Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial pasang button like dan send Facebook di setiap entri blog (blogskin/classic template/design/layout template)


Wednesday, November 16, 2011

Tutorial pasang button like dan send Facebook di setiap entri blog (blogskin/classic template/design/layout template)

.



Assalamualaikum...


Korang tengok gambar pun dha tahu kan fungsi dua button nie..So tak yah lah Wan nak terang kan..disamping cara nie boleh cepatkan cara korang nak ping blog..Tapi Wan tetap denagn kaedah manual Wan ping Blog ke setiap tempat te,pat nak ping..Copy paste lah maksudnya..So kalau korang nak wat nie..

Jom Tutorial...

Pengguna Design/layout

Dashboard>Design/layout>Edit HTML
tick expand widget

lepas tu korang cari lah koding nie..

<data:post.body/>

CTRL+F bagi memudahkan pencarian

Bila korang dah jumpa koding tu..Korang copy dan pastekan kod kat bawah sekali tu betul betul di bawah kod yang korang cari tadi..


Bagi pengguna Blogskin/classic template
Dashboard>Template

Korang cari koding

</BlogItemBody>

CTRL+F bagi memudahkan pencarian

Bila korang dah jumpa koding tu..Korang copy dan pastekan kod kat bawah sekali tu betul betul di bawah kod yang korang cari tadi..




Koding Send and like button FB

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != "static_page"'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->



Preview dulu...kalau tak de error..Korang Save k


Selamat mencuba


Lain lain yang menarik untuk dikongsi

.
.



44 comments:

bujangsenang said...

thanks bro...dapat...berjaya

cerita best said...

npa pakjoe x jdi pun (eeem sedih)

azizul said...

terbaik

Wan_hazel said...

bujangsenang

welkam bro..senna lah lepas nie nak ping entri kan..heheh

Wan_hazel said...

cerita best

aik..yg lain jadi je nie...ada salah kod kot

Wan_hazel said...

azizul

tengs bro

✿ MisZ FieQa ✿ said...

thnks..tp fie nk tgur..mule2 fie wt mmg xjadi...fie dh ikut step die...u lupe nk letak step tick expand widget tu..so,lepas fie tick expand widget tu baru jadi...nnt jgn lupa tambah k..tkut follower lain xdpt wt jgak...anyway thanks 4 tuto...^^

Wan_hazel said...

✿ MisZ FieQa ✿

a ah ,,tengs taw kasi taw..wan ltak expand widget je..lupa lak nak letak tick tu..tengs taw...
wan dah ubah

Ash Kyouhei said...

teetttt , ash buat tapi tak jadi ponn. huhuhu ,

Wan_hazel said...

aik...nape tak jadi???pelik2...

cerita best said...

Wan_hazel said...
wan tgk banyak org jdi wt...pakjoe pun pelik

Wan_hazel said...

hahaha...try lagi taw...guna template jenis ape??

era kecik said...

waaa.. dah jadik.. thanks wan =]

Wan_hazel said...

sama2 era....

cerita best said...

xtau la pakjoe pon x tau pakjoe gna template apa

Wan_hazel said...

tu yg pelik nye..ada design tak??edit HTML

Miss Imah said...

Err.Saya gune blogskin tapi xdapat cari code la.Macam mane nih yer?

Wan_hazel said...

Miss Imah

blogitem je tak de ke??

Puteri Nur Ainul Sofwa said...

thankyou . nice tuto . menjadik xD

Wan_hazel said...

welkam..peace

awyn eywin said...

hmmm ta fham , na pastekn koding 2 kt mne..??? ):

Wan_hazel said...

kan dah de dlm tuto tu kasi taw..baca balik k

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

TAK JADI HURMM :(

Wan_hazel said...

erk..nape lak??

sharifah suju said...

yeahhhh !!! jadi punnn ..dah lame cari nieh untuk blogskin..thankyou yea

Wan_hazel said...

welkam..peace

Nurul Syahfiqa said...

:'( xjadi lah abg wan .. xda kod untuk template tuuh ..

Wan_hazel said...

tak de??dah expand template??guna template ape??

Nurul Syahfiqa said...

uits , rupanya Fiqah punye kod dea bukan macam kat atas 2 , hhhe .. btw, tQ abg wan .. xD .. seduh btukar epy .. hha ..

Dubby Chubby said...

sye guna blogskin punya .. mase preview mmg jadi . tapi time buka yg betul punye bila tkan like tibe2 dia tulis error ... macam mne nie ????

Wan_hazel said...

kalau macma tu..mesti koding tak ngam dgn template tu

zana said...

wan thanks ye..zana wat yg bru..

saya fatin comel ! said...

thanks abg wan.. jadi :D

nurul syuhada said...

terima kasih awak :) menjadi :) hee

niji said...

salam... alhamdulillah menjadi..
terima kasih ya ^-^

HariSaya La said...

maaf nk tanya,,
Dashboard>Design/layout>Edit HTML
tick expand widget

untuk tick expand widget kt bahagian mana? sy x jmp. adess,, lepas add a gadjet>HTML/Javascript ke?

Wan_hazel said...

tak tak..kat bhgian template tu..ada yg petak kecil atas tu..tick kat situ.. cari koding dalam HTMLK tu k..

HariSaya La said...

jumpa pn. terima kasih! :)

xXx chaos xXx said...

tengs bro wan! setelah mencuba beberapa kali akhirnya! berjaya.. trimas!~ ^^

Anonymous said...

xboleh punnn

ismi shahida said...

salam.. wan, xdpt pn

ismi shahida said...

wan, dashboard pn xjmpa

Wan_hazel said...

dashboard tu bhgian depan blog.. awak guna template apa??

Wan_hazel said...

send button skang nie dah versi lain...yg nie tak leh guna//