Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial simple Frame / gambar bercantum_berkeping keping gambar (Adobe Photoshop)


Monday, October 4, 2010

Tutorial simple Frame / gambar bercantum_berkeping keping gambar (Adobe Photoshop)

.



Salam korang..


Bagi yang belum taw cara nak wat Frame..korang g link nie k..Frame korang ambik langkah untuk membuat Frame je k..


Kali nie tutorial yang amat simple dan mudah je..Law korang nak cuba..


Jom Tutorial..


Mula mula korang open Adobe korang..Lepas tu korang open Frame dan gambar yang korang nak guna..Dan pastikan Background gambar korang hitam k..tengok kat anak panah tu...Korang klik je kat situ and tukar kaler Background korang.



Lepas tu korang klik kat Frame korang.. And tekan CTRL+A dan CTRL+X untuk potong..Dan lepas tu korang klik lak kat gambar korang dan korang tekan lak CTRL+V untuk paste..



Lepas tu korang copy lah layer Frame korang tu...Untuk wat salinan tu..korang klik kat Frame pertama korang tu..klik yang dekat petak merah yang Wan tandakan dalam gambar kat bawah nie..korang klik dan tarik terus ke bawah..macam yang kat anak panah tu..Lepas tu korang klik lak anak panah kat sebelah kiri tu..so korang leh adjust kedudukan gambar korang.



Lepas korang klik kat petak kat anak panah sebelah kiri tu..Korang klik lak kanan kat frame korang..dan korang pilih Free Transfroms..


So korang dah leh adjust kedudukan gambar korang..Law korang nak wat Frame korang tu melayang sikit..Korang klik kanan lagi..And korang klik Distort. Korang adjust lah ekot kesesuaian.


Dan lepas tu korang wat lah Frame tu sampai habis..Dah selesai semua Frame korang wat kan..Korang klik lak Eraser Tool..Kat anak panah sebelah kiri..And korang klik kat layer kat anak panah sebelah kanan lak..pastikan korang klik kat gambar korang k..contoh cam kat bawah.


Bila dah..Korang padam lah gambar korang yang terkeluar dari frame tu..


So selesai





Selamat Mencuba...





.



13 comments:

dak eina (◕‿◕) said...

hoho sukanya entry nie...lme dh cri tuto nie taw wan...nak cuba nak cuba...yay!! thnx ye wan sbb share..

dak eina (◕‿◕) said...

hoho sukanya entry nie...lme dh cri tuto nie taw wan...nak cuba nak cuba...yay!! thnx ye wan sbb share..

Stupidot :) said...

wahh, pandai wan hazel edit gambar.
tapi bila gambar tu dah di potong2 mcmtu, x nmpk kecantikan gmbar tu.

Wan_hazel said...

dak eina (◕‿◕)

welkam..ehhehe...selamat mencuba ye

Wan_hazel said...

Stupidot :)

tengs..a ah tak nampak koz wan tak wat kan frame tu semua..ehehhe..

Cikgu Nurin said...

erkkk...fenin ni nak try...

Anitadahahs Kefele said...

semua entri best~
tgk mmg macam sng nak buat.
tp bile dah buat, susah juge rupenye.
huhu :P

Wan_hazel said...

wan dtg sini...wat pe tu??/

hahha...slow2...ecceh..

Wan_hazel said...

Anitadahahs Kefele

law dh biase senang je..kene wat salalu2 taw

eVariena♥ said...

dh jd la...ske3.. :D

Wan_hazel said...

taniah2..ehehhe

BungaHati said...

tutorial wan ni sbnarnye basic2 je..tp kita tak terfikir pon dgn step yg mudah tu kita bleh hasilkn gmbar yg cntik..kreatif btol lah wan ni..kagum2!!

Wan_hazel said...

a ah basic je..semua nya perlu kreatif je...basic lebih mudah kita faham dari guna tool yg lain2..kan...