Wadah Madrasah Pengalaman: MEMBEBEL - Jeles Letew Takde DSLR


Sunday, January 15, 2012

MEMBEBEL - Jeles Letew Takde DSLR

.
100% disalin dari : Ejad Fotopoyo


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Korang semua penah nmpk gambar ni kan? Aku penah post gambar ni kat entri ni last month:
Truth Hurts.

Smlm aku tersinggah kat entri yg lebih kurang sama kat blog Obe, dia post gambar ni jugak last February dan skrg ni dah cecah 231 comments (bapak banyak siyal). Link - Serius Fakta - Fakta yg amat sesuai

Since aku tgh bosan, aku pun go thru la entri tu dan baca beberapa comments kat situ.
Dan aku ternampak la beberapa komen dari beberapa insan yg ckp pakai otak yg terletak di kepala lutut seperti berikut:








Masing-masing bajet bagus, komen tak pakai otak. Cakap main ikut sedap mulut + taip ikut sedap jari jek.

Isu ni aku dah bangkitkan dlm artikel MEMBEBEL - Kita Dulu Pun Macam Tu Jugak
So aku ingat nak highlight kan balik point-point yg aku dah ketengahkan dlm artikel aku tu:


1. Photoshoot dgn DSLR mahal-mahal pun edit pakai Photoshop, apecer?

Wey, kau tau tak dlm DSLR dan High End Compact Camera ada format RAW selain JPEG? RAW nak di convert jadik JPEG tu wajib di edit la. Kau ingat golongan professional tak edit langsung ke?

So kau rasa kau boleh dpt gambar yg mantap without editing? Take my camera, pergi handle 1 wedding/engagement job dan hasilkan album TANPA edit gambar-gambar tu. Ada bran?

Pastu sukati diorang ah, gambar diorang. Bukan diorang curik gambar kau utk di-edit pun.
Plus apa guna ada software editing kalau tak pakai?


2. Pakai AUTO mode je, watpe?

Again, sukati la, dah kamera diorang ada mode AUTO, pakai je la.Plus kalau dah diorang baru jek beli kamera tu, belum reti nak pakai Manual mode, biaq p la diorang nak pakai landcape mode ke, gambar org lari ke apa ke.
Korang sakit jari ke tiap kali diorang pakai mode AUTO?


3. Nak beza photographer dgn noob senang je - noob pakai kitlens

So you are judging them based on gears and equipments? Oh anda sungguh meleis. Kang kalau diorg bwk keluar lens 70-200 F2.8 kau nak cakap apa plak?


4. Tanya apa itu aperture shutter semua tak tau. Reti show off je. Pfffttt.

Kau ingat semua org yg beli DSLR tu wajib belajar habis segala isi kandungan isi perut jantung otak kamera diorang tu? Maybe diorang beli just nak capture better photos, utk family, travel, just for fun etc etc.

Bole tak nnt sumtimes kalau kita jumpa, aku nak tanya habis psl specification laptop atau phone kau - memory berapa, processor berapa GHz, capacity phonebook berapa besar etc etc?
Dan kalau kau tak pandai jwb, aku nak cakap kau noob + show off. Boleh?

Kalau diorang mmg nak belajar tu bagus la, tapi kalau tanak pun lantak diorang la. Bukan menyusahkan kau pun.

Eh lg satu, nnt jumpa kau, aku sendiri nak tanya kau apa itu ISO, aperture dan shutter speed. Agak-agak boleh jwb? Kalau tak tau, then just STFU & GTH, oke?


5. Suka sangat show off tayang camera tu sana sini

Mana kau tau diorang showing off? Ada cop mohor "Show off" tertampal kat dahi diorang ke? If yes, then aku pun nk ckp ada cop mohor "Jeles letew takde DSLR" kat dahi korang.

Again, kamera diorang, bukan kamera kau. Sukati diorang la. Beli kamera mahal-mahal pastu nnt simpan kat rumah je, watpe? Nanti kena bahan jugak. Oh so meleis. Kau mesti butthurt sbb tak mampu beli DSLR kan?


6. Budak sekolah pakai Mark IV

Mungkin dia tu dari Kelab/Persatuan Fotografi sekolah, so mungkin DSLR tu sekolah punya, atau parents dia punya. The point is - bukan kau, diulangi BUKAN KAU yg belikan. Bukan pakai duit kau pun. Bukan pinjam dari kau pun. Gasak la dia nak pakai DSLR model apa pun.

Pakai entry level DSLR kena label sbg noob.. pakai pro DSLR kena label sbg show off. You guys are really butthurt sbb takde DSLR aren't ya?

Overall, aku tak paham kenapa dgn sikap ke-menyampah-an yg melanda pd mereka yg bwk DSLR sana sini ni pastu pakai AUTO mode ni. Setiap org belajar dari bwh. Kalau diorg simpan je kamera tu kat rumah, camne diorang nak belajar?

Korang sendiri pun, beli iPAD/Blackberry/iPhone mahal-mahal, takkan nk simpan dlm rumah je kan?

Lenkali ckp tu biar bijak sikit. Ni cakap main ikut sedap oren je.

Last but not least - korang yg komen kat atas tu, jeles lettewww takde DSLR.

100% disalin dari : Ejad Fotopoyo



Papai
Lain lain yang korang mesti tahu



.



31 comments:

Yuyu AtiQa said...

ooooooooooo yeahhhh !
mek setuju gilak ngan kitak tok, wan!

sengal gila kot diorang komen camtu..
at least fikir perasaan orang..
kan????

100 % agree ngan wan !!!
yeahhhhhh!

