Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat gambar ala ala kulit novel_Adobe Photoshop


Wednesday, September 29, 2010

Tutorial wat gambar ala ala kulit novel_Adobe Photoshop







.



Ey_na (Gambar adeq Wan)


Salam Korang...

Nampak tak gambar kat atas tu?? Ok tak???ala ala kulit novel tak??? Korang nak wat tak??? Law nak..


Jum Tutorial


Mudah je..


Mula mula korang cari Background untuk gambar korang...Cari kat google image je...contoh cam Wan cari nie..


Carian Google

Lepas tu cam biasa lah..Korang open adobe korang and korang open lak gambar and background korang...


Lepas tu korang klik tool yang ada petak tu..tengok kat anak panah tu..Lepas tu korang klik kat gambar korang..And tekan CTRL+A serentak kat gambar korang lepas tu korang tekan lak CTRL+X untuk potong gambar korang..Dah tu korang klik lak kat background korang and korang tekan CTRL+V serentak untuk paste


Selasai tu...korang klik kanan and klik kat Free Transfroms so korang leh adjust gambar korang..ekot kesesuaian yang korang nak. Law dah korang klik lak kat anak panah cam kat bawah nie..Korang klik eraser tool k..



Lepas tu korang klik kanan lak..And korang akan tengok yang macam kat bawah nie..korang kene guna yang kabur kabur k..tengok cam yang Wan petakkan tu..lepas tu korang pilih lah yang mana yang korang nak guna..kat anak panah bawah nie korang leh adjust size brush korang.



Lepas tu korang padam kat bahagian tepi tepi gambar korang so gambar korang tak nampak petak sangat..hehehe..(sempat gak nak ketawa).Law dah korang akan dapat hasil cam kat bawah nie..


Korang nampak tak yang Wan petakkan kat dalam gambar atas tu...kat anak panah tu korang leh adjust opacity gambar korang..korang adjust ekot kesesuaian k..Lepas tu dah selesai..


Siap..



Tu je...


Selamat mencuba...





.




19 comments:

Fello Ariza said...

bgus wan :)

Yann Mazian said...

terer ktk k photoshop owh? rasa mok order header jak dari ktk.. hehehe. :D

Wan_hazel said...

fello ariza

makceh

Wan_hazel said...

Yann

xlah terer glak eh...biasa2 jak,,,boleh2 jak molah header2 ya,,,

izee said...

wan izee try donlod xdpt2 lg :((( crack je..

Kay Huliana said...

wan, ni email kay
charm_leenaz@yahoo.com
or
saiful.huliana@gmail.com

wan da tlg kay.. x ssh pun.. kwn kan?;)

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

nak cube nak cube.mekasih ;)

Wan_hazel said...

izee

eh nape tak dapat donlod g???

Wan_hazel said...

Kay Huliana

ok2 nanti wan send kat mail tu k..

Wan_hazel said...

sue@p.l.e.i.a.d.e.s

welkam2...cube lah...

Hanis Azla said...

dpt ilmu lg.. thanks wan

Farhah Zaidah said...

cantik la wan...nk cuba gak...heee

Wan_hazel said...

Farhah Zaidah

boleh..cube je...

Ieyra SuRaYaA said...

eh menjadilah , hewe~~ terima kasih :)

Wan_hazel said...

sama2..peace

bluelightheaven said...

niceee ^^ wan ad tuto utk masukkn gif dlm still image x?

Wan_hazel said...

masukn gif dlm still image???apa tu erk??

permatamujahidah91 said...

Salam ..

dowld ini ada virs tak ??

Wan_hazel said...

download adobe tak de virus