Wadah Madrasah Pengalaman: tutorial nak tukar warna highlight text di entri


Thursday, August 12, 2010

tutorial nak tukar warna highlight text di entri

.









Sebelum


Selepas


Menarik tak???law menarik jum wat..

Ok..

Jum tutorial


Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Edit HTML.


korang cari kod Ctrl+F serentak

]]></b:skin>


and korang copy paste kod kat bawah k.letak betul betul kat atas kod ]]></b:skin>


(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template

korang cari kod Ctrl+F serentak

</style>

korang copy paste kod kat bawah betul betul kat atas kod </style> tu.
(CTRL+C serentak untuk copy)



kod
------------------

::-moz-selection{
background:#F665AB;
color: #FFFFFF;


---------------------


korang bleh ubah warna kod #F665AB
dengan kod warna yang lain itu untuk warna highlight text

#FFFFFF tu plak,,warna tulisan yang di highlight..


klik untuk Kod Warna HTML - XHTML - XML - CSS







selamat mencuba








.



29 comments:

HEROICzero said...

haihh macam menarik, tapi x berani la bro nak buat. kite neh bukan nye terer sgt coding2 neh, kang lari plak setting blog. keh3x

*Happy Ramadhan~!

bieha-chan :) said...

hye encik wan hazel eyes :)
saye nak try tutor nie la :P

Wan_hazel said...

bieha-chan :)

hehehhe,,ok watlah ekot warna kesukaan,.,hehe

Wan_hazel said...

HEROICzero

bro..simple je tu..tak penatkan otak pun..hehehe

syahira ariff said...

nak try tukar warna pink la highlight code sy!
thanx for sharing wan
=]

kiwi said...

wan....slmt berpose....hehe..lme x jln2 sini..bru pas wat asgmnt

NazifaZali said...

wan,da try tp xjd..
silap i kot..
i will try it again..
eheee..
nice entry...
=)

suzie rahman said...

wan nk tnya, law buat t sume entry der highlight ke

AdahRia said...

dah cuba...thanz wan...
cantik lah tpi kan nape tak leh buka link kod wrna html-xhtml-xml-css tu....
:)

qistynacorner said...

wan, akk xleh BW arini, huhu... ade problem ngan cetbox akk, xleh nk view, yg kengkawan nye pown ade sesetgh akk xleh view, wan nyer pown akk xleh view, ce tgk blog akk, nk kena tuko cetbox ker???? :(

RedBoy said...

wahh.. nice la wan.. RB dh buat.. highlight warna merah.. cantik sgt.. thankx ye sharing..

Wan_hazel said...

syahira ariff

try lah...hehehe

Wan_hazel said...

kiwi

selmat bpuasa gak...

Wan_hazel said...

NazifaZali

mjadi law betul kod tu...member semua bleh...try lagu k

Wan_hazel said...

suzie rahman

a ah..law org highlight kn so ade lah highlight kan entri yg berkenaan

Wan_hazel said...

AdahRia

skang dah boleh klik dah kod warna tu...sory ade masalh skit,,huhu

Wan_hazel said...

akak..tu hanya seentara je k..jgn risau nanti ok lah tu...tak yah tuka cbox tu k...

Wan_hazel said...

redboy...welkam..peace

AdahRia said...

thanz wan.....

Wan_hazel said...

AdahRia

welkam....peace

pinky said...

tenkiu. berjaya akhirnya :)

Wan_hazel said...

pinky

welkam..ehhehe

atira syuhadah said...

knp kite pnye x bley pon...
dh try bnyak kli la

Wan_hazel said...

atira syuhadah

erk..pelik..nape lak tak jadi??e

atira syuhadah said...

ntah la...mngkin dh bnyak sngt gadget kot..

Aliff Haikal said...

kenapa tak jadi kalau bukak pakai google chrome ?

help !

http://ekaldude.blogspot.com

Wan_hazel said...

Aliff Haikal

erk tak leh ke??mozilla boleh je

SHAHIRAH ADIZAN said...

tak boleh pun . takde berubahan pun .

Wan_hazel said...

SHAHIRAH ADIZAN

erk pelik..nape tak de perubahan//wat betul2 taw//