Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Clipping Mask (buat corak dalam huruf)_Adobe Photoshop


Tuesday, June 14, 2011

Tutorial Clipping Mask (buat corak dalam huruf)_Adobe Photoshop

.



Salam korang...


K
ali nie Wan nak wat Tutorial Clipping Mask (buat corak dalam huruf)..Dulu pun Wan pernah wat tutorial nie tapi dengan cara yang berbeza Tutorial wat huruf bercorak didalam nya..atau corak dalam huruf tapi hasilnya tak kemas..Skang nie Wan buat lagi untuk hasil yang kemas ...Caranya lebih senang dan mudah..Law nak..


Jom Tutorial..

Mula mula korang kene cari dulu gambar yang korang nak..Image Google je..Senang..Wan cari corak Polka dot..Macam kat bawah nie..Law dah jumpa yang menarik..Save je lah k.



Lepas tu Open Adobe korang dan tulislah apa yang korang nak..Klik Tool huruf dan mula menulis..Tool huruf tu macam kat bawah nie k..Korang dah taw gak kan..



So law dah tulis jadilah macam kat bawah nie..yang Wan wat..Wan tulis Wan hazel..Nama Wan sendiri..


D
ah selesai tulis tu..Korang open lak gambar korang tadi..yang korang google tu..



Lepas tu korang Copy paste gambar tu ke file tulisan korang..klik kat gambar corak korang..dan Tekan CTRL dan C serentak kat keyboard korang untuk copy ..Dan lepas tu korang klik lak kat file tulisan korang dan tekan CTRL dan V serentak untuk paste..Dan nanti akan dapat hasil macam kat atas tu..


Dah selesai semua tu..Korang pastikan gambar corak korang tu menutup keseluruhan tulisan korang..macam kat atas nie..Layer corak korang mesti kat atas tulisan k..Law kat bawah tulisan tak dapat lah korang tutup tulisan korang..tengok je gambar kat atas tu..tengok anak panah tu.



Lepas tu korang klik kanan pada layer korang tu..Macam kat gambar atas tu..klik kanan k..nanti korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Klik sampai dapat..ehehhe



Dan lepas tu korang klik lah Create Clipping Mask..macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..nampak..Law korang dah klik..So korang akan dapat hasilnya..


Dan selesai..Law korang nak edit edit lagi Tulisan corak korang tu..Korang Convert tulisan tu ke smart object dulu k.Layer tulisan dan corak korang..Tengok tutorial nie lak.Tutorial Convert to Smart Object..


Selesai..Lepas nie leh lah korang wat header yang menarik kan..


Selamat mencuba.

Papai.

.



45 comments:

Wahida said...

Wah, dah lama cari info ni. Thanks En. Wan!! :D

syarifahsidrus said...

thanks!

banyak tips blog ni..credit to u, dah banyak guna..heee

Aida Omar said...

tuto yang sgt faham..
tapi aida tak pandai2 lagi guna adobe..hihi

Wan_hazel said...

Wahida

welkam...

Wan_hazel said...

syarifahsidrus

hehehe..welkam...ilmu yang baik tu kan untuk dikongsi

Wan_hazel said...

Aida Omar

tenga aida..tak pe..slow..nanti pandai lah tu..ehehhe

umairah ha-neul said...

terima kaseh diatas tutorial yg bguna !

ツCik Ch0kiEツ said...

huhu... patut la sblm ni cari x de.. wan baru wat ^^ hehe dah lame nak belajar pcl ni.. tp cari x de.. thank wan.. akhirnya dapat gak belajar :D

FatinKADIR said...

lawa2..blh cbe ni..thnx

MiSz fiFiEyQa said...

Wan!tq.tq.tq.tq.excited..tut0rial yg dicari da jumpe!hehe

ツTyra ツ said...

camne nak copypaste dkt sini #http://www.cyber4rt.com/~photoshop/c

Wan_hazel said...

umairah ha-neul

welkam...peace

Wan_hazel said...

ツCik Ch0kiEツ

ehehhe.senang je kan,...

Wan_hazel said...

FatinKADIR

boleh je..ehehhe

Wan_hazel said...

MiSz fiFiEyQa

ahahha..yeke ..skang enjoy lah denagn clipping mask nie k..ehehhe

Wan_hazel said...

ツTyra ツ

erk..nak copy paste ape???

anieysayangkamoo said...

kacak tuto tokkkk ~ mok try lok .. hehehe

3DDiE® said...

rajin btol bor wat tutorial...saya nie malas jer nak buat tutorila nie...tapi nice entry la bro...banyak leh belajar dgn sifu nie

anieysayangkamoo said...

yihaaa ! jadi juak di polah mek te kah kah kahh ... makseh wannn~

Wan_hazel said...

anieysayangkamoo

hehehe..makceh...senang jak nak

Wan_hazel said...

3DDiE®
ehhehe..tengs bro...tak taw nak update ape..so wat lah tuto..sambil wat tuto leh gak bkongsi ilmu...

k e y r i said...

thanks wan! :D

Wan_hazel said...

welkam..peace bro

tyra said...

Copy paste gambar tu ke file tulisan

Wan_hazel said...
This comment has been removed by the author.
Wan_hazel said...

ade kan cara wan ajar tu..tgk tuto k

ツTyra ツ said...

awww ! dahh jadii ! tengs !

Wan_hazel said...

welkam..tepuk tgn skit

ZureenDomolixious ♥ said...

Wan , macam mana nak paste gambar tu dalam tulisan ? Tak jadilaaa =='

Wan_hazel said...

ZureenDomolixious ♥

baca tuto wan tu taw..bca satu2.ade wan kasi taw tu..ctrl + c dan ctrl + V

Qaseh Amirah said...

kenapa nk copy n paste xboleh , xjadi .

Wan_hazel said...

qaseh

tak leh??pelik nie...CTRL + C dan CTRL + V...

chibi maruk0 said...

abg wan terima kasih yerr..

Wan_hazel said...

sama2..ehehe

liyanazahirah said...

wah da jadik..thanks wan :)

CikAnyss' :O said...

jadi :)

MyungSoohayla said...

klau nk buat jd gif camane?? errr pham tak? =='

Wan_hazel said...

jadi gif??nak wat animati0n ke//guna nie..http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-wat-animationanimasiadobe.html

farah said...

assalamualaikum. wan nak tanya ni , macam mane kita nak buat corak tu menutupi seluruh tulisan yg kita tulis . nanti reply comment ni kat shoutbox farah ye :) thanks

zuzu said...

wan knapa tak jumpa 'convert to smart object'?

Wan_hazel said...

try klik kat tepi skit k

dhieya alieyna said...

Assalamualaikum. kenape bila dah paste kt tulisan background tu jadi hitam putih? nanti bgtau kt CBOX nana okay. terima kasih buat tutor ni :)

♥ Anis said...

Photoshop CS5 boleh buat mcm ni tak ?
Sebab yang time nak copy paste tu tak faham sangat, abg wan punye Photoshop CS3..:)

Wan_hazel said...

boleh je..sama je...

♥ Anis said...

owh,.okey :) nnti Anis try..thanx !