Wadah Madrasah Pengalaman: Mama , apakah juadah berbuka mu hari ini???


Monday, August 16, 2010

Mama , apakah juadah berbuka mu hari ini???

.









Semalam aku berbuka dengan air kosong. Keseorangan. Berjatuhan rintik-rintik hujan di sepanjang jalan. Aku melangkah gemalai pulang ke hostel.

Dek kerana projek makmal masih tunggang langgang tak terurus..Masih tertanguh.. seminggu sahaja lagi untuk membentangkan final projek.





kaki ku tabah melangkah.. jauh bezanya kampung ku. Teringat indahnya suasana perkampunganku... Dada yang diurut santun dingin angin, keindahan malam jangankan dapat kujelmakan dengan tulisan, apatah dilakar keanggunannya di papan lukis

----------

Selepas mandi aku berbuka menjamah hidangan ringan mee segera dengan kopi panas... Sukar nya berjauhan dari keluarga.. Bukan tidak mampu berdikari namun disaat sebegini sapa yang tahu perasaan ku ... tersenyum bukan bermakna tabah... berbicara hanya dihujung talian..


"selamat bukak posa deq""
(selamat berbuka deq)


Biar seribu tahun pun ku menetap di Dongyang Technical College, South Korea ini..Hati ku masih bisa terusik dengan suara mama... airmata menitis mencairkan ego seorang lelaki..Air mata berderaian lebat menghentam di jeram pipi. Aku cuba duduk bersila sambil mulut mengucap tasbih, tapi hati ini masih ralat dipujuk.


Aku tertanya tanya

Mama , apakah juadah berbuka mu hari ini???




Mungkin semalam, nostalgia Ramadan terakhir kita. Barangkali.








(kisah rekaan)
.



12 comments:

Kie-yu said...

alah..ingat cerita betul wan tadi
baru nk soh kemslm kt mamat korea
hee :D

Cira Marcello said...

hehehe...xper..wan da tua
cira muder agey..hahahaha

Wan_hazel said...

Kie-yu


hahaha...mamat malaysia kan ade..hwhehhehe

Wan_hazel said...

Cira Marcello

hahaha..wan pun masih mude lah..hahaha

ishiko said...

laa... rekaan ker.. ceh..hehhee

Miss Eynee said...

o tedah nya, piluk ati...hihihi :)

Nur Erma Suzieaty said...

Uwaaaa~ teringat lak family kat umah.. selalu gak buka sorang2, kte senasib...

Wan_hazel said...

ishiko

hehhe..rekaan je..huhuhu

Wan_hazel said...

Miss Eynee

mek xpiluk..ktk ya bok piluk ati..ahhaha

Wan_hazel said...

Nur Erma Suzieaty

hehehe..sabar je lah ye.,..

ayisy said...

Di bulan puasa inilah kita akan selalu teringat dengan family. Berpuasa di tempat orang mmg sakit. Segalanya serba kekurangan. Asyik teringat makanan di kampung. Huhu...

Wan_hazel said...

hehehhe,,,betul3