Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial letak gambar banyak banyak dalam sekeping gambar_ Adobe Photoshop


Tuesday, September 28, 2010

Tutorial letak gambar banyak banyak dalam sekeping gambar_ Adobe Photoshop



.







Salam Korang..



Malam nie Wan nak wat Tutorial letak gambar banyak banyak dalam sekeping gambar.Macam yang kat atas tu . Nie request dari Kay Huliana



So Jom Tutorial..


Mula mula korang open Adobe korang..Cam biasa lah kan.. Tapi sebelum tu korang cari lah Background untuk gambar korang...cari je kat Google image...Contoh yang Wan guna tengok kat bawah.. Pastikan size gambar backgroud yang korang cari tu besar k...janganlah kecil..contoh..1+++ x 6++.

Carian Google


Ok step yang seterusnya lak..Law korang ada Photoscape ..Korang open Photoscape korang lak..Korang wat frame untuk gambar yang korang nak guna...Taw guna kan...Klik kat anak panah tu..Lepas tu klik lak kat anak panah yang ada petak tu..(Law tak de tak pe...Abaikan je)



Dah selesai wat kan semua gambar korang ada frame..Korang ke Adobe Photoshop korang lak. Open semua gambar yang korang dah wat frame tu and gambar Background korang tu..



lepas tu korang ke Tool klik petak yang macam kat bawah nie..



Bila dah klik kat situ..Korang ke gambar korang..And korang tekan CTRL+A lepas tu korang tekan lak CTRL+X untuk potong gambar korang..And Lepas tu korang klik lak Background korang and korang tekan lak CTRL+V untuk paste.




Lepas tu korang klik lagi kat petak tu..And korang klik kanan lepas tu klik lak Free Transform. And korang adjust lah size gambar korang...Lepas tu law korang nak wat gambar korang ala ala terbang melayang gitu..Korang klik balik petak cam kat atas tu..Lepas tu korang klik kanan lagi kat gambar korang tu and korang klik lak Distort



So korang leh adjust adjust lah gambar korang tu k. lepas tu korang klik lagi kat petak kat tool tu...And korang klik lagi kanan kat gambar korang...Kali nie lepas korang klik kanan korang klik lak Blending Options. So korang leh wat effect bayang guna nie.



Bila dah klik Blending Options tu korang akan tengok cam kat bawah nie..


Lepas tu korang klik kat Drop Shadow k. Ekot je cam kat bawah nie..


Lepas tu korang wat langkah langkah tu untuk gambar yang seterus nya..
Bila dah siap semua korang Save.




Siap



Selamat mencuba..





.



10 comments:

Suara Kalbu said...

Wahhh..menarik tutorial nih.

Akak suka guna adobe photoshop tapi akak belajar tanpa guru. Main klik cari2 sendiri jer.

Thanks yer wan

Wan_hazel said...

Suara Kalbu

wan pun tak de ckgu yg nak ajr...wan godek2 sendiri je

Kay Huliana said...

wan, thanks ya..
syg wan.. per kay nk bg kt wan ni ea?
;)

Wan_hazel said...

kay

welkam...tak yah kasi pape..senyum2 slalu je k

izee said...

xsabar nk cubee..bgus la Wan ni kreatif! thanks d tuto beryy useful

Ery Farieha said...

wohh

mekaseh

kalo rajen ery buat

wahahaha

Wan_hazel said...

izee

welkam...hehehe...

Wan_hazel said...

ery

sama2...hehehe...boleh je wat tu ery

Kay Huliana said...

wan nnt bg kay address wan ea...kay nk anta smtink kt wan sbb tlg kay... e class ni wan...

Wan_hazel said...

Kay Huliana

betul ke kay??nak kasi alamat wan kat ne???email kay??tak menyusahkan ke nie??