Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Fonts sticker atau tulisan berlipat_Adobe Photoshop


Tuesday, July 19, 2011

Tutorial Fonts sticker atau tulisan berlipat_Adobe Photoshop

.

Salam korang...

Kali nie Wan nak Tutorial Fonts sticker atau tulisan berlipat..Erm..hentam je lah nama tajuk tu kan..Wan pun tak taw..ahahha..Eh sebelum tu pada sesapa yang belum join lagi nie.. Wan invite korang join k..Jom Join...Sign up guna Facebook je..senang..


K lah korang , tanpa membuang lebih banyak masa lagi..

Jom Tutorial.


Mula mula korang open lah Adobe korang dan korang wat lah satu tulisan yang korang nak guna tu..Contoh nya Wan guna huruf W nie.Huruf nie Wan dah wat dari Tutorial sebelum..


http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-artword-scrapbookadobe.html


Law korang nak guna huruf biasa tanpa edit edit..pastikan korang save dalam format .PNG dan open lagi huruf tu..so boleh lah korang guna untuk teruskan dengan Tutorial nie..




Lepas tu korang klik pada tool yang Wan tunjukkan tu k..dan klik pada anak panah tu..Pilih Polygonol lasso Tool..Bila dah klik tu korang wat lah satu bentuk pada Huruf korang..macam kat dalam gambar kat bawah nie..




Pastikan titik permulaan bertemu dengan titik hujung k..Law dah..nanti korang akan dapat garisan putus putus macam kat dalam gambar bawah nie..



Bila dah dapat hasil macam kat dalam gambar kat atas tu...Korang klik kanan pada huruf dan pilih free tranforms..macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..




Lepas tu korang klik lagi kanan pada huruf korang tu...dan pilih rotate 180




Bila dah selesai..Korang akan dapat hasil macam kat dalam gambar bawah nie..


Dan lepas tu korang klik lah pada Tanda betul kat atas adobe korang tu..macam kat dalam gambar bawah nie..




Dan lepas tu..Korang tekan serentak pada papan kekunci korang CTRL dan X untuk cut dan CTRL dan V untuk paste..Dan nanti korang akan dapat layer kedua pada tool layer korang..macam kat dalam gambar kat bawah nie..




So korang ubah lah kedudukan potongan tu kat huruf korang sampai jadi macam kat dalam gambar bawah nie..


Nampak tak??Bila dah siap letak kedudukan macam kat atas tu..Korang klik lak kanan dan pilih blending options macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..




Nanti korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..So korang klik lah pada gradient effect macam kat anak panah kuning kat dalam gambar kat bawah nie..



Kat anak panah hijau tu..korang kene godek godek sendiri taw..korang kene letak paksi yang betul..Dan Shadow effect pun sama..Macam kat bawah nie..


Bila dah selesai semua..makna nya dah siap lah tu..ehhehe..


Selamat mencuba..

Owh ye..Sebelum tu dah tengok Music Astro belum..Or korang dah naik Kreta Pesona. Tapi law boring boring korang leh lah main Jelajah bersama Hotlink ..Tu je.



papai..


.