Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat tudung dan baju Doodle bercorak_adobe Photoshop


Saturday, June 11, 2011

Tutorial wat tudung dan baju Doodle bercorak_adobe Photoshop

.


Salam korang...


Kali nie Wan nak wat Tutorial wat tudung dan baju Doodle bercorak..Senang je taw..Owh ye..sebelum tu..Leh tak korang VOTE untuk Wan.Vote kalau nak je k...tengok tarikh dulu..Law tarikh masih belum melimpasi 31 Oktober 2011 ..Korang leh klik Button VOTE kat bawah nie k..Law dah limpas so tak yah klik..Makne nye..Pertandingan tu dah berakhir..Law korang nak join pertandingan tu korang klik nie.Blog kreatif tajaan Kerajaan negeri Selangor.





Ok tanpa melengahkan masa lagi..

Jom Tutorial..


Wan anggap korang dah reti untuk wat Doodle korang..Stroke dan Wrap doodle korang tu..Law masih tak taw..Tengok Tutorial nie Tutorial Doodle dan mewarna Doodle.Kali nie kita tak mewarna tudung or baju Doodle tapi kita wat corak lak pada tudung dan baju Doodle..




Mula mula korang cari gambar corak yang korang nak guna..Google je image comel comel..Law Wan ..Wan cari image Polka Dot..Dah cari dan dapat image yang korang nak..Save je k..



Dah selesai Save tu..Korang bukak lah Adobe Photoshop yang korang wat Doodle tu..Macam yang kat atas tu..Law dah..Korang open lak gambar yang korang dah cari dekat Google tadi..Macam kat gambar bawah nie.



Dah open gambar corak korang tu??law dah..Kita mulakan operasi pindah gambar ke ruangan file Doodle korang lak..


C
ara nya senang je..korang klik pada gambar corak korang..Lepas tu korang tekan serentak CTRL dan C pada keyboard korang..Untuk copy..Dan lepas tu korang klik lak pada file Doodle korang..Dan tekan serentak lak CTRL dan V untuk paste.Nanti korang akan dapat hasil macam kat atas tu..Law da korang kene pindahkan layer corak korang tu ke layer paling bawah..Korang tarik je layer tu ke bawah sekali..Nanti korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.



G
ambar corak korang tu akan ke belakang.Dapat tak hasil macam kat atas tu??Law dapat..kita teruskan ke step yang seterusnya...Korang klik lak Tool segiempat macam kat dalam gambar bawah nie..


D
an law dah klik..Korang klik kanan lak pada file Doodle korang tu..nanti korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Korang klik lah Free Transform k.Macam kat bawah nie.



D
ah tu..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..Korang adjust lah size Corak korang tu k..


Rasa rasa macam dah ok..Korang klik lak tanda betul kat atas Adobe korang tu..macam kat bawah nie.


Selesai tu..Korang klik lak Tool eraser korang..Macam kat bawah nie..



D
an lepas tu korang padamkan ruangan yang diluar Stroke Doodle korang tu..Macam kat gambar bawah nie..



K
orang padam lah dengan hati hati..Biar lambat asal kemas..hehehe..Dan sebegitulah jugak untuk Corak baju Doodle..


Dan selesai..


K
orang nak Doodle nie..Leh je..Korang leh ambil k..Wan kasi kat korang je..Ambek ambek..cepat cepat..eheheh..


Percuma je nie..


K lah korang...

Papai


.



23 comments:

hawasumiri said...

kalo nak pdm btul2 hilang, deselect layer yang x nak.. much better.. sbb takut die x bersihkan.. btw.. nice tutorial..

Wan_hazel said...

hawasumiri

a ah boleh gak..tapi yg tu tak kemas sgt koz space tepi stroke tu akan kua sikit..ehhehe,,

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

doodle ni mmg nak hadiahkan kat blog sy eh wan?? teehehe terperasaan pulak

Nesa Wazir said...

nesa vote wan ^^

oh. biasenye buat kat AI utk ltak corak. lebih mudah. sbb takut padam x kmas :P

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

beeha amik doodle comel tu.. thankz :) btw dah vote wan

ecah mashuri said...

comeyy la doodle neh.wan.mau tempah tmpete neh.leh ngak?

Wan_hazel said...

Truely Aimie Diyanna Benignant

ehhehe..ambek je..leh je law nak

Wan_hazel said...

Nesa Wazir

a ah betul tu nesa..tap nie cara Adobe..ehehhe/.tengs taw

Wan_hazel said...

♥ Nurulz Sabeeha ♥

tengs taw..ehhehe

Wan_hazel said...

ecah mashuri

leh je...nanti PM FB wan k..

hafrizzul hafiz said...

nak buat bdan macam mane pulak wan?
aku baru nak kecimpung dalam bidang doodling ni

Wan_hazel said...

tgk kat tuto stroke wan k..wat cam biasa2 je

Tengku Puteri said...

owh camtu rupanya... lepas nih leh la sy aplikasikan cara nih pulak.. sebelum nih sy selalu fill dengan pattern je...tima kasih wan... =)

Wan_hazel said...

Tengku Puteri

welkam..senang je kan...

ツTyra ツ said...

yay ! jdy pon. temaseh ;)

Wan_hazel said...

sama2...ehhehe..

nurhamizah9493 said...

wan,myza x thu mcm mne na buad anak serkup doodle tuh.mcm mne na bg curve

Wan_hazel said...

tgk tuto yg melukis dan mewarna doodle taw..ade je kat bhgian tuto..cari k

Cik Kay Jue said...

Thanks wan untuk tutor ni.. Ckj da boleh da buat baju doodle ckj ada corak bunga2.. hehe..>_<

Anonymous said...

kenapa corak tu taknak ke belakang :(
macam mane nak buat ye..tolong

Wan_hazel said...

layer tu letak kebawah k

Cik Nani Noraini said...

thanks wan for the tutor..

Maisarah said...

huhu..thankss :D smpai rase cm nak nangis bile tak jadi