Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial pasang Top tukang komen/top commenter


Sunday, May 13, 2012

Tutorial pasang Top tukang komen/top commenter

.




Assalamualaikum..


Kali nie Wan nak ajar korang camne nak wat ruang untuk hargai tukang komen kat blog kita.top commenter.Wan dah pasang dah kat sebelah kiri side Wan nie...Kalau korang nak..


Jom Tutorial..


Add gadget > HTML




<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' +

feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://LINK BLOG KORANG
 &ExcludedNick1=USER NAME BLOG KORANG
 &ExcludedNick2=ANON
 &ShowHowMany=5
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">

</span></div></center>





Bahagian yang berwarna tu korang ubah taw..

 YourBlogUrl=http://LINK BLOG KORANG ..NIe korang letak link blog korang
 &ExcludedNick1=USER NAME BLOG KORANG .. Nie nama yang kroang guna dalam profile blog
 &ExcludedNick2=ANON Nama yang kedua yang korang tak nak masukkan dalam list
 &ShowHowMany=...Bilangan list nama yang keluar



Atau korang boleh masukan widget terus dengan cara nie..Korang leh guna nie k..






Isi kan apa yang patut ..Kalau dah korang klik customize dan add to blog k..nanti korang akan masuk ke page blog korang k..


Selamat mencuba.





.





7 comments:

Cik Icha Mnz said...

tenx tutorial wan nie.. nk try la...

Wan_hazel said...

welkam..

.:|kamaryeah|:. said...

thanks for the code~
sy guna pakai yee....

Chenal said...

UDAH ADO TOP PENGOMEN!
munc am tuk rajin la aku nak komen dalam tuk pas tuk! hahah

Anonymous said...

Salam Wan Hazel..
Saya Faiz dan saya baru terjumpa blog wan..dan sgat berminat dgn gaya dan persembahan pada blog nie..Syabas dan tahniah diucapkan...
Saya berminat nak buat blog tapi x tahu nak bermula dari mana..sbb byk sgat tutorial untuk blog dari blog nie juga...Mohon pencerahan dari wan saya kena ikut step yang mana satu dahulu....Maaf sekiranya menyusahkan...

Wan_hazel said...

salam saudara/saudari anon..

terima kasih sebab sudi singgah dan bertemu di blog saya..mula mula awak kene buat blog..dan lepas tu mulakan dengan buat satu entri..dan berkunjunglah dimana mana blog rakan2 yg lain..boleh lihat di shoutbox..ramai kawan dalam tu..

lepas tu mulakan dengan design blog yg simple2..kalau nak tempah dengan org untuk designkan pun boleh..Wan ambik tempahan..boleh PM wan di FB k.. wan hazel

nabilah rodzi said...

salam wan hazel. saya bella. saya tgk blog wan ni menarik and cantik. saya ada blog tapi tak design pape pun. saya tgk kat cmmnt ni wan kate blh tempah dgn org untk design blog and wan pun ambil tempahankan? design untk blog tu keseluruhan ke wan akan buat? saya ada inbox kat fb wan. harap blh respon. tq :) nice blog