Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat gambar berkeping (gambar keluar dari frame)_Adobe Photoshop


Saturday, October 2, 2010

Tutorial wat gambar berkeping (gambar keluar dari frame)_Adobe Photoshop

.




Salam Korang...




Skang Wan nak wat Tutorial wat gambar berkeping (gambar keluar dari frame). Sambungan untuk Tutorial Frame gambar lebih menarik.


Ok Sebelum korang teruskan Tutorial nie..Korang ke Tutorial Frame gambar lebih menarik.



Ok Jum Tutorial..


Mula mula cam biasa lah kan..Korang open Adobe korang..Lepas tu korang open lak gambar korang and Background korang and Frame korang..Background tu korang leh guna ape ape gambar je..Yang warna pink dalam gambar kat bawah nie adalah background yang Wan guna k.



Lepas tu..Korang klik kat gambar korang and then tekan CTRL+A serentak dan CTRL+X serentak untuk potong gambar korang..Lepas tu korang klik lak background korang..and then tekan CTRL+V serentak untuk paste gambar korang kat background tu.



Lepas tu korang klik kat tool yang ade petak cam kat bawah nie....And then korang klik kanan kat gambar background korang and klik Free Tranforms..And korang adjust size gambar korang k.


Dah selesai tu..korang klik lak kat Frame korang..Korang wat cam yang sebelum tu..Korang tekan CTRL+A serentak kat frame korang and tekan CTRL+X serentak .Lepas tu korang klik kat gambar korang tu..Korang tekan lak CTRL+V serentak untuk paste.


So akan jadi cam kat atas tu k..klik kat tool petak tu and klik kanan korang leh adjust Frame korang tu. Kalau Frame terlalu besar or kecil korang adjust ekot kesesuaian k..Lepas tu korang adjust kedudukan Frame tu lak k..Selesai je korang adjust kedudukan Frame tu..korang tekan layer kat no1 Frame yang dalam petak hijau tu..Klik and tarik ke anak panah no2 ....Makna nye korang dah wat salinan untuk Frame tu.. And lepas tu korang klik lak kat anak panah yang warna hijau tu..Dah klik korang adjust lak Frame kedua korang tu.


Dan korang wat lah yang seterusnya macam tu kat...sampai lah korang rssa dah cukup Frame untuk gambar korang tu..Contoh cam kat bawah.Dan lepas tu korang klik kat layer gambar korang cam kat anak panah sebelah kanan tu..lepas tu korang klik lak Eraser tool kat anak panah bahagian kiri tu. dan korang padam bahagian gambar yang terkeluar dari Frame tu.

Dan akan jadi cam gambar kat bawah nie.

Next step..Kene banyak bersabar bagi yang baru mengenali Adobe.. Korang klik lak kat anak panah tu..Eraser tool. Lepas tu korang tengok kat anak panah yang kat bahagian layer tu..yang banyak banyak tu..yang tu adalah kedudukanFrame korang..So law korang nak padam Frame yang pertama korang klik lah kat Frame pertama..Korang padam bahagain Frame yang bertimpa k..Contoh cam yang Wan petakkan dalam gambar bawah nie..


Bila dah selesai padam bahagian yang bertimpa tu...Hasilnya akan jadi cam kat bawah nie..


Yang nie lak cara nak wat gambar terkeluar dari Frame nye.Korang masih gak guna Eraser tool. Dan kali nie korang padan bahagian Frame yang korang nak keluarkan tu..Contoh cam kat bawah nie..Bahagian yang Wan petakkan tu..Dekat anak panah tu korang leh adjust Opacity Frame korang..So korang bleh padam Frame korang tu ekot Sebetul betul nya bahgian badan.


Korang wat step tu sampai lah korang rasa dah cukup..Bila dah selesai korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.


Dan seterusnya korang lakukan untuk padam bahagian Frame yang lain..Hingga lah korang dapat hasil cam kat bawah nie. Jadinya nampak cam tangan terkeluar dari Frame tu kan.



Dan selesai..Korang dah bleh save.




So selamat mencuba k..





.



63 comments:

Afiq Din said...

wah..
style gile..
blh cube nie

aYaz said...

gud entry..
malangnye aku masih belum dpt praktikkan lagi,
sbb dunia photoshop ini dah agak lama ku tinggalkan.
mau dicoba akan dtg..
^.^

Wan_hazel said...

Afiq Din

boleh2...cube je

Wan_hazel said...

aYaz

ok...nanti2 cube lah ye..hehehe

juMa said...

wow..mang kiter ngah giler adobe skg.huhu.tu backgroung blog bertukar2.haha.ngah renovate..thanks wan bg tips.

chiLleD...!! said...

wan..xleh nk sve dlm jpg..cnner ni?

Wan_hazel said...

juMa

welkam..slmt mencube..ehehhe

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

nape lak tak leh???law tak save dalam .PNG k..

chiLleD...!! said...

dh bleh dh..thnks..he

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

welkam..bleh tak law dah siap wan nk tgk hasil nye

chiLleD...!! said...

hik3..xcntik lh wan..

