Wadah Madrasah Pengalaman: Perbezaan Classic Template dan Design Template/layout


Friday, July 22, 2011

Perbezaan Classic Template dan Design Template/layout

.


Salam Korang...


K
ali nie Wan nak share dengan korang Perbezaan Classic Template dan Design Template/layout..Tapi sebelum tu korang dah daftar Churp Churp??Daftar guna Acc Facebook je..law belum cepat lah daftar k..Boleh dapat tahu banyak kontes yang disediakan..Contoh nya Kontes nie..Ride Touch n Win Disamping leh kasi income kat korang..20sen skali org klik..sapa tak nak??ehehhe.


K lah tanpa melengahkan masa lagi..Jom kita mengupas isu Perbezaan Classic Template dan Design Template/layout..




Nampak tak kat gambar atas tu..Yang kat atas tu adalah bahagian dashboard untuk blog..So yang dekat atas adalah Classic template..yang Wan guna pada Blog Wan nie dan yang kat bawah adalah Design Template/Layout..Dekat blog WanhazelJunior..Dekat dashboard pun dah ade perbezaan..Classic Template akan tulis "template" manakala pada Design Template/layout akan tulis "Design"..Dan ada gak sesetengah akan tulis "layout"..



Bagi pengguna Design template semestinya korang dah biasa dengan Page element macam kat gambar atas nie kan..Senang dan mudah untuk korang add gadget yang korang nak..Law nak letak kat Side..Korang klik je add gadget kat side kan..Senang dan mudah..Dan kat anak panah dalam gambar kat atas tu lak bila korang klik..Korang akan dapat HTML koding page kan..Classic template lak berbeza dari design Template..




Nampak tak???Classic Template kat gambar atas tu..nie 100% penggunaan HTML koding..Setiap apa yang nak ditambah add gadget semua tu..Semuanya perlu diletak tepat pada kedudukan Koding..So kene cari setiap kod..Agak bercelaru otak kalau korang baru lagi dalam Classic Template nie..Nak tambah gambar pada side dan lain lain semua nya perlu diubah kepada Kod HTML..Classic Template tak de Page Elements taw..


Dan kebaikan design dan Classic Template lak ialah..Design Template senang untuk menambah atau membuang Gadget..Sebab ada Page Elments..Mudah bagi pengguna yang tak faham Koding HTML..dan bagi classic template lak..Load page ringan walau banyak Gadget yang diletakkan dalam page berkenaan..macam Blog Wan nie..eh eh..ringan ke??ehehhe.


Dan pesanan Wan kepada yang nak beralih ke Classic template..Diharap korang semua banyak bersabar dalam penggunaan Classic template..Dan Classic template korang leh ubah sesuka hati korang untuk design yang macam mana..Tu pun kalau korang dah master dalam Koding HTML nie..



Skang fenomena nak guna Classic template yang ade Scroll entri tu lak kan..Wan dah buat satu..Dan Wan tak guna..Cuma buat je..mana lah taw ade yang nak beli...hehehe..


K lah korang...


Tu je..

Hope korang dah faham mengenai Template nie...



Papai


.



22 comments:

RAINBOWgirl said...

cm ne nk tukar kpde classic template ?

Cahaya said...

cute la..rasa ingin mok polah tapi belum tere kdk cegu gik..hehe..malam cegu ^^ hihihi

Dea said...

tringin jwk nk makey classic tmplate ya, kacak2 jak upa blog yang makey tmplate ya, tp xphm la.. bnyk lak benda... hehe

Wan_hazel said...

RAINBOWgirl s

dashboard>design>edit HTML>

lepas tu klik yg dekat bawah tu..revert to classic template

Wan_hazel said...

Cahaya

ahahha..camat malam..lak terer lah ktk ya//

Wan_hazel said...

Dea

aok nang bnyk glak kod nya..mok blaja koding bok pat pakey

asmiera emiena said...

wan , cantiklah classic template yg ade scroll entry yg wan buat tuh . teringin nak beli ( bole ke ?) huhhu tapi takut pulak nak tuka kpd classic template . takut penin ;')

Wan_hazel said...

asmiera..


boleh kalau nak beli..tp mesti taw koding..nanti kalau salah koding temolate jd buruk taw...

Akeyla Frr . said...

ABANG WANNN , BUAT LAH TUTORIAL CLASSIC LAGIIII :(

ErAh said...

for me classic template senang agk dr design template....heheheehe...lg pn mun mky classic blog nmpk smart n simple jak....yr bg aku la...x tauk uwg lain...heehehee

Dawia.Honeyputri ❤ said...

wah wan memang pandai pasal coding.. :) cantik sgt template tue..

^^

btw nak tanya juga wan..
knp blog wia ada keluar "authentication request " pop up..? leh bagitau knp..?

naja said...

wan buat tutorial pasal scroll entri tu boleh ? :3

Yanaa said...

hoho~ g2 yew...baru faham skunx nie..hee...(:

Wan_hazel said...

Akeyla Frr

hehehe..nanti wan watkn k...bz skit skng nie

Wan_hazel said...

ErAh

mena ya..classic template smart gik nak ooo

Wan_hazel said...

Dawia.Honeyputri ❤


tengs..erm...macma mane tu wia??pelik betull....ada letak koding tu kot

Wan_hazel said...

naja

pnjang koding dia taw..camne wan nak wat..hehehe

RayQuaz said...

susah ke pkai classic template ?
aishh . takud nk tuka . wan leh tolong ajar sket2 kalau ade error ehh ?

Wan_hazel said...

susah jugak sebab kene baca koding HTML je..ok no prob..kasi taw je nanti law leh wan tlg lah k

atira syuhadah said...

wan . ape kelebihan buat 'churpchurp' tu ?

Wan_hazel said...

leh dapat income lebih,..

syazaAISY said...

kalau nak tukar kepada design template balik macam mana abang wan ?