Wadah Madrasah Pengalaman: Pengenalan iShoutBox Penghubung terbaru dunia Blogger


Sunday, January 23, 2011

Pengenalan iShoutBox Penghubung terbaru dunia Blogger

.




Salam Korang...


Hari nie Wan nak review sikit mengenai ShoutBox nie...iShoutBox ..Macam yang korang dah taw Skang ramai yang dah guna aplikasi AutoBlogwalking nie..(meninggalkan Shout tanpa ke page blog kita)..Banyak yang dah mengupas isu nie..Law korang nak baca mengenai tu..klik lip lap lip lap nie Penyangak Traffic Blog..Sama sama kita banteras..Jum kenalpasti siapa Lanun disebalik AutoBlogwalking..Dan dari Cbox/Shoutmix Wan dah beralih ke iShoutBox..kenapa??dan apa kelebihan iShoutBox nie..Ok law korang berminat..Sila teruskan pembacaan..





Nak Sign Up iShoutBox nie??..
Tunggu dulu..Kita bace dulu k..mane taw korang tak berminat lak..Yang kat bawah nie adalah tempat korang nak Sign Up..Page pun dah best kan..Bukan Wan nak khianati Shout yang Wan dah pakai dulu..Tapi kita beralih arah sikit demi kepentingan semua ..



Lepas korang selesai Sign Up..Korang akan log in ke Acc iShoutBox korang..Dan dekat Acc iShoutBox korang..korang akan dapat page yang macma kat bawah nie...Tapi page Wan nie Wan dah upgrade makeover sikit..Background pun leh tuka kan..Menarik tak??



Nampak tak anak panah kat dalam gambar atas tu??Korang leh klik kat situ..Dan yang nie penting..Sebab korang mesti ubah sikit..Law dah klik korang akan dapat page yang macam bawah nie..


korang cari kotak "field Setting"..Dan korang ubah jumlah huruf kat dalam tu k..Yang korang perlu sangat ubah ialah..Maximun website lenght koz kebanyakkan blogger URL dia orang agak panjang..Dan lepas tu.Maximun message lenght..Ok tu je..Yang len len korang leh selidik sendiri k..



Yang gambar kat atas tu adalah kotak yang kat bahagian kiri page Acc iShoutBox..So korang leh nampak banyak kelebihan yang iShoutBox nie beri ..Korang leh Makeover Shout korang macam yang dah Wan ubah kat Shout Wan tu...Owh ye..Law korang nak Wat Shout yang ada Header macam Wan tu..Korang klik je "Header and Footer"..Tengok gambar bawah nie..




So Wan tambah kod gambar kat Header iShoutBox Wan tu..dan jadilah Header.. Menarikkan..Korang leh ubah Skin ShoutBox korang gak....Warna tulisan dan pelbagai lagi..Godek godek sendiri k..



Dan apa yan menarik ialah...iShoutBox nie Korang leh tngok je gambar kat atas tu..Manage sendiri Shouts yang blogger len dah tinggalkan..Law nak Ban..Ban je lah kan...senang..Dan menarik..Lagi lagi menarik..hehehe



Dan Wan harap iShout nie tak de lah orang Scam dan Spam lagi dengan AutoBlogwalking tu..dan Wan pun dah jemu dengan "Anon" yang tak hemti henti kutuk Wan..So pas nie Ban je lah terus..Nampak tak gambar kat atas tu..Tak Sokong AutoBlogwalking..Cbox Wan yang tak de tempat untuk tinggalkan jejak pun orang dapat tinggalkan jejak(nampak sangat guna applikasi AutoBlogwalking)..Wan dah remove dah bahagian tinggal jejak tu..dan korang leh tengok sesapa yang guna AutoBlogwalking kat situ..Dari nama Wan Hazel sampailah ke Atas ..Yang kebawah tu manual BW..hehehe..ke atas je..Ingat ke atas je..So Wan dah pasang perangkap untuk orang yang guna auto Blogwalking nie..bijak tak idea Wan..ahhaha..

Dan tengs sesangat kat Papabear ..Blogger yang banyak membantu Wan tentang iShoutBox nie..Korang leh jenguk Blog Papabear..Banyak fakta menarik yang beliau kongsikan..
PAPABEAR

Law nak SignUp iShoutBox nie..korang klik je link bawah nie..

iShoutBox


Ok setakat tu je..


Papai..



.



43 comments:

Mohamad Amzar said...

nice !

papabear said...

