Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial tukar anak mata ( anak mata ada contact lens ) Adobe Photoshop


Monday, September 27, 2010

Tutorial tukar anak mata ( anak mata ada contact lens ) Adobe Photoshop












.






Salam Korang...



Asyik asyik Wat Tutorial je kan...

Tak pe lah .. Nak berkongsi je.


Nampak tak gambar kat atas tu..nak tak wat Tutorial tukar anak mata ( anak mata ada contact lens ) Adobe Photoshop

Law nak..


Jom tutorial


Mula mula cam biasa lah...Korang open lah Adobe Photoshop korang. Lepas tu korang Open lah gambar korang,,Gambar yang korang nak tuka anak mata tu..

Owh ya..sebelum tu..Korang cari lah dulu anak mata kat carian image google k..Pilih yang mana yang sesuai..And yang korang nak guna..



Lepas korang open gambar gambar korang. Korang klik lak yang macam kat bawah nie...Mula mula korang klik kat anak panah kuning tu..Lepas tu korang klik lak kat anak panah hijau tu k.



Dah klik..Korang ke gambar anak mata korang..Lepas tu korang klik kanan untuk adjust size brush korang k..Size brush korang tu law dapat ambek sama besar ngan anak mata..Yang kat anak panah bawah nie untuk adjust size brush korang..



Bila dah sama besar anak mata tu..Korang klik je kat anak mata tu..so akan jadi merah cam kat gambar bawah nie...


Bila dah selesai tu..Korang klik lak kat anak panah A..lepas tu baru korang klik kat anak panah B..dekat anak panah B tu..lepas korang klik.. akan kuar satu Tool korang klik Inverse k



Dah klik Inverse.Korang tekan lak keyboard korang..CTRL+X untuk potong dan klik kat gambar korang lepas tu korang tekan lak CTRL+V untuk paste.Macam kat gambar bawah nie.



Law dah...Korang klik lak kat Tool yang macam segi empat tu...tengok gambar bawah nie.Law dah klik korang klik kanan lak kat gambar korang tu and then klik Free Tranfroms k..Untuk korang adjust size anak mata korang tu.



Law dah selesai adjust tu..korang klik lak Eraser...contoh cam kat bawah nie...



B
ila korang dah klik Eraser tu..Korang klik kanan lak kat gambar korang..and korang pilih brush yang kabur kabur k..Contoh cam kat bawah nie..



Dan lepas tu korang padam kat sekeliling anak mata tu...untuk hilangkan perbezaan yang ketara antara gambar korang and anak mata buatan korang tu..hehehe..So law dah rasa sesuai..dah siap lah..hehehe




Tamat...



Selesai..


Bagi sesape nak mencuba..

Selamat mencuba






.



32 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

smpt g yea wat tuto ngah sibuk2 neh :)

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

hehhee..sempat kak..hehehe...

fairuz said...

hahah.comel2.bijak kau edit

Wan_hazel said...

fairuz


hahaha...edit simple2 je tu..

nkara said...

terernye wan pakai photoshop.ada bukak kelas tak?kalo murah2 mau join..hehehehe

izee said...

teringin nk wat tp install photoshop xdpt2 lg..sedeyyyy T_T

Wan_hazel said...

nkara

wan tak bukak klaz utk adobe ..hehehe..boleh study ekot tutorial wan je...tak yah bayar

Wan_hazel said...

izee

kenape tak dapat2???

sLEEping BEauty said...

sis singgah sini .. jengok tutorial wan ...
=)

Cik Bucken said...

xde photoshop..=(

Moh Jawab Teka-teki 18+

Yati Ali said...

salam wan,
bestlah dah jumpa blog yg blh bg tutorial cam ni...tq tq tq...

Wan_hazel said...

sLEEping BEauty

ok sis...

Wan_hazel said...

Cik Bucken

download lah Cik Bucken..ehhehe

Wan_hazel said...

Yati Ali

hehehe..welkam2...

uNa da wiTch said...

siyez x reti .
waaa .
dah try buat bnyk kali .
huhu
last2 jumpa gak en3 nih.
tpi still x paham .
huuu

Wan_hazel said...

uNa da wiTch

hehehe,..nape tak leh???

miss lollipop said...

x jdi un?
lps siap gne eraser tuh na wat cmne..?
cmne na save???
x reti la...

Wan_hazel said...

miss lollipop

lepas siap guna eraser tu..so siap lah..ehehhe..nak save tak reti??klik file and save as//

Syahirah Suhaimi said...

mcm mna nk buka 2 gmbar dlm 1 file .

contoh : gmbar wan dgn gmbr anak mata kaler biru tuy .

Wan_hazel said...

open dua2 file tu..lepas tu tekan CTRL dan X serentak kat salah satu gambar tu...tekan dekat gambar ank mata lah..lepas tu tekan lak kat gambar satu lak..Tekan CTRL dan V serentak lak..

Nurul Ayna Nabiela said...

thnks wan.... pndai wan edit.. hehee

Wan_hazel said...

tengs...biase2 je

Pwincess sarah said...

abg wan...nape kat pS sarah x dew tool yg cam abg wan tunjukkan kat "ank panah kuning too.."??

Wan_hazel said...

try klik kanan kat bhgian tool tu k

Pwincess sarah said...

kana..kat yg mane satu...
ermm..ape name tool dye too...???

Wan_hazel said...

klik dekat tool yg kat anak panah yg wan tunjukn tu jugak k..klik kanan

Wan_hazel said...

klik dekat tool yg kat anak panah yg wan tunjukn tu jugak k..klik kanan

Pwincess sarah said...

okey..okey..dah jadi dah...thanx ea.. :)

Wan_hazel said...

welkam..ehehhee..peace

Mish Apple said...

tak faham la . . macam mne nak ade due-2 gambar kat situ ek ?

\sangat-2 fail photoshop/

Wan_hazel said...

Mish Apple

.CTRL+X untuk potong gambar mata dan klik kat gambar korang lepas tu korang tekan lak CTRL+V untuk paste.

najibah('; said...

wahhh , pandai laa wan nie . hebay hebat (: