Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial nak wat banner/photo kelip kelip (photoscape_simple je)


Thursday, August 19, 2010

Tutorial nak wat banner/photo kelip kelip (photoscape_simple je)

.









Salam korang.



PHOTOSCAPE download

download Pictures, Images and Photos




Hari nie Wan nak wat tutorial nak wat Banner/photo korang ade kelip kelip tulisan or ape ape lah..


Mula mula korang open photoscape lepas tu klik icon editor..contoh cam kat bawah nie




lepas korang klik tu..



Korang ambek photo kat folder korang ..photo yang korang nak wat tu k..No1 folder tempat korang simpan photo korang No2 photo yang korang nak guna. klik photo tu k





Lepas tu korang tambah lah ape ape kat photo korang..Yang kat A tu korang leh tambah effect..and kat B tu plak korang bleh taip word yang korang nak letak..

lepas tu korang SAVE kat satu folder..



Lepas tu korang wat Effect len lagi..korang nak wat or tambah ape ape terpulang kat korang..contoh cam kat atas..wan tambah icon face kat situ..

pastu SAVE balik kat folder yang tadi..



Law dah selesai semua...korang klik lak kat ANIGIF contoh cam kat anah panah tu...k..



Dah klik tu korang akan nampak cam yang kat atas tu k..No1 korang cari mane tempat folder korang save photo tadi..No2 photo yang korang dah edit tu..

Lepas tu korang tarik gambar dari No2 tu ke No3...tarik kesemua photo tu k..satu satu..ekot urutan yang korang nak...No4 plak tempat korang adjust size..Time effect korang try and error lah k..





Last skali korang save...and selamat mencuba...OK.photo yang Wan dah wat jadi camnie...Tengok kat bawah k..


banner




Amacam??? ok tak??





tu je..




simple kan...





.



57 comments:

Tomato Gurl's Life said...

bagus la tutorial ni..thanks ye wan..
btw cik tom promote tutorial wan kat blog cik tom..huhu..

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

ok cik tom..tak jadi masalah...

paan sabri said...

tenkiu wan.. da bookmark.. t xbz aku wat..

wan said...

best,best!

Wan_hazel said...

paan sabri

ok ok...take ur time..hehehe

Wan_hazel said...

wan

tengs kiu...

:: m!3yr4h_nAnEA :: said...

thanx u yup...
info yg sgt b'guna..
erm,nk tny lg nie...
sy ada mslh time nk follow org...
kdg2 kna tkr emel...
skrg nie sy xtau sy gna emel yahoo or google...tp lau gna google,jd nma laen...
penink uh...
time nk stop follow trus xblh...

Wan_hazel said...

:: m!3yr4h_nAnEA ::

welkam...

care plg senang nak follo better gune cara manual k..ambek link org yf awak nak follow tu.. lepas add melalui dashboard...mudah n senang tak perlu nak sig in..

klik link nie law tak faham...wan ade tunjukkan care

http://wanhazel.blogspot.com/2010/07/apa-beza-join-this-site-and-jadi.html

tiafazunia said...

hahaha!
cute jeppp! :)

kak norli said...

Salam WAn..akak still dok cari shout box Wan..x pernah jumpa dari ari tu..Td klik2 visa ti Singapore..nk tinggal jejak lah..tapi still akak kena tinggak jejak kt sini...hu..hu..letihnya..He..he..Raya mai umah ya!

Wan_hazel said...

tiafazunia

tengs tia.huhuhu

Wan_hazel said...

kak norli


akak kene tggu load page wan..huhuhu...

RedBoy said...

hoho.. rajin wan buat ea.. kalau x red nak gak buat tutor ni tp rasa malas plak..huhu

Wan_hazel said...

RedBoy\

ade member yang nak wan watkan tulah wan watkan...

Onelove...Jambu merah warna said...

Wan........ wani nak tnya..he2.. mcam mana nak edit gmbr jd mcm header wani tu..nak amek gmbar kite sorang, tanpa cacat tapi xnak amek pmandangan kat blakang tu..

Wan_hazel said...

Onelove...Jambu merah warna

ok...ade photoshop tak???law ade bleh wat transparent punye header. save dalam format PNG..

Onelove...Jambu merah warna said...

omg..photoshop xde T_T
photoscape xde background trnsparent kan..hampa -_-

Onelove...Jambu merah warna said...

alala.. slow plk tenet xleh nk bkak chatbox wan..hihi..btw, thanks tau ^_^ BW smpai shur . .hihi..wan walk la, wani naik ferrari =P

miszTERRA_SF_ said...

tengs wan.. slama ni gn photoscape x pnah tau pon kgunaan anigif.. kuikuikui
dh try td n ske kot :)

Wan_hazel said...