Thanks Wan sebab dah mention my blog... btw, untuk additional security, gunakan website locking. Ada under menu Restrictions at the Control Panel. Just lists kan authorize site or blog for your shoutbox. contoh: wahhazel.blogspot.com and www.wanhazel.blogspot.com Jangan letak http://

PuanBee said...

oh...mcm susah nk tiggal jejak nih wan..invalid url dia ckp kat akk td..

Belalang Hijau said...

tadi ade tgk nuriz guna ishoutbox ni gak...nk try gak lah ;)

She's retarded said...

nak sign up iShoutbox cepat2

Wan_hazel said...

Mohamad Amzar

nice kan..hehehe

Wan_hazel said...

papabear

tengs papbear wan dah wat..ehehhe..so dah lock kan shout wan..

Wan_hazel said...

PuanBee

erk..akk nye url invalid..pelik..dah letak http:// ke kak??

Wan_hazel said...

Belalang Hijau

a ah blalng..nuriz pun dah pakai nie..ehehe

Wan_hazel said...

She's retarded

ok..ehhhe...seronok guna bende nie

IEMA LUFIOO said...

wan lawat sini jap !
http://hallo-nurismah.blogspot.com/2011/01/aku-ketagih-dengan-blog-mereka.html

Wan_hazel said...

IEMA LUFIOO

ok iema...wan jenguk k..tengs

Faizal n Fashitah said...

oOOoo...camya duhal makeinya..

Nana Liyana said...

nice info . ;D suka baca .

Wan_hazel said...

Faizal n Fashitah

hehehe..aok..camya makey nya..ehehhe

Wan_hazel said...

Nana Liyana

hehehe...tengs

Yastro said...

Tutorial terbaik nih wan...tengs.

Wan_hazel said...

Yastro


hehehe..tengs yas..

Fyqa said...

wah , nak buat jgk lar :D

Wan_hazel said...

Fyqa

boleh je..hehehe..

S.3.V.3.N said...

IShoutbox towk kompom xda kelemahan kh? mun xda mok juak try.

Wan_hazel said...

S.3.V.3.N

kompom xda..leh design gik ya..wat masa tok nang xda kelemahan lah..

asmiera emiena said...

wan wann , as dahh sign up iShoutbox niehh . tapyyyy , tak reti cmne nak tuka background n letak kat blog . huhhu bantuuuu ,,,

Wan_hazel said...

godek2 je kat situ.,ade je tmpat nak tuka..yang box paling atas tu kod untuk shout..copy yg tu

6 ARIF said...

asal takleh login nii..dah register tapi x leh login

Wan_hazel said...

6 ARIF

ade dua kali taw log in tu.dah app kat mail tak??

MalIqmal said...

Banggggg!
Kmk dh dpt link untuk shoutmix Old version.
Nah -----> http://www.shoutmix.com/main/index.php

Wan_hazel said...

sik pat ya mek dah cuba

jaja said...

hehehe...skit2 jew faham cmne nk gne ishoutbox nih.. :(

..safwani.. said...

thank you for the tuto. sgt berguna utk newbie. heeee ;))

mat alif danial said...

npe xdpt nk signup shoutbox 2...?

mat alif danial said...

npe xleh nk signup shoutbox?

Wan_hazel said...

boleh je lah..law tak leh..try guna fibox.com

Al-Mukhlisah said...

tak boleh sign up...
asyik stuck dkat shoutbox name...
cmanekah agk2?
kalow bleh mmg nk pki ishoutbox dr fibox..

Wan_hazel said...

kena sign in tu..guna username and pasword..or email..try taw

Proud Mommy said...

dah buat tengs ye..jadik

tapi napa saya tak leh komen dlm shoutbox wan ye?

Proud Mommy said...

salam wan..
sory ye lagi nak tanya..

napa bila saya tukar dekat field setting>maximum name lenght dan maximum website lenght tak berubah..

still 30 jer napa ye?

Wan_hazel said...

try je k..nanti boleh kot..boleh je komen kat shout wan..

Nur Fadziatul Ain said...

abang wan, mcm mne nak tukar background ??? background yang sedia ada, semua simple.

Wan_hazel said...

wan pun tak taw...try godek2 taw..tak ingat dah..

Nur Fadziatul Ain said...
This comment has been removed by the author.
Nur Fadziatul Ain said...

em, tak pe lah. klau wan dah tau, wan buat tuto tau :) dah try, tpi tak jumpe jugak.

Linda Awang@Ismail said...

salam.. sy nk try gak le... thanks bg tuto