Wadah Madrasah Pengalaman: Kenapa Adobe Photoshop tak leh Tukar warna(Tutorial)


Thursday, April 14, 2011

Kenapa Adobe Photoshop tak leh Tukar warna(Tutorial)

.



Salam korang..

K
ali nie nak wat tutorial cara nak atasi masalah nie..sebenarnya nie bukan lah masalah besar..Cuma ada kesilapan sikit tanpa korang sedar..Bagi yang baru berjinak jinak dengan Adobe Photoshop nie mesti sakit kepala kan bila perkara macam nie jadi..Tak yah lah cakap orang lain..Wan dulu pun macam nie gak..Siap remove and install balik Adobe Photoshop untuk selesaikan masalah nie.Skang korang jangan risau..cara nak ubah bende nie senang je..


M
acam yang korang nampak kat gambar atas tu..Masa korang nak wat New File ..Korang kene pastikan File Color korang mode nye adalah RGB color (color mode)..Law korang guna Grayscale mesti tak kan berubah pun warna walau sejuta kali korang tukar..ehhehe..Mesti warna gray je..dan kalu korang letak Bitmap lak korang akan dapat warna hitam je..



So bagi Wan..guna color mode RGB lah yang terbaik..Bab wan slalu guna tu..Wan pun tak mahir sangat dalam Adobe nie..Mungkin ada salah dari apa yang Wan kasi taw nie..Wan cuma bagi penyelesaian je untuk nie..ehehhe

k lah korang

Tu je

Papai.

.



15 comments:

hawasumiri said...

wah.. tuto yang sgt berguna..

RiaNbow said...

thank lrr sbb bgtaw tuto ni..haha aerol pun tak penah2 taw pn ada guk menda mcm ni :)

Wan_hazel said...

hawasumiri

tengs,.ehhehe...

Wan_hazel said...

RiaNbow

so skang dah taw kan..eheheh

Wanzi said...

ooo gitu ke caranya nak tukar warna.... hehehe dulu sama cam wan juga asyik dok remove dan install baru... tima kasih sudi kongsi...

Belalang Hijau said...

owh mcm tu ke? tq...

(wan,belalang x leh tggl jejak kat s/box wan...nape ek? sob3x)

qiena :) said...

tq wan :)
now photoshop kina da ok..hihih :)

Wan_hazel said...

Wanzi

welkam wanzi..ehehhe..tu lah..sama je kan..hehehe...

Wan_hazel said...

Belalang Hijau

blalang mungkin ada masalh skit..skang nie byk org spam shout wan..so ape lagi wan ban je lah..eheheh..

Wan_hazel said...

qiena :)

welkam..eheheh

||aLeaSaRa|| said...

slm ramadhan ye bro!nsb baik tadi kite tak uninstall dan install beribu kali ps.pelik gak malam tadi buat kartun kat entri masih blh color2,tup2 pagi ni tak blh pulak.memanjang warna grey sob...sob.apalagi kite mmg dari dulu dah bookmark blog bro ni.terjahlah nak cari tutorial hehehe.selamat berbuka ye!

Wan_hazel said...

||aLeaSaRa||

ehehhe...skang dah ok dah kan,..ehehhe..selamat berbuka gak..peace

miza said...

RGB color kalu gune, bile time nak print wrne die lawa..cam kite tgk kat pc...
tp klu CYMK color..kalu gne, time print..clor die nak pudar...tu je beza...

nanti join la contest ni..http://pandabear-lifeofpanda.blogspot.com/2011/08/contest-l-aku-dan-penganggur.html

Wan_hazel said...

tengs..nanti law free wan join k

Fadhil Dyla said...

wahh...akhirnya jmpa jgak pnyelesaian masalah ii..sudah hampir 1 bulan...aq pening pale cm ne nk ubh warna 2...thank you yaa wan