Wadah Madrasah Pengalaman: Doodle Story : wanita berhijab tu guna khemah atas kepala..


Sunday, July 22, 2012

Doodle Story : wanita berhijab tu guna khemah atas kepala..

.



Assalamualaikum...


Salam kalian semua..Entri kali nie mungkin agak sensitif dikalangan wanita..Idea asal nie Wan dapat dari:





Dari Aisah Shakirah
Youtube Aisah
Blog Aisah


Dari video asal diatas Wan ubah dalam bentuk Doodle dan entri kat bawah nie..




Bila diperhati dan diamati.. Semua nya betul..Khemah tu bukan bermaksud wanita guna khemah atas kepala. Cuma pengertian Khemah yang perlu kita faham.. Walaupun ada mulut mulut yang mengata..Dan ada jugak kalangan wanita digelar ninja bagi yang mengenakan niqab..Kutukan tu sebanarnya dari anak melayu kita nie jugak.. Bangsa dan agama lain plak terikut .. Mungkin ada sesetengah masyarakat yang beragama lain yang membenci agama Islam .. Ini realiti kita harus terima.. Dan terimalah, kebanyakan anak bangsa kita semakin rosak.. Tak tahu lah sejauh mana kebenaran.. Allah je yang tahu..




Dan kekadang bila wanita tu dikutuk .. Ada jugak yang melatah .. mula menunjukkan rasa marah dan mencaci.. maka hilanglah kesopanan.. Ini jugak realiti kehidupan kita.. Lihat diri..Tanya diri .. Adakah anda dikalangan yang sebegini..??. Dan ada jugak yang mula berubah.. mengubah hala 100 peratus.. Alasan nya, tak tahan dengan cacian dan mulalah melangkah ke jalan yang lebih "bebas" katanya .. Mula lupakan pasal aurat.. ini jugak realiti.. Lihat saja pelajar pelajar kita yang dah mula masuk IPT .. Tudung terus terbang entah kemana.. Kejutan budaya.. Hanya segelintir .. renung dan lihat diri anda..adakah anda sebegini..??


Memang benar Wanita berkhemah atas kepala..




Jangan melatah..Jangan marah..mari kita sama sama kaji dari segi pengertian..



Khemah :
1.melindungi dari haiwan buas (tempat berlindung)
2.Melindungi dari cuaca (panas dan hujan)
3.mempunyai tiang(untuk kukuhkan khemah)



Dan begitu jugak hijab dan tudung

1.Melindungi dari pandangan buas lelaki..(mengelakkan dosa )
2.Melindungi dari persekitaran (rogol , dll)
4.Tiang iman yang kuat.. (hilang tiang maka hilanglah apa yang korang simpan..)


Jadi kenapa hendak marah dan mula berubah ??

Semua nya bergantung dengan keimanan diri..Sejauh mana perjalanan kita semua nya bergantung dengan niat dan Hati..


Dan seharusnya anda tersenyum lebar..kerana ALLAH menilai korang dan melihat korang sebagai Wanita yang paling indah dimuka bumi ALLAH....

TAPI

ingat..Bertudung tu biarlah dengan cara nya.Jaga perlakuan anda dan tutur kata anda.. Bertudung maka bertudunglah jangan main main.. Aurat ingat aurat.. jaga aurat bukan jaga rambut je taw...



Sekian saja dari Wan.. Jika ada tersilap dan salah harap diperbetulkan dan diberi teguran.. Yang buruk itu datang dari diri Wan sendiri dan yang baik itu datang dari ALLAH SWT..




Papai




.






14 comments:

Cik Fie said...

comelnye doodle ni :)

lee za ra said...

so cute :D

Xiao Xandria said...

comel doddle tuu pndi wan buat

Cik Rongoks said...

ika sangat suka dan setuju dgn entry nie ^^

Eza Boom Boom :) said...

tutuplah aurat. Banyak hikmahnya :)

merahitujambu said...

insyaALLAH..=)

Adi Herman said...

terer la buat doodle, boleh request x? nak mintak wan buat doodle rocker main guitar...rock kangkang hehehe jgn marah...psl isu tudung tadi, yup i agree with you, hijab bukan saja objektifnya utk menutup aurat, tapi memelihara kecantikan seseorang wanita khas utk bakal suami tercinta...isnt that beautiful?

❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

nice video. . :D d bigger d tent. .d safer u r. . :D

zana said...

info yg menarik :)

|shuhadaothman|TM said...

sangat bermesej entri ni wan. bagus2! shu sokong :)

Selamat berpuasa wan ^^

sHaR!Na eLyaNa said...

wah..btul2 sha stju sangat..

miz ruha said...

betul apa yang wan tulis tu,,
segalanya bermula dengan niat,,

selamat berbuka,wan,,

Aida Omar said...

100% setuju dengan entry nie.. lagi2 bila bertudung dah cantik comey cute dah.. tutur kata dan perbuatan pun wajib juga kita jaga barulah terserlah keayuaannya :)

Lovarica de Bueno said...

trima kasih ats nasihat tu..
insya-allah...