Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Frame gambar lebih menarik_Adobe Photoshop


Thursday, September 30, 2010

Tutorial Frame gambar lebih menarik_Adobe Photoshop

.


frame


Salam Korang...


Malam nie Wan nak ajar korang camne nak wat Frame untuk gambar menarik..Senang je..biasa nye frame gambar putih je kan..So kali nie nak wat warna warni lak...Law nak


Jom Tutorial..


Mula mula korang cari lah gambar yang korang nak guna taw..ape ape je..cari gambar kartun pun ok..Contoh yang Wan guna..


Carian Google


Law dah..cam biasa lah kan..Korang open Adobe Photoshop korang..


Lepas tu korang open lah gambar kartun yang korang nak guna..Lepas tu korang klik File>New
guna 480 x 54o or ekot kesesuaian korang...pastikan background transparents k..contoh cam gambar kat bawah tu.



Lepas tu korang klik kat petak kat bahagian tool tu..contoh cam gambar kat bawah nie..klik kat anak panah tu...Lepas tu korang wat lah bentuk petak kat gambar kartun korang tu...Contoh cam kat bawah k.



Selesai je wat petak kat gambar kartun tu..Korang tekan lak CTRL+X serentak untuk potong petak yang korang wat tu..Lepas tu korang klik lak kat New file yang korang wat mula mula tu and korang tekan lak CTRL+V serentak untuk paste kotak kartun korang tu. Contoh kat bawah



Lepas tu korang wat lak lagi petak kat gambar yang korang paste tu...Kali nie korang wat petak lebih kecil kat dalam gambar tu..Contoh cam kat bawah.


Lepas tu korang tekan lak CTRL+X untuk potong...So akan jadi cam kat bawah nie..


Dan selesai...Korang save dalam bentuk .PNG k..Tengok cam kat bawah nie.



Selesai...Law korang tak nak wat and nak guna Frame yang wan guna nie..korang klik je lip lap lip lap kat bawah nie..

Frame



Owh ye..Mungkin akan ade yang tanye..Untuk ape wat Frame nie..tak penting pun..Law korang nak taw..Tutorial nie untuk Wat satu lagi gambar yang lebih cantek..Tutorial wat gambar berkeping (gambar keluar dari frame).Tengok kat bawah.




So korang tunggu lah Tutorial nie k..



Papai.

Selamat mencuba Tutorial Frame gambar lebih menarik





.




11 comments:

chiLleD...!! said...

xsbr nk tgok tutor tuk gmbr ngn frame tu..he

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

sabar sabar kan..mungkin lusa..tulat minggu depan..ehhehe

chiLleD...!! said...

jgn lma sgt..t xsmpt nk apply lam multimedia..he

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

hehehhe ..tak lah lame sgt...mungkin esok law wan free..jgn risau k

chiLleD...!! said...

okay..hik3

Melati Qistyna's Mummy said...

wan, td akk pes tyme masuk blog wan, yg tajuk n3 tuk tuko jd koding, pastu akk try masuk balik dh ok plak dah, lom ok ke blog wan??

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

a ah kak..camtu lah...kadang2 jadi koding lak tajuk tu...lepas tu ok..lepas tu tak ok balik...Blog wan ade masalh ...

Bit Zamri said...

dah byk kali belajar pun still bunguks gak nak gune adobe nih...huhuh~

Wan_hazel said...

Bit Zamri

hehehe..kene byk wat..baru boleh

SitiAisyah ElisaBatrisya said...

ni guna abode photoshop ape??7.0 kew??pening byk sgt!!

Wan_hazel said...

siti

gune CS3...CS 8.0 pun leh gak..adobe photoshop