RayQuaz said...

bestnye baca entry nih
haha. kalo diorg tuh baca mesti tersentap gile nih. kate kat orang no1. x igt dah mulut tuh. nnti xpsal2 msok neraka sbb kutuk org camtuh

eyza ♥ said...

setuju ! .. terpulanglahh kepada individu kan nak buad ape dengan dslr dorg .. tapi lumrah orang melayu memang ade je yang tak kena dengan orang lain , phd terlalu tinggi .. biar lahh nak buad ape pon asalkan tak mntak duit dorg n tak menyusahkan dorg .. kan ? :)

Izz Faizah said...

sgt2 stuju dgn entry ni..come on la..ingt org yang dah pro tu lahir2 trus jadik pro ke? dorang pun penah nak blaja gak stu ketika dhulu..:)

Lady Diana @ Lat'z said...

emmm...Lat'z teringin sangat ada kemera DSLR nih...tunggu bajet ada...pastu Lat'z show bakat yg ada...mana tau dapat jadi photograher yg berjaya..hahaha...semua org kena blajar dari bawah...tak semua orang dapat sesuatu brg tu pandei guna..masa Lat'z beli hp sony ericson dulu pun belum juga tahu macam mana nak guna...

Misya_mimie said...

hahaha.. bgus laahh wan ni .. ada je jwpn setiap komen .. gud2 !

mira maisara said...

sudah la..biar org nak kata..janji bahagia suda :D

teringin jugak nak de camera nikon..untunglaa..

Putryy Nasuha said...

Like seriously abg wan! Sokong entry nih sangat sangat, pfft dorang takde life, jelessss lettew :P

Anonymous said...

alie saje : ni kali ke3 comment kat blog..akupon mmg ta phm,apela masalh diorg ngan org yg ade dlsr ni kan.. tapi rasenye akupon phm prasaan diorg,,nak beli tak mampu..nak pinjam segan,nak puji takut org yg ade dslr tu bangge,so ape yg bleh bwat lagi..kutuk n ngumpat je la.. hahaa~jum kite tros berkarya n jgn pedulikan org yang cmani diorang ni... :D

Nana L.Joe said...

perghhh . sokong entry ni ._." pehal dorang tuh -_-

Nisrin Sofea said...

10000000 % setuju ! ^^

Zylee Rahman said...

Its true! Setuju semua ni. Selalu kalau keluar KL mesti ada je yang cakap "Nak show off ler tu.". Tak faham lah kenapa nak menDENGKI sangat.

Picoz Shupalula. said...

Isu dslr nih dah jadik isu gempak. Haha. Picoz tak berkesempatan beli lagi. Kalau beli pun bukan sebab fesyen atau mengikut orang, beli atas sebab minat & keperluan. Buat masa sekarang tk perlukan camera canggih (camera handphone dah). Mweheheh =p

nadiahhaidan said...

terbaek laa abg wan.haha.nadiah punn nk bli dslr gakk.tpi,bile org asyik ktuk,cm x jdik pulakk.so,nnti smbong blajar,bru nk bli.hehe.

zehan said...

agreed for u wan hazel...
konpem depa hangat satu badan baca post nih! hahaha...
normal la tu semua org mula dr bawah...

lumi shara jagat said...

saya sokong.. sume org mule dari bwah.. xde org mule dari atass..

and again "buthurt" haha.. mane dapat ayat ni.. hihi

!~ Dolly Auliya ~! said...

yeahhh. sokong. ikut suka tekak je nk kutuk-2 org. dah byk masa terlueng la tu nk jd busybody. adoii. manusia-2, ape pon tak boleh. fhewww~

Sya Whitelotus said...

apa yg wan ckp mmg betul . tah ape2 tah mereka tueh tau mngata org jerr

Miss Nadya said...

hehe..nad ada dslr nk bwk kemana2 segan sebab tkut org mengata..:(

CCICute Design said...

yap btol tu sokong sangat.. penah attend amik gmbr kenduri kawen pentnye masyallah.. :) walaupon ku kamera dslr yg biasa.. :P

Puteri Sabrina said...

yesss. betol tu. sukahatilah bukan gambar diorang. >.<

Ckin Kembaq said...

betul tu..mana boleh tuduh gitu ja orang yang ada dslr nak menunjuk2..haih pelik2..

tia said...

chill okay? mulut orang kita tak boleh nak tutup. tangan orang yg type kita tak bole nak halang. hihi!

nuyui a.k.a miss YUI said...

ptotla rasa cam pernh bc..ada2 jela depa ni..

SitiZulaikha :) said...

LOL. depa la noob yg sebenar. huahuahua..

Suara Hati said...

relak2, jgn mara2.....

Ejad Fotopoyo said...

byk giler komen! artikel asal aku pun tak dpt byk komen camni. ekekeke

Alia Syaza :) said...

yuhuuuu! setuju dgn abg wan. dslr mmg best. tapi saya tak adaa. wuu, ahha. mmg saya jeles leteww takde dslr but xkesah ponnnn , brsyukur dgn apa yg ada jea. idok gituu? :D

aNereO UsitHe said...

agreeddd..!!! ye la...even da capture...kne la edit siket2 kan ...supaya nampak lebih seni... :) even naj tak de dslr.... klau ad pun..of coz 24 hour dgn dslr sebab naj mmg suke giler2 dgn mende yang cantik...suke nak snap2...alaa....fist2 ad ps dlu pun naj mne reti guna...skrg da ok..dslr nnt of coz xtau jg...practice make perfect :) rite..

aNereO UsitHe said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Hafiz said...

Cubaan satu dua ~
cubaan satu dua ~
hai.