Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial nak letak Top ten entri blog korang (New sudah diperbaharui)


Tuesday, August 10, 2010

Tutorial nak letak Top ten entri blog korang (New sudah diperbaharui)

.








Salam korang


Korang tengok tak gambar kat atas tu..Korang nak tak wat ..Law nak jum lah..Top ten untuk entri korang...Maksud nye Entri yang paling banyak orang tengok kat blog korang..So korang bleh lah taw Entri ape yang orang slalu bace kan..hehehe.


So jum buat


Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Add A Gadget
klik HTML/Javascript. and korang copy paste kod kat bawah nie k.

(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template


(CTRL+C serentak untuk copy)


Korang copy je kod kat bawah nie dan letak kat mane mane bahagian yang korang nak..




---------------------------


<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol style="text-transform: capitalize;">');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&
_callback=pipeCallback&_id=1a1c6e4e6d4f148e3650fda46910e15f&url
=http%3A%2F%2Fyourblogname.blogspot.com&num=10" type="text/javascript"></script>
<noscript><a href="http://wanhazel.blogspot.com/2010/08/tutorial-nak-letak-top-ten-entri-blog.html" target="_blank">Get This Widget</a></noscript>


--------------------------------


Korang tuka lah link yourblogname tu dengan Link korang k tanpa korang letak Http:// k..n law nak tambah lagi entri dalam tu korang bleh ubah nombor 10 yang warne unggu biru tu ke jumlah len..11 ke 12 ke..mane mane lah jadi lah top eleven lak..hehehe


Korang ganti kod yang berwarna oren tu kalau korang nak wat camnie contoh kat bawah

  • 1a1c6e4e6d4f148e3650fda46910e15f will display it with no count.
  • a7d3195528df5e96181a3d2712266226 will display with a count (23)
  • 1cf38ae68efbe859c4ba1ee239cec099 will display like this (23 comments)



Kod yang lama

___________________


<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol style="text-transform: capitalize;">');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=1db0519c1a1484330328c8c455a513c7&url=http%3A%2F%2Fwanhazel.blogspot.com&num=10" type="text/javascript"></script>

---------------------


Korang tuka lah linkwanhazel tu dengan Link korang k tanpa korang letak Http:// k..n law nak tambah lagi entri dalam tu korang bleh ubah nombor 10 yang warne unggu biru tu ke jumlah len..11 ke 12 ke..mane mane lah jadi lah top eleven lak..hehehe









Selamat mencube...Hope kali nie tutorial nie menjadi kat blog korang,,,


Senang je...


.



26 comments:

Hamzah Ian said...

pergh!!! tenkiu weh!!!!!

MOHD KHAIRUDDIN, THIS IS YOUR MUM

Hamzah Ian said...

weh.. pesal tak jadi ha???

Wan_hazel said...

eh tak jadi???nape lak tak jadi???

Kak Norli said...

Salam Hazel...mana shout box nya??? akak klik2 digi blueberry satu...ensat nk tgk ..leh buat x...x leh kalu..Wan buat kt akak ya...he..he..

'Note' Circle of Life said...

wah2..kejut benda???dah nak subuh baru nak kejut..cis..
Tq kerana masuk blog saya.
nice blog.. :)

syahira ariff said...

nice one!
nk cuba buat
tq wan!

elza said...

xsama mcm wan buat la...
dah try byk kali edit, tp gagal la

Wan_hazel said...

eh camne lak jadi nye???nape tak leh

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

awk...kite nyer kuar no..?cmno..?huhu..xder kuar cm entri tuh..??tgk kt blog kite..kat die bar..kite tulis kuis-kuis awak!

elza said...

wan...
kita dah ikut coding baru awak... still xjd...

yg kuat HTTP:// tu memg auto la.. kita just ubah nama blog kita ajer...

sedihnya

elza said...

awak... kita dah berjaya buat...
tp yg berjaya buat hanya yg ada dispalay with count sahaja ( yang lain x berjaya)

Wan_hazel said...

wan minta maaf taw...mungkin cod tu tak sesuai ngn template korang..huhuhu..maaf...wan cari cod len k

Tomato Gurl's Life said...

nice entri..nak try jgk la..

Wan_hazel said...

law tak bleh nanti cik tom gune tutorial populor post k..

EIFA said...

eifa pon dh try, tp same cam elza..

tp xpe, eifa tukar gune popular post plak..jadi (^_^)

Wan_hazel said...

EIFA

hehehe...semua cube cube je,..huhuhu..tengs koz sudi gune tutorial wan

Fairuz Fazilah said...

xjadik lah wan. dah try,

Wan_hazel said...

fafa


xjadik???nape??/

Dya said...

xpat la..cmney ow??

Wan_hazel said...

Dya

tak dapat???nape?/jd camne??

sofieya said...

wan,,nape kuar url blog kte kt dpn tue??

Wan_hazel said...

sofieya

dia tak de no ke??kuar URL blog??betul tak koding sofieya ??

Sarah Mohamad said...

alah wan.. acaner? takjadi pualk ;(

Wan_hazel said...

yg nie blogspot dah tak leh guna lagi..wan pun dah tak pakai..n tak taw lak nape dia org tak suh pakai nie lagi

Inz Indah said...

sedih gila wan bila xmenjadik.. :(

Wan_hazel said...

skang yg nie tak leh guna dah..try una nie.http://wanhazel.blogspot.com/2012/04/tutorial-top-ten-entripopular-postadd.html