Wadah Madrasah Pengalaman: Teknik mudah tukar warna objek_Adobe Photoshop


Thursday, November 17, 2011

Teknik mudah tukar warna objek_Adobe Photoshop

.

Assalamualaikum..


Huish....Lama kan Wan tak wat Tutorial mengenai Adobe Photoshop nie..Ingatkan semua Wan dah beritahu kat korang dan dah ajar..Rupanya ada gak yang Wan terlepas pandang..Teknik nie penting kalau kita nak edit gambar..Contohnya kalau kita nak wat header blog..Tema utama kita pink..Lepas tu kita cari lah kat Google gambar yang kita nak..Jumpa satu gambar cantek sangat tapi warna lak warna hijau..Kan dah tak sama dengan tema utama kita..So dengan cara nie atau teknik nie..Korang tak yah risau lagi..Sebab teknik yang Wan akan ajar nie adalah teknik nak ubah warna dari warna yang korang tak suka ke warna yang korang suka..Tapi perlu ingat taw..Warna hitam dan putih je yang tak boleh nak tukar warna..


So Jom Tutorial..


Mula mula korang bukalah objek yang korang nak tukar warna tu..Contoh yang Wan guna burung biru nie..


Bila dah open file tu..Korang klik lah kat image>adjustment>Hue/Saturation macam kat bawah nie..Kalau tak taw mana tempat tu..Korang tekan je CTRL+U serentak pada keyboard korang..



B
ila dah buat semua tu..Nanti akan kuar lah pop up box macam kat bawah nie..


Nampak tak???So yang Wan tandakan dalam kotak dan anak panah tu lah yang korang perlu adjust adjust supaya dapat warna yang korang nak..Tick pada preview supaya korang leh tengok perubahan pada objek korang..



Bila dah selesai dengan warna yang korang suka..Klik saja button ok tu..Dan save...


Selamat mencuba..


Papai


Lain lain yang menarik untuk dikongsi

.



5 comments:

rebellion said...

oh, thanks for teknik ni wan. Aku sebenarnye memang mencari cara tukar colour objek cam gini.

Wan_hazel said...

hehehe...ok peace...sama2..

ღ Nurrul said...

Thanks Wan , Nurrul guna tuto ini :)
kalau tukar untuk background mcm mane ek? sama ke kaedah nya ?

Wan_hazel said...

boleh rasanya...ehhehe

Irah said...

tq abg wan..berguna sgt..pasni nk try..