Wadah Madrasah Pengalaman: Ramai yang salah guna kalimah Masya Allah (ALLAH YANG MAHA AGUNG)


Wednesday, December 14, 2011

Ramai yang salah guna kalimah Masya Allah (ALLAH YANG MAHA AGUNG)

.


Assalamualaikum...


Hampir kehujung tahun sudah perjalanan kita pada tahun 2011 ini..Adakah kalian masih ditakuk yang lama atau sudah semakin dewasa , matang dan punya banyak pengalaman.Selalunya Wan akan update entri kosng dan kekadang lak tutorial untuk kalian...Tapi kali nie apa kata kita berbincang tentang permasalahan seharaian kalian malah sesekali Wan sendiri pun melakukan khilaf yang sama , dek suapan dari dari mulut mulut yang kita sangka lebih tua dan tahu tentang semua..namun mereka hanya bicara tanpa berfikir.


Penggunaan Masya Allah.


Namun pernahkan anda terfikir samada anda menggunakan lafaz kalimah ”MasyaAllah” ini bersesuaian pada tempatnya?

Contohnya, mungkin anda menyebut kalimah ini ketika berhadapan dengan situasi yang tidak baik atau tidak elok, seperti ketika terlihat gambar-gambar yang kurang baik, melihat perkara-perkara yang kurang elok dan sebagainya atau apabila anak-anak kita buat perangai nakal, tidak dengar kata dan sebagainya.

Sebenarnya maksud kalimah “MasyaAllah” ialah ALLAH YANG MAHA AGUNG atau ALLAH THE ALMIGHTY.

Mengikut buku “What Do Say” oleh Kathyn Abdullah, kalimah “Masya-Allah” sesuai digunakan apabila melihat sesuatu yang menarik seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya lagi. Pendek kata apa saja perkara baik eloklah kalimah puji-pujian ini digunakan.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dengan situasi yang tidak baik atau kurang baik seperti yang dinyatakan di atas adalah salah dan tidak sesuai.

Sebaliknya lafaz yang sesuai pada ketika itu ialah “Astagfirrullahhalazim” (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun “Innalillah” (Kepada Allah kita kembali).


Pengunaan "Masya-Allah" dalam percakapan seharian.
Sebarkan kepada kawan/sahabat. kadang2 kita terpengaruh dengan movie, terutama cerita p ramlee yang banyak menggunakan "Masya-Allah dalam situasi yang silap. bayangkan jika anda forward kan kepada sahabat2 lain, pahala akan terus berganda macam juga buat selling-networking.

Tegur Wan jika salah..Wan sekadar berkongsi resah dihati.


Lain lain yang menarik


.
.



17 comments:

Nurul ain said...

thanks for sharing :)

fathiyyahISMAIL said...

betul laa. slalu jugak guna perkataan MasyaAllah time terkejut dgn benda yang tak elok T_T

astaghfirullahalazim ~

javanese DOVE said...

betul-betul.
kadang-kadang kalau terbaca status dkt fb,ada yg mcm keliru dgn kalimah masyaALLAH dan subhanallah..

great info:)

hafrizzul hafiz said...

hu3. nasihat yang bagus.
tapi ade segilintir org ketika berlaku yang tidak baik atau terkejut atau apapun dia mengucap kalimah allah. contohnya - Allah kenapa jadi mcm tu?!!
sepatutnya kalimah allah tidak boleh dicakap dengan keadaan yang tidak sesuai bukan....

dila.azie said...

salam , hmm , dila setuju dgn pandangan wan , bagi dila situasi yg buruk sepatutnye sebut nauzubillah dan seperti ape yg wan tulis dlm entry . tapi kdg2 ade sebahagian yg gune dgn care yg salah , mungkin mereka taktahu maksud yg sebenar . kite kena fikir dari sudut yg positif , insya Allah dgn perkongsian wan nih , mungkin ade yg mmbace dan tahu kesilapan dorang , tengs for sharing :)



*dila tag wan , join satu contest ! :)

mMoOnN aAlLeEaA said...

terima kasih sudi berkongsi wan.apa kabar kitak tek?

dyabunga said...

thanks wan..kdg2 dya pun tersalah guna..

Mish Apple said...

ish3 . #sedar

MaYa MustWany said...

nice sharing wan

Nurul CLumsy Gurl said...

ty... he2... ouye, ape ne font masyaallah 2?

cnen said...

hmm. betol. tapi sebab ramai yg dah terbiase, so. gituu je la. nice info!

Ira Nur said...

a'ahla kan..
tQ bg info nie :)

Wan_hazel said...

tlisan tu nama mistral

MeeRole said...

aku pn pnah gune jgak kalo xslap..skang bru tau..tq 4 sharing..

Anonymous said...

Good job ;) Keep it up Wan ;) May ALLAH bless~

Cik mama said...

salam cik mama mintak kongsi yerr..
(^_^)

Wan_hazel said...

boleh je cik mama