Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial letak gambar kartun dalam gambar sendiri...( Adobe Photoshop)


Sunday, September 26, 2010

Tutorial letak gambar kartun dalam gambar sendiri...( Adobe Photoshop)











.





Salam Korang....



So Malam nie wan nak ajar korang camne nak letak gambar kartun dalam gambar korang...
Nak tak??? Law nak...


Jum Tutorial



Mula mula cam biasa lah kan..open Adobe Photoshop korang...


Lepas tu korang pilih gambar yang korang nak guna..gambar kartun dan gambar korang k..




L
epas tu korang klik yang kat tool tu...korang klik Magic Eraser..


Law korang tak leh jumpa..korang klik kanan kat bahgian anak panah kat atas tu and korang akan tengok pop up yang cam kat bawah nie..korang klik lah Magic Eraser



Owh ya..Law nak guna Magic Eraser nie...korang kena pastikan latar belakang gambar korang tak sama dengan gambar korang k...Contoh cam gambar Pocoyo ....Lepas korang klik Magic Eraser tu..Korang klik lah kat latar belakang gambar kartun korang tu k..


Sebelum

Selepas

So latar belakang korang dah tak de...Lepas tu korang klik lak Eraser Tool...klik kanan kat anak panah and korang klik Eraser Tool..


Korang klik tu...untuk padam mana mana bahagian yang korang tak guna...



Dan lepas tu...korang tekan CTRL+A dan CTRl+X kat gambar kartun korang..Lepas tu korang klik kat gambar korang lak..Korang tekan CTRL+V untuk paste gambar kartun korang tu.



Selesai...Lepas tu korang klik kat anak panah cam kat bawah nie...laww dah klik..korang klik kanan kat gambar korang and akan kuar pop up lepas tu korang klik Free Transfroms ..untuk korang adjust size gambar kartun korang tu.


Law dah selesai ..korang klik lak kanan lgi...dan korang klik Blending Options..cam kat bawah nie


Dan korang akan dapat hasil pop up yang cam kat bawah nie...untuk korang hasilkan bayang bayang.




korang ekot cam kat bawah nie..k..Korang klik kat Drop Shadow tu...and korang adjust ekot kesesuain..law nak ekot cam kat bawah nie pun ok..



S
elesai....Tu je...



Selamat Mencuba...







.
.




12 comments:

chiLleD...!! said...

ska lah software2 y cmni..bru j blajar adobe 2hri lpas..weee~~

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

hehehe..teruskan blajar....best sgt software nie

Annyss said...

xde adobe photoshop T__T
btw tak jmpe ur chatbox sbb lmbt loading.hehe curik pocoyo tu :D

Ieeko. said...

Nice :)

Hanis Azla said...

bestlah.. byk dpt ilmu kat sini.. thanks yer wan..

Wan_hazel said...

annyss

ok...curik je..ehehhe

Wan_hazel said...

Ieeko. and Hanis Azla

tengs...n welkam

Melati Qistyna's Mummy said...

akak ske tgk tutorial wan, tp penyakit M tu yg kuat nk mencuba :P

nusha said...

snggah sni,cr chatbox xjumpe2..huhuhu..

Melati Qistyna's Mummy said...

nusha : cetbox wan kt tepi sbelah kanan tu, yg ade pic helo kiti yg gawang tuh.... :)

zanna said...

wah!!!santikkkk....gud job.. :)

Wan_hazel said...

zanna

tengs....