Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial letak Like button/Recommend Button untuk Blog korang


Sunday, August 15, 2010

Tutorial letak Like button/Recommend Button untuk Blog korang

.










Salam korang...Hari nie Wan nak wat tutorial mengenai Button dari Facebook..Nampak tak kat gambar atas tu??


Apa faedah Wat Button tu??

Hmmm,Faedahnye boleh meningkatkan traffic korang...Kemungkinan akan ade orang klik kat link korang bila ade blogger yang mempunyai Facebook klik Button tu...

Eh..tak faham lah??

Tak faham..korang tengok gambar kat bawah nie plak...


Nak taw kenape???

Bila Wan klik Button tu yang kat Blog Wan nie..secara auto akan terus ke Wall Facebook Wan..so may be kawan kawan Wan tengok..and berkemungkinan dia orang akan klik...so traffic blog pun akan bertambah...


Jum tutorial


So copy je kod kat bawah nie..korang letak lah kat mane mane korang nak..


Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Add A Gadget
klik HTML/Javascript. and korang copy paste kod kat bawah nie k.

(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template


(CTRL+C serentak untuk copy)




_____________


<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwanhazel.blogspot.com%2F&layout=standard&show_faces=true&width=220&action=recommend&font=verdana&colorscheme=dark&height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:220px; height:80px;" allowTransparency="true"></iframe>


_____________


Korang tukarlah wanhazel.blogspot.com tu dengan URL blog korang k..dark tu untuk jenis Skin blog korang..law gelap guna lah dark..tak yah ubah law Skin korang terang korang ubah ke light

width:220px; height:80px korang ubah ekot kesesuain k..Better tak yah tuka lah..

recommend korang leh tuka ke like

verdana tulisan korang boleh ubah ke

arial
lucida grande
segoe ui
tahoma
trebuchet ms






Tu je


selamat mencuba..


senang je kan..






.



47 comments:

anuarfariz said...

thax,...
tutorial yang sangat bergune.

♥♥♥zakiah♥♥♥ said...

tu la....
zakiah dh baca berulan kali ni..
tapi xfaham2 la wan..hehehe

Wan_hazel said...

anuarfariz

tengs

Wan_hazel said...

♥♥♥zakiah♥♥♥


hehehe...nape tak faham zakiah???

puteri cahaya. said...

macih dikkk... tinkiu ;)

Wan_hazel said...

puteri cahaya.

came came kak..hehehhee..

.:|kamaryeah|:. said...

great n simple one~
thanx...tried it already~

RedBoy said...

hoho.. menarik ni.. nanti2lah rb buat.. busy sikit skrg ni.. exam.. thanks sharing..

Dakjaat said...

peliknya layout nko ni..... pe kata ko lebarkan lagi... dah terkeluar dah text ko. haha

Thanks for sharing with us :)
Moderator Blogger's Malaysia
DAKJAAT.COM

Wan_hazel said...

.:|kamaryeah|:.

welkam....peace

Wan_hazel said...

RedBoy

ok redboy.....peace

Wan_hazel said...

Dakjaat


eh ye ke...or ko punye lappy ade prob????aku tengok tak terkeluar pun..huhuhu..tengs kasi taw

Mohamad Amzar said...

macam mana nak buat like kat setiap post ?

Wan_hazel said...

Mohamad Amzar

yg tu wan tak taw lak..wat bende tu load page akan lambat..

Mohamad Amzar said...

oh yeke ? tak pe lah ! tengs .

Wan_hazel said...

ok..peace

-gadis semasa- said...

cmne plk nak ltk kan like button kat post??

Wan_hazel said...

-gadis semasa-

yg tu wan tak taw lak..cowie erk..

nur mariani said...

tengs abg wan :)

Wan_hazel said...

nur mariani

tengs..ehehhe

Fatin said...

thnks :D

Wan_hazel said...

Fatin

welkam...peace

cik mieza said...

thx... :D

Wan_hazel said...

welkam

● ᴥ ● Maknae Qeen ● ᴥ ● said...

abg wanhazel , npe like button nieyy , dye start count dari 15 ?

Wan_hazel said...

erk..nape jadi camtu??yang tu wan tak [pasti lak

cube closet said...

tq...thumbs up

Wan_hazel said...

welkam..peace

ude chocolate said...

abg wan share button,abg wan ader x turiol nyer??(kalo dh bls tolong balas kat shoutbox saye hehehe)

Wan_hazel said...

ude chocolate

wan tak de taw...

Nur Syabila Zabidi said...

sungguh brgune,rajinnye awk wat tutorial,satu2 sy ikot,tq :)

Wan_hazel said...

sama2...hehehe..peace

ikaBlaBLa said...

dah jadi dah jadi ^^

Wan_hazel said...

bagus2..ehehhe

apple said...

tnx wan..
umm kalau nak letak button like untuk setiap entry mcm na ek?

Wan_hazel said...

apple

yg tu wan tak taw lak..ehehhe

Sarah Mohamad said...

thanks. dapat :)

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe.peace

Irah temok ♥ said...

wow, jadi lahh. terima kasi :)

Wan_hazel said...

welkam..peace

Nurul Syahfiqa said...

nak paste kan kat mane tu erk ?

Wan_hazel said...

add gadget...baca tuto tu k

zana said...

thanks B)

niji said...

salam... thank u for this tutorial
^-^

NJ said...

Tak jadi puuuun. Dah buat dah. Bila click Like, automatically semua post dia like T.T

Acane ni wan? Lagi satu, macam mana nak buat 'Post Title' tu clickable eh?

Wan_hazel said...

wan pun tak pasti..skang FB dah byk brubah so function pun berubah.. n title tu wan tak taw lak..maaf ye

Yana Sakura said...

maceh Wan.. hee..akhirnya dpt pn buat..Yana da try byk tuto owg len tp xjd..Hhaha..yg nie menjadi..wee =)