Wadah Madrasah Pengalaman: Ombak Rindu dari Novel ke Filem


Tuesday, September 28, 2010

Ombak Rindu dari Novel ke Filem



.



Tempat penggambaran Ombak Rindu:

Alor Setar , Langkawi , Cameron Highlands



Pelakon Ombak Rindu:

Izzah - maya karin
Haris - aoron aziz
Mila amylia - lisa surihani






Sinopsis Ombak Rindu hasil karya novelis Fauziah Ashaari, Izzah, gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha cukup tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bala dalam keluarga mereka.



Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak ayah saudaranya walaupun hatinya meronta.



Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz sanggup 'membeli' Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.



Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.



Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?






Sumber dari myMetro dan Ombak Rindu Facebook



.



39 comments:

aYaz said...

ala...maya karin jd izzah?
cam x bape seswai aje..
ku suke plot novel ombak rindu dan sequel dia...
tetibe mcm x bleh blah bile maya bwk watak izzah..
huhuhu...

Wan_hazel said...

aYaz

tulah...nape lah tak suh lisa yg bawk watak izzah tu kan..

pu3mas89 said...

wan.. dah main ka cita tok.. cne nak nangga.. cita febret kmk tok..

Hanis Azla said...

mmg tggu filem ni sbb minat sgt kat novel ombak rindu tu.. watak hariz tu mcm sesuai sgt dgn hariz kan..

aYaz said...

aha..
kene cari muke innocent cket utk bwk watak izzah..
lisa pn cam oke gak...
^.^

wanie m'nJ said...

aku sokong!!!
maya muka dia mcm moden,so better dia bawak watak mila kot..
yg izzah plak bg la kat lisa...
mesti ada feel
pulak tu,soh farid kamil bwk watak lelaki tu..
wah,aku sure akan tgk!!!

Eynee said...

hoh~ dah lamak nunggu novel tok sampe ke layar perak.

aduish~ xbest la maya karin.

*dolok pernah berangan berlakon mbak watak izzah tok*

hihi..maluu.

Wan_hazel said...

pu3mas89

mek pun suka novel tok...filem tok gik tgh lam pembikinan...lak ada nya kua

Wan_hazel said...

Hanis Azla

a ah...muke pun cam sesuai je..hehehe...hope cite nie ok nanti kan

Wan_hazel said...

aYaz

tulah...lisa tu ok skit...baru ah syok tgk..ehehhe

Wan_hazel said...

wanie m'nJ

wah...watak dah cam lagenda budak setan je..ahhaha..p betul tu..mesti bez g kan

Wan_hazel said...

Eynee

hahaha...ktk jak blakon ...ganti maya..hehehe

AIN said...

best nie...
wajib tgk nnt..

Wan_hazel said...

ain


betul2

"QISSNIELZUE" said...

salam..syee follow yee.blog awk sgt cantek & unik.skee sangat.tp cari box citcat xdee ea:)
hehehe.
apee2 pon mekasih singgah blog sye.

nurin adilla said...

waaaaaaaa.............peberet novel awin ni....huhuhu...dh ada filem la pulak.....

Wan_hazel said...

"QISSNIELZUE"

tengs...chat box wan ade kat tepi belah kanan kat atas..."conteng conteng kat sini" klik je yg cam ello kitty tu

Wan_hazel said...

awin

tunggu taw..nanti ade lah kua tu..hhehe

zirconia said...

paling suka novel nie masa muda remaja dulu. tapi tak best ah maya karin jadi izzah. tak cukup 'melayu'.

Wan_hazel said...

zirconia

betul2..tak cun je kan dia pgang watak izzah

missamy said...

sy ketinggalan . hmm .
x bace agi cte ombak rndu tuh .
best ek cte dye ?

izee said...

mmg minat giler novel ni..bcdlm 1 arii jer igt lg! xsk sgt bc novel tp novel ni wat i trkesima dan bc dlm 1 ari jer..bl di tayangkan???
nk tgkkkkkkkk

zuera said...

ombak indu..bes2..ni movie ke ape?bile tyg??tp maya karin jd izzah..cm x kne la plk..huhuhu..
klu buat cite bicara ati jd movie pn ok gak..

Miss MiraAida said...

nak tengok coz ada Aaron Aziz!!! Lantak apa orang nak kata pasal dia. Aku just stuju pasal watak Izzah tu yang korang dok komen. Patut bagi kat lisa je.

Bayu Kenangan said...

cite ni memang best.... tak saba rasanye nak tunggu-tinta pena

Wan_hazel said...

missamy

memang bez..bez sgt....rugi tak bace

Wan_hazel said...

izee

wan blum taw g ble dtayangkan...mash dlm pbikinan

Wan_hazel said...

zuera

novel jd filem..cam lagenda budak setan tu...hehehe...maya memang tak sesuai..tp kite tgk je nanti..

Wan_hazel said...

Miss MiraAida

hahaha...betul2 n no komen

echah mashuri said...

bek lisa surihani jadi izzah

miss chekleen said...

wah!!!
>>peminat LISA SURIHANI
mesti bets cite ni,ada lisa,aaron,maya..superbly awesome...

Wan_hazel said...

echah mashuri

tul tu...

Wan_hazel said...

miss chekleen

bez kot..tp tgk lah law jalan crite tak diubah

نورالجنة said...

betoi tuh..kalau ubah mcm cita kau sayangku, drama dia dri mata arisa tuh..mmg tak best!

DiEyLaH said...

sik sabar nk nga cita tok..aokla..ingt lisa jd izzah tek..
novel dh byk kali bc..x pnh borink bc novel ya.. dh bc novel org..snggup gik g bli novel ya kt kedei..hehe

Wan_hazel said...

DiEyLaH

hahhaa..novel bez ... p filem nya hope bez juak lah ooo

dianafisa81 said...

tidakkk...dorng dah rosakkan watak izzah...izzah anak dara naiff..patutnya bagi memey dgn NH..huhu

Wansteddy Tales said...

Ini zaman xkawen dulu smpai 5x akak khatam novel ni. hohohooooo... feeling meeling sakan tau. xsangka novel ni difilemkan. nnt akk nk updtae blog psl movie ni la. mmg antara koleksi novel fav!

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

tu lah kak...cerita nie best sgt..ehehhe...bukan akak je yg suka..wan pun suka..leh je law akak nak wat review pasal nie nanti