Wan_hazel said...

nak tengok jugak...

chiLleD...!! said...

kite dh ltk kt blog..he

Zaer!! said...

Yeah! gempak la wan.shh!! jangan terkejut,zaer xtido lagi.masa nk reading2 blog kekawan sebelum tidur.;-)

Miss Yaty said...

smart! nati nk cube la..thanx for da tutorial :)

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

OK

Wan_hazel said...

Zaer!!

hahhaa...tak yah tido lah zaer

Wan_hazel said...

Miss Yaty

welkam..ok nanti try k

amira zakiah said...

cool...nak kene try nie!

"QISSNIELZUE" said...

cantek laa!
nnty ley laa na cuba sbb syee mang skee edit2 gmba ni:)

Qiella said...

kalau wan tlong buatkan untuk Qiella buleh x ? :D

Wan_hazel said...

amira zakiah

wokie..boleh je..hehehe

Wan_hazel said...

"QISSNIELZUE"

boleh cube..law dh siap wan nk tgk k

Wan_hazel said...

Qiella
boleh je..no hal

miszlullaby said...

rajin la kamu ni hazel=)

Wan_hazel said...

miszlullaby

tak lah rajin mane pun...hehehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak da adobe photoshop...selama ni pakai photoscape jerk..menarik ni..nak download lah...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku minat tapi aku tak berjiwa seni sepert kamu

ayin~weeweet said...

kewl tapi bila tgk photoshop trus x kewl.gila x pandai dgn photoshop huhuhu

Wan_hazel said...

Nur Hawa Mohd Zin

ok selamat mendonlod...hehehe

Wan_hazel said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

huhuhu

Wan_hazel said...

ayin~weeweet

try je...boleh tu...

SYaMiLa said...

waa...bestnya..nanti akak try buat...

shininghepiness=) said...

pergh...terbaiklah wan......tapi....fafau buta it...canne??hehe

Syamilia said...

nice. creative... :)

haziQah said...

wah..tutorial photoshop ni mmg cm best ! ;) kna try ni..

Wan_hazel said...

SYaMiLa

ok kak..nanti try ye...

Wan_hazel said...

shininghepiness=)

tapi yg nie tak pakai IT...pakai adobe je,hehehehe

Wan_hazel said...

Syamilia

tengs

Wan_hazel said...

haziQah

ok...mesti try taw..ehehe

noor said...

waa..hebat2..eh, awak ada xlink untuk download photoshop..
sy xda lg la software nyerr..tingin nak try...
pnh try download, tp xjadi..
boleh tlg sy??

Wan_hazel said...

noor

adeje noor...noor tgk kat side kiri wan tu...ade download Adobe tu...free full version..

i am S!L4H.. said...

best la tgok hazel edit..

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

tengs...try lh wat

Ilaaaa ♥ said...

warghhh abg wann :'(
peningg lerr nk watt.dh cuberr tapii blurr sikit :'(

Wan_hazel said...

Ilaaaa ♥

hehehe..kene pham betul2 taw..lepas tu praktis byk kali..

ekin said...

wah...nicenye sume ni...nk blajooo...

jayne said...

jen dh try buat. terus guna gmbar tu join contest.hehehe.. tp tak cantek mcm wan punya :P

http://jaynedean4ever.blogspot.com/2010/12/contest-edit-photo-contest.html

Wan_hazel said...

ok..hehehhe

eVariena♥ said...

wan...jd la..

hehe..tp xla cntik sgt..1st try..but quite ok la..huhu

Wan_hazel said...

eVariena♥

jadi..nak tgk nak tgk

eVariena♥ said...

nk tgk,,??mlu r plak..hehe

dh msuk fb pn..
kt album ni gmbr yg eva edit gne tuto wan...smue ni br 1st time buat tau...
wan jgn gelak ea..haha

http://www.facebook.com/album.php?aid=50653&id=100000445292991

Wan_hazel said...

eVariena♥

eheheh..wan nak tgk..

eVariena♥ said...

waaa......jgn tergelak sudah...sy ni xpndai mcm wan...heheh

Wan_hazel said...

wan dh tgk..cantek...pnggunaan brush kene blaja lagi...eraser tu..

eVariena♥ said...

hehe...ok2..eva akn blaja ag..practice makes perfect...cewah...
thnx ya :)

Wan_hazel said...

hehehe..betul tu....nanti leh jadi teror kan

dAyAnA. ヅ said...

fuhh . penatnye wat ..
alhamdulillah jadik la sposen .. ngee~ ..
thnkx aw . :))

Wan_hazel said...

welkam..ehehehe...senang je kan

dAyAnA. ヅ said...

erk . sy bru blaja ..
susa cket .. hee ..
jemput tgk at blog sy meh ..
http://www.daxtemok.blogspot.com :)

Wan_hazel said...

dAyAnA. ヅ


hehehe..ok wan jenguk taw

BungaHati said...

awesome sgt! nak try ni..tpi ntah jadi ke tak sy hasilnye nti..huhu..

Wan_hazel said...

nanti wan nak tgk taw..kalau dah wat semua..hehehe