Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat New Page dan link dalam page untuk Tab menu,DLL.


Thursday, April 14, 2011

Tutorial wat New Page dan link dalam page untuk Tab menu,DLL.

.

Salam korang...

Kali nie Wan nak wat Tutorial wat New Page dan link dalam page untuk Tab menu...Koz ada Blogger yang tak taw wat bende nie..susah lak Wan nak terangkan dengan ayat Wan yang berbelit belit..So Wan guna lah kaedah bergambar and sedikit penerangan..Nie Tutorial untuk orang yang tak taw je k..Law yang dah taw tu..tak yah lah..

So Jom Tutorial..



Mula dari dashboard and klik New Post..


Lepas korang klik tu..Korang tengok macam gambar yang kat atas tu..kat anak panah dalam gambar kat atas tu k..Korang klik lak kat situ..Dan korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


So korang klik lah New Page k.Dan korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.


So dekat dalam tu lah korang masukkan link entri Tutorial korang..


Tulis tajuk Tutorial tu..tengok macam kat gambar tu..And highlight kan lepas tu klik kat anak panah macam kat atas tu..Klik LINK.Lepas korang klik tu..Korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie..


Dekat dalam yang kat anak panah tu tempat letak Link entri Tutorial korang..erm..tak taw cara nak ambek Link Tutorial korang???tak pe Wan share caranya k..


Korang g ke Edit Post korang..Lepas tu akan nampak macam kat dalam gambar atas tu..dan korang klik lah View ..Macam kat anak panah atas tu..Korang cari lah entri untuk tutorial korang tu k..Dan lepas tu korang ambek link yang dekat atas tu..


Dan Link Entri Tutorial tu lah yang korang masukkan dalam Link yang tadi..So akan jadi macam kat bawah nie..


D
ah selesai tu..Korang klik OK..Wat lah untuk lain lain Tutorial.Selesai korang wat semua Link Tutorial korang kat dalam page tu..korang klik lak Publish k.


D
ah klik publish..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..Korang pilih no gadget k.


Lepas tu klik lak save and publish..Kekadang ada gak template yang akan langkah step nie..Wan pun tak taw nape..Mungkin template korang kot yang macam tu..Dan lepas tu korang klik lah View Page.


Dah selesai tu.Korang ambek link View page korang tu untuk korang letak kat Tab menu korang..Tab untuk Tutorial..Law korang wat untuk Tutorial.

Dan selesai..law korang nak tambah Link dalam page tu..Korang ulang langkah yang mula mula tadi..Dan kali nie korang akan dapat page macam bawah nie..korang klik lah edit untuk tambah masuk link k.



So selesai..

Selamat mencuba..

Tutorial untuk menu tab ..Klik bawah nie.

http://wanhazel.blogspot.com/2011/03/tutorial-wat-horizontal-menu-tab.html

http://wanhazel.blogspot.com/2011/03/tutorial-wat-horizontal-kawaii-menu-tab.html


papai.


.



27 comments:

syairahmohdanuar said...

nice.thnk u dear :))

Miss Meen said...

Wah !! tq!!
saya ler salah s0rang dr nya hihi
Sangat berguna
es0k2 saya pun nak cube hihi
tq yer...
mcm neyh b0leh laa asingkan mana mana sections

^_^ tQ!!!! ^_~ KAMI budak baru belajar ...

mynameismy said...

tak faham..T_T

Wan_hazel said...

syairahmohdanuar

welkam..eehheh

Wan_hazel said...

Miss Meen

ok..ehehhe..peace

Wan_hazel said...

mynameismy


tak faham???erm..camne lagi wan nak terangkan erk...tak faham yg mana erk??

harni nabila said...

nice

Wan_hazel said...

tengs...

Cik Chokie said...

Thank you wan . huhu da lame dok cari benda nih . SELAMAT HARI RAYA :D hehe peace wan !

Wan_hazel said...

selamat hari raya...sama2..

zana said...

trima kasih wan hehe..akhirnya menjadi gak hehe

Wan_hazel said...

sama2

zana said...

tp kan wan..sy punye yg no gadget tu xde la npe ye..lepas sy publish xde pun yg gadget tu

Wan_hazel said...

no gadget tak de???erm zana wat edit page taw..buat edit post

zana said...

da wat da..tp ritu zana de terdelte gadget kat c2..

Wan_hazel said...

gadgegt apa yg zana deletet tu???

zana said...

ntah..mase tu men delete je.hehe

Wan_hazel said...

hehehe...tu lah..

Wanieys Hashim said...

dh lm cari tutorial ni..thanx wan =)

Wan_hazel said...

welkam

asmirul mikoto ueki-san said...

kalo yg belum ade tutorial,n nk wat link tu mcm mane??soryy newbie lg

Wan_hazel said...

kalau tak de tutorial nak wat link tu camne??macma yg kat atas tu jugak la..peace

asmirul mikoto ueki-san said...

thnx3

Wan_hazel said...

welkam

Are_ku said...

Tq...akhirnya...dapat gak buat...hehehe~ =)

nurul faizah said...

Tq for the tips

faqhrulphotography said...

x pham larh yg nak masukkn link tu . . .