Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial disable right klik


Wednesday, August 18, 2010

Tutorial disable right klik

.











Ok nie tutorial tak boleh klik kanan kat page blog korang k..Wan ambik kod nie dari java script




copy je kod kat bawah nie..korang letak lah kat mane mane korang nak..


Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Add A Gadget
klik HTML/Javascript. and korang copy paste kod kat bawah nie k.

(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template


(CTRL+C serentak untuk copy)

------------------





<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>


--------------------------




tu je selamat mencuba..




P/S: berkongsi itu sesuatu yang mulia kan...Kenapa nak lumpuhkan sistem copy paste???

So Ctrl+C serentak untuk copy kat blog Wan









.



32 comments:

Q said...

tq kongsi info

Tomato Gurl's Life said...

nice info..thanks :)

Wan_hazel said...

Q

tengs..

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

welkam...

:: m!3yr4h_nAnEA :: said...

wan,wt tutorial mcm mn nk ltk p'ktaan b'kelip2 kt lam pic blh x???

Wan_hazel said...

:: m!3yr4h_nAnEA ::


ok esok wan wat kan k...

AdahRia said...

thanz wan....
dah lma adah cri cara nie.....

Wan_hazel said...

AdahRia

huhuhu..welkam...

miss 3L bunny said...

ntah la wan...saya pun x tau napa napa mau lumpuhkan hihi yeah peace

Wan_hazel said...

miss 3L bunny

hehehe..tu lah..hhahaha

Sharifah Nurul Shahirah said...

klu guna disable right click bukan org still boleh copy pakai ctrl+c ke?

Wan_hazel said...

Sharifah Nurul Shahirah

betul tu..tp law yg dah taw macam tu bukan jenis blogger yg dah lama dalam blogging nie..slalu nye yang suka ambik tanpa kebenaran ru slalu nya blogger2 baru..tak gitu???

so blogger2 bru2 byk nye tak taw care CTRL+C nie

nur ifzah said...

yeaaa ! dh berjaya. lma dh teringin nkk buadd cmnihh . akhirnye tercapai ugx .. thnx !

Wan_hazel said...

nur ifzah

welkam...

NURLIYANA ZULKIFLI said...

wan mcm mna nk bg ada yg tulisan bla org right klik tu..cth mcm kuar maaf jgn guna right klik..mcm tu la lbeyh kurg..

Wan_hazel said...

yg tu wan tak taw lak..hehehe..cowie..

neno said...

thnx for ur info... btw kitak org srwk ka?

Wan_hazel said...

neno

aok mek org sawak...ktk???

nafis khairunnisa said...

yg var massage tu ape yg kite nak tulis ea...

Wan_hazel said...

tak yah tulis ape2..copy paste je

Sha-na.Szied said...

P/S: berkongsi itu sesuatu yang mulia kan...Kenapa nak lumpuhkan sistem copy paste???

So Ctrl+C serentak untuk copy kat blog Wan


>>>>>>>>>>> hoo pemurah nya.. THX wan! i dah klik nuffnang kamu~

Wan_hazel said...

Sha-na.Szied

ehehhehe..welkam..skang dah leh klik kanan dah kat blog wan..peace

AL-AINA said...

yg guna template nak paste kat mana???

..sha@dedeQ.. said...

cmni mok egkh mesej n0 right click kat kod tk..mek mlh p xkua mesej alert ya..

Wan_hazel said...

yg tok no roght klik jak..xda pop up box yg kua alert ya

..sha@dedeQ.. said...

bsya dkni mk mlh nk da alert dkya??

Wan_hazel said...

try ktk google ..ada nya..alert box right klik..asa mek lah..

zana said...

wan klu nk wat yg leh copy paste tu cane ye..rini bru sy pasan sy punye xleh nk nk copy paste hehe..

Wan_hazel said...

kene buang koding yg bautkan tak leh copy paste tu...or law tak pun guna je ctrl+c untuk copy

zana said...

ok thanks ye.tp x suka klu xleh nk klik kanan tu..urmm..nk buang la koding2 tu...:)
thanks ye wan..

Wan_hazel said...

a ah zana..better blog kita boleh copy paste kan..ehehe

niji said...

terima kasih di atas tips yg b'guna ni... sy copy code ni ya ^-^