Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial sticky post atau entri melekat


Sunday, October 3, 2010

Tutorial sticky post atau entri melekat

.





Salam Korang..


Tadi baru je lepas wat Tutorial Auto publish entri..So skang Wan akan wat Tutorial sticky post atau entri melekat. Yang nie bagi sesape yang dah taw tak yah lah bace kan..Bagi yang tak taw je..


Jom Tutorial.


Mula mula korang taip lah entri macam biasa.Dan publish pun macam biasa je untuk entri tu..


Dah selesai korang publish entri korang tu..korang p lak kat Dashboard korang dan korang klik Edit Post..contoh cam kat bawah nie..


Bila dah klik korang akan jumpa yang macam gambar bawah nie..lepas tu korang klik edit. contoh cam kat bawah nie.



Lepas klik edit..korang kan dapat macam gambar kat bawah nie..Lepas tu...korang klik lak Post Option yang kat bawah bahagian kiri tu..Contoh cam kat bawah nie....



Lepas korang klik tu..korang akan tengok satu bende kuar kat bawah tu...Contoh cam kat bawah ni. So korang akan tengok kat sebelah kanan ..Post Date and Time. And dekat situ lah korang ubah..Korang ubah tarikh korang..sampai bila korang nak letak entri tu melekat..


Law dah.. korang tekan je Publish tu...



So tu je...




.



18 comments:

aSmiDar said...

Terima kasih..siap wat entry khas tuk akak..
nnt akak try eh...:)

Wan_hazel said...

aSmiDar

welkam kak...peace

$h@h_Izn@n said...

fuhhhh leh try ni...hehehehhe

Melati Qistyna's Mummy said...

fuh, laju dan tangkas wan nie hek :P

Wan_hazel said...

$h@h_Izn@n

hehehe...boleh je bro

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

hehehe...betul tak tu kak????hehehe

Melati Qistyna's Mummy said...

tol la tu wan... wan kan lagi otai dr akk... :)

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

hehehe...tapi ade gak yg wan tak taw...

~hAKim ZaiLAn~ said...

thanx wan!

Wan_hazel said...

welkam bro

Fairuz Fazilah said...

wan..maknanya lepas dr tarikh tu, entry tu automatik da xde kat blog k?

Wan_hazel said...

ade kat blog...tapi dah tak melekat lagi lah..ehehhe..so lepas tu entri bru akan naik atas lak

si genit said...

wan npe xjd ek??die tls scheduled at,,so bl tls trkh kt c2 die xkuar post 2 cz t smpai trkh yg kte tls 2 br die kuar

Wan_hazel said...

mula2..publish macm biasa..lepas tu edit ..edit tarikh n publish balik k

Hanis said...

Salam Wan. Dah banyak kali buat and menjadi :) But since saya guna NEW EDITOR ni, ia tak boleh. Because NEW POST sekarang and dulu lain. Harap boleh membantu.

Wan_hazel said...

tukar ke old editor je..lagi sennag..hehehe

Solehah Shamsuddin said...

salam wan.ni sticky post utk pengguna blogskin ke?

Wan_hazel said...

salam..rasanya blogskin pun boleh jugak