Onelove...Jambu merah warna

a ah..photoscape tak leh nak wat BG transparent..huhuhu

nie ade link nak donwload adobe..http://wanhazel.blogspot.com/2010/05/adobe-photoshop-full-version-with-crack.html

Wan_hazel said...

miszTERRA_SF_

hehehe..welkam..

lionteen said...

sllu gak gune photoscape..
tp xtaulak ley gune tuk ni..
hehe..
btw..
thx:)

Wan_hazel said...

lionteen

welkam....

inilahidupsaia said...

err , bole sy tnye . mcm mne nk bg gmba tu ktengah ea ? ntuk header . sy dh cbe resize dkt photobucket tp ttp xdpt . n ble sy sve gmba lps edit kt phtoscpe , gmba tu xbkelip pun .knp ea ? cme dkt photobucket je bkelip . sbb tu sy amek dr stu . tp mslhnye size die kecik n xblh besakn. mcm mne ? thanks

Wan_hazel said...

inilahidupsaia

law gambar yg dalam bentuk gif yg ori..tak leh nak ubah size k...n law nak centerkn header lak tu wan tak taw lak..law gune kod widget mungkin bleh tambah <center> kod image </center>

inilahidupsaia said...

oke thanks (:

Wan_hazel said...

inilahidupsaia

welkam...

Miss Ann ~♥ said...

dah try buat! mmg guna photoscape utk watermark je...xsgka blh wat utk lain plak..thnx~

Miss Craffy said...

sy Miss Ann ~ bukupurple.blogspot.com

dh try td buat..tp ble post kt blog cam xkuar...nape eh?

Wan_hazel said...

Miss Ann ~♥

welkam..ehehhe...senang je kan..tp hasil tak bape lah...

Wan_hazel said...

Miss Craffy

blog tak dapat tunjukn format GIf...dalam entri...peace

~~ Cik Muda Enny ~~ said...

sgt2 beshh..
da tryy..
:)

Wan_hazel said...

ok..ehhehe..peace

.::.sHaKiRah HaRuN.::. said...

sya copy tutorial ni ye..blh??

Wan_hazel said...

.::.sHaKiRah HaRuN.::.

ok..jgn lupe link kan or kredit kat blog wan k..

ema.amirah said...

scaryy la face dy..huhu.. but i love d tutoriall

Wan_hazel said...

ema.amirah

hehehe..tengs...

Are-Nisa said...

mcm mana nak letakkan header ke dalam blog?? btw, thanks yaa

Wan_hazel said...

Are-Nisa

erk??tak taw letak header dl blog>???uplod je law guna layout design

Anonymous said...

kenapa dah buat tak boleh ? nak letak kat website gambar tu tak gerak walaupun dah animated

Wan_hazel said...

erk..nape lak tak leh??law dah wat jadi tak kan tak leh kot..

Διиα said...

wow !
first time download utk edit2 .
tgk tuto abg neyh , jdy lh !
tysm :)

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe..slmt mengodek photoscape

~Sarah Bieber~ said...

Thanks T.T
na nangis tgk tuto ni . dah lme cari , HAHA XD

Wan_hazel said...

dah dah...jgn nangis...dah jumpe tu..eheheh

~~Coretan Irza.... said...

hai wan..kenapa ya, bila buat kat photoscape dah jadi siap bklip lg,bila masukkat bloggambar tu tak gerak walaupun dah animated

Wan_hazel said...

tak leh guna terus ke blog taw..kene masukkan dalam medium gambar yg lain..contohnya photobucket...

blogger girl said...

cm mne nk dapatkan code nye ..and letak at sidebar ??

Wan_hazel said...

upload kat photobuckte dan tgk tuto nie.

http://wanhazel.blogspot.com/2010/07/tutorial-nak-letak-textarea-untuk.html

Mish Apple said...

macam mne nk buat gmbar gif ni jd transparent ?

Wan_hazel said...

kalau nak wat gid transprent leh tgk tuto adobe photoshop

Aish Shah said...

Thanks yee abg wan, ^____^

Wan_hazel said...

welkan

Nurain-naen- said...

Abg wan , Photoscape x boleh buat animated gif transperent ea ?

Wan_hazel said...

yang tu wan tak pasti lak...ehehe..

mursyidaaz-zahra said...

terima kasih ..dah jadi

nadhie wueen said...

Thanks for this tutorial :) Ada photoscape tapi xpernah nak explore sebelum ni.hihi