Wadah Madrasah Pengalaman: Mun jak kita tok semua sama..


Wednesday, June 8, 2011

Mun jak kita tok semua sama..

.



Entri 100% ditulis dalam bahasa Sarawak

Salam tak orang...
awal madah tajuk sik da kaitan


Pa kaba tek???Hope tak orang sihat lah..Kamek sihat juak..Cuma asa panas jak badan tok..Sik tauk lah kenak..May be mbak berujan li..Cuaca nektok jap ujan jap panas..Lemah jak asa...Mun demam tok alu sik fokus lah ngan Final..Duak paper gik tinggal..Hope sik da pa pa lah oo..Molah entri tok sambil mek mam Belacan goreng lam piring tok..nang nyaman lah ..


S
engaja jak mek nyelit gambar katon atas ya..Mun tak orang sik pat baca..Klik jak gambar ya pakey nyuh nya besar kit..Nulis lam bahasa Sarawak tok pun bab dah sik da idea nak nulis pa gik..Mun becerita lam bahasa Malaysia lain jak feel nya lak..Gik pun banyak sidak Semenanjung suka ngan Bahasa kita , dak nya orang suka juak maca nya..So pa lah salah nya mek martabatkan Bahasa kita nak??


D
olok masa mula mula nemu binatang nak nama laptop tok..Slalu jak naip cam miak kecik..Slow slow nyarik huruf kat keyboard tok.Miak kecik laju gik naip li.And paling slalu lah huruf pandey ilang tiba tiba..Abis alu rambut guguk kotan nya ngaruk palak.Ya dolok..Nektok dah ok sikit..Sik da gik dah huruf ilang..Semua dah da..Bagus dah laptop nektok..


K
adang kadang hidup tok sik pernah kita nak tauk pa penghujungnya..And kita sik tauk sapa kawan and sapa lawan..Ada yang eksyen jak nanyak kaba..Tapi dalam hati nya sapa tauk..mena ka sik nya nak nanyak kaba kita ya??Ada ka nya peduli??Mun orang slalu madah berkawan ya biarlah sampey beribu ribu..Bagi kamek..Kamek sik pat nak nyarik kawan yang banyak gilak..Kawan rapat nang susah mok mek carik..Biar rasa CINTA kita ya banyak..Cinta bukan setakat Satu jak..Cinta pada Allah..Cinta pada Nabi..Cinta juak pada keluarga..Cinta juak sesama umat..Camnie kita nak madah CINTA biar satu??Banyak benda yang kita salah polah..P kita polah sik tauk jak.Walaupun benda ya nang sik betul and sik patut..Fitrah apa yang ngajar kita kedak ya..???


Esok dah 09.06.2011..Sebulan dah pemergian Arwah kawan rapat mek..Arwah NurFazillah..Susah juak nak madah yang kamek tok dapat trimak hakikat nya dah pergi..Bila bukak jak Facebook nya asa macam nya masih ada jak..Ya lah orang madah ..Kawan rapat tok susah di tukar ganti..Bertaun taun berkawan dari kecik tapi sekelip mata jak nya pergi..Al Fatihah wat arwah..


K lah tak orang...Setakat tok jak eh..Lak mun da masa gik ..umur panjang mek post gik lam bahasa Sarawak...



Papai.



.



19 comments:

Nesa Wazir said...

walaupun x fhm sgt..tp da cube ni :P

kwn rapat mmg susah nk cri :D

Wan_hazel said...

Nesa Wazir

Nesa..macam mimpi je wan nesa masih sudi singgah blog Wan..terkejut sesangat...A ah nesa..kawan rapat memang susah nak cari

Scya Lollita said...

cik scya faham ;D
haha blaja cket2 mse tgk crte kt astro prima dlu apetah tjuknye x igt .
yg psal kmerdekaan kt srawak uh hehe

Qyrn Dishdush said...

hihiihi, qyn gik singgah ctok. agak pelik kalik shoutbox wan yaa. hehehe.

Wan_hazel said...

Scya Lollita

ehehhe...leh faham gak tu..ehehehe

Wan_hazel said...

Qyrn Dishdush

kenak nya pelik indah??

zahidah dihaz said...

kmk out of topic lok, malas nak buka fb...mok tanya ktk pande edit template untuk wordpress sik? tension kmk tangga kmk pun blog...huhuhuhuhu


New Entry: Cartoon cupcake: Taiwan Cake House

merahLaben said...

sabar.. alfatihah utk arwah :)

Cho Cho said...

oo tedah jaik hati..xpa sedekah al-Fatihah dengan kawan ktk k..nya sekolah cnie dolok wan?

Wan_hazel said...

zahidah dihaz
mek sik pandey eh..sik tauk mek kod WP ya...

Wan_hazel said...

zahidah dihaz
mek sik pandey eh..sik tauk mek kod WP ya...

Wan_hazel said...

Blogger merahLaben

al fatihah

Wan_hazel said...

Cho Cho

dolok sama ngan kmk..dari skolah rendah gik ya

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

xbrape nk phm..heheh..

p/s: burukla akk tgk..mmg xmahir lg..sje nk blaja2 lag..thnx wan sudi komen ea...

Evone Victor said...

benar ya padah ktk... suka doodle ktk.. :)

Wan_hazel said...

nuyui a.k.a miss NUSHA

welkam..kak..comel lah tu kak..wan mula2 wat pun tak comel

Wan_hazel said...

Evone Victor

makceh tak....peace

Bit.Shaa said...

Hehe~ xpaham ni.. Ni yg nk kena blaja ckp sarawak.. hee :)

Wan_hazel said...

hehehe...a ah..mesti..hahaha