Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Water Drop


Wednesday, December 28, 2011

Tutorial Photography : Water Drop

.

Sony alpha a350 | kitlens |flash from body
ISO 100 | f/4.5 | 1/160

Assalamualaikum...

Hai korang kali nie Wan nak ajak korang tembak gambar air jatuh lak...hahaha..Nampakkan gambar kat atas tu..tu nama nya water drop.. Nak tembak gambar macam nie tak susah dan tak senang yang penting ada kesabaran , yakin dan usaha yang gigih..kalau tak de so tak kan jadilah benda nie.. Tembak gambar macam nie bukan semua boleh dapat moment yang betul betul cantek dan karya yang betul betul hebat..So apa yang perlu ialah..tak pernah putus asa..tembak banyak banyak banyak dan tengok perhati bila masa yang sesuai kita nak menyenep button shutter tu..Bila dah taw bila saat perlu tekan shutter maka dapat lah hasil yang menarik..jangan lak korang dok kira satu satu air yang jatuh tu,.hahaha.



Tutorial hanya berkisarkan standard lens dan flash dari body..tak de toys tambahan yang lain..
Bagi membolehkan newbie macam Wan nie nak tembak drop water
Al maklumlah takde ongkos angkat tambahan lain.



So apa kata kita mulakan..macam biasa lah kan.Korang mesti ada DSLR dan setkan ISO pada kadar 100 secukup rasa .. kalau gambar masih tak terang up lagi ISO jangan lepas paras 400 tak pasal pasal noise yang muncul nanti..(noise DSLR berbeza beza so korang mesti tahu tahap yang nya k).Guna Flash dari body..On kan flash DSLR korang..Dan pasang peralatan seperti yang sedemikian.Wan guna plastik bag yang diisi air dan dipasang dibahagian atas..dan bekas yang berisi air dibawah..DSLR selari atau diatas sedikit dari permukaan air..terpulang dengan korang nak tembak gambar tu dari sudut yang korang nak.Trippod atau objek yang korang boleh dudukkan DSLR korang k.



Tebuk sedikit plastik korang tu , pastikan korang tebuk plastik tu hingga ada titisan yang besar besar jatuh dengan perlahan lahan..kalau air kuat sangat menitis tunggu apa lagi solatape je lah..hehehe.bila dah buat dan dapat titisan yang korang nak..Korang kena fokus DSLR korang betul betul dekat air yang menitis tu..Cara nak fokus ialah dengan menggunakan pen or apa apa saja dan fokus dengan autofokus dan lepas lock fokus korang tu..Korang guna lah manual fokus so fokus korang tak kan lari.


Dah sediakan semua dan setkan semua..Shutter korang letak lah yang paling cepat..Rasanya kalau guna Flash dari body shuter yang paling tinggi ialah 1/160..Tak taw lak DSLR lain..DSLR Wan 1/160 paling tinggi.Apperture lak 1/4.5 ~5.6 so cahaya banyak masuk dan fokus pada tempat yang kecil je.



Dan mulakan lah sesi menembak water drop korang..hehehe..



Selamat mencuba..Setiap yang kita buat tu pasti akan menemui kegagalan,.hanya orang yang berusaha yang akan mendapat kejayaan..Tegur Wan jika ada salah k.


lain lain yang korang mesti tahu




.



15 comments:

niniey said...

cantik sngt2..

wa khairul onggon said...

Dasat Wan... tutorial yg hebat gambar yg mantap :)

Wan_hazel said...

tengs niniey

Wan_hazel said...

tengs bang onggon..ehehhe

Gadis said...

mmg cantik...=)

keri ikhwan said...

wow.. xleh try... sbb ade kamera henset yg murah ni jer haha

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

gila hebat buat macam nih!!
waa...kagum2....

Ckin Kembaq said...

wan memang pro.. ^_^

Wan_hazel said...

tengs all...wan tahap newbie lagi nie..ehehhe

Samsiah Abd Shukor said...

mekasih wan. patutla akak buat tak brapa jadi sebab tak lock fokus dgn pen mcm wan buat..

Wan_hazel said...

sama2 kak..akak dah buat..anti wat lagi k..wan nak tgk jugak..hehehe

sarah mohamad said...

Dah lama tak datang jenguk sini. HEHEHE Hai wan! Nak belajar fotografi ni dgn wan HEHEHE

Imran Zulkifli said...

bro,cantik semua karya ni... :D
lepas ni ajar buat panning boleh? :D haha... tah btul ke x name die panning...

Wan_hazel said...

Imran Zulkifli

panning nanti try..Insya Allah wan akan wat nanti..

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

cantik giler gambar...
^^