak tukar setting bhgian komen? sebab yang saya punya xkuar kotak komen cmni..

Wan_hazel said...

tgk tuto nie k..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/08/kenapa-orang-tak-nak-komen-entri-anda.html

putEra HyriEl said...

wan~ xder pon blogitembody kat edit html ak,,,, cmne ak nk wat?

Wan_hazel said...

guna blogskin ke??

Ida said...

salam.. cmne nak wat senarai link mcm wan punyer dlm tutorial blog/template/blogskin?

Ida said...

salam.. cmne nk wat senarai link mcm wan punyer dlm tutorial blog/template/blogskins?

Wan_hazel said...

yg tu wan wat dalam new page..dan link kn terus dari dalam tu

EdDynNa ♛ said...

takk jadilahh . kenapa eykk ?

Wan_hazel said...

awak cari satu lagi tu yang camnie k..

Wan_hazel said...

awak cari satu lagi tu yang camnie k..

irah zabirah said...

alaaaa... kenapa bila klik link page not found eh?? hemm

Wan_hazel said...

tak pasti lak wan...mungkin ada koding yg lain skit kot