Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial nak wat scroll Box


Wednesday, September 1, 2010

Tutorial nak wat scroll Box





.




Salam Korang


Hari nie wan nak ajar care wat scroll Box








Camne nak wat scroll Box




So Jom Tutorial


Care nye mudah je....Korang copy je kod kat bawah nie and korang letak lah kat mane mane bahagian dalam blog korang...


------------

<div style="border: 1px solid rgb(153, 255, 255); overflow: auto; width: 210px; height: 160px; text-align:; "> LETAK AYAT OR KOD GAMBAR DALAM NIE </div>

------------

CTRL+C serentak untuk copy



rgb(153, 255, 255) nie adalah kod warna untuk garisan Box korang..korang ambek kod warna nie dari posting entri korang k..jap g wan ajar care nye..tengok kat bahagian bawah nanti.


width: 210px; height: 160px; nie adalah tinggi and lebar box korang..so korang leh adjust ekot kesesuaian..


____________________________
Cara ambek kod Warna dari posting Entri
____________________________




Cam biase je..korang nak Wat entri..korang tulis ayat or taip satu huruf lepas tu pilih warna yang korang nak k...




Lepas tu korang klik Edit HTML and korang ambek kod kaler korang..contoh Cam dalam gambar kat ats tu...So tu lah kod warna korang..




Tu je...



Selamat mencuba bagi yang bertanye kat Wan pasal scroll Box nie





.





37 comments:

iniAKU said...

wan, asal bile copy code tu die punye scroll jadi ada kat bawah eh?
bukan jadi mcm yg awk buat kat belah kanan.adoii

Wan_hazel said...

iniAKU

sebab ..may be gambar kat dalam box tu lebih pjg dari box tu...so akan ade lah scroll kat bawah..law wat lebar scroll pjg g so akan hilanlah scroll kat bawah tu.,

nie link utk ubah size gambar k

http://wanhazel.blogspot.com/2010/08/tutorial-ubah-size-gambar-tanpa-perlu.html

Bit Zamri said...

Wan, tq tutorial ini bit dah buat..hihi~ berkesan! yeah..
dekat blog ada scroll box untuk link exchange dah.. hihi~

asz.wani said...

wan..leh ke klu wat scroll box tuk bloglist???

Wan_hazel said...

asz.wani

boleh..boleh je..

faraleya said...

wan , leya dah buad . letak photos .
berguna sgt lah .
tengs for tuto yeaa ;)

Wan_hazel said...

faraleya

welkam...hehehe

EiF@ said...

dah lame x try tutorial wan.. eifa try wat scroll box plak (^_^) memg jadi, cume nk kene edit banner kwn2 sbb dh ter ubah dulu..huhu

thanx wan ;)

Wan_hazel said...

EiF@

hehehe...kene edit banner kwn2 lagi kn...welkam EiF@

♥sYiLaSyiRa♥ said...

wan...sy still xfaham ler...erghhhhh
nak buh kat mana tu?mcm serba xkena jek sy buat...

Wan_hazel said...

♥sYiLaSyiRa♥

bubuh kat mana2 yg akak nak...law nak letak kat side..letak kot tu kat side..tu je...

♥sYiLaSyiRa♥ said...

Wan, apa maksud letak ayat atau kod dalam ni...akak nak buat utk bloglist kenkawan...tp mcm ner ek??sory...masih xfaham2 g ni

Wan_hazel said...

ok...akak...maksudnye..akak letak lah bloglist kengkawan akak dalam tu...

✦ The Girl ✦ said...

mcm mane dik . saye still xpaham a :)

Wan_hazel said...

✦ The Girl ✦

tak faham yang mane tu???

DiriKu said...

nak buat scroll box untuk contest..macam mana nak linkkan gambar yang ada dalam box tu? :(

Singgah blog saya ya untuk inform saya...terima kasih banyakbanyak :D

http://kisahtaksempurnadariku.blogspot.com

Wan_hazel said...

DiriKu

care nye ambek kod image.,.tgk link nie k..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/09/tutorial-nak-wat-scroll-box.html

DiriKu said...

tak jadi laa :(

DiriKu said...

ok..tapi kalau nak letak lebih dari satu...try and error tadi...tak jadi laa..coding dia tak betul ..

Wan_hazel said...

DiriKu

nape lak tak jadi???kene wat byk2 je kod gambar tu...tambah dan tambah je..nie utk kod gambar k

http://wanhazel.blogspot.com/2010/12/photobucket-lambatkan-loading-pagedan.html

qahfisya farsya said...

kalo kite nk letak pic kwn2 kn byk kn . so cum mane nk add kod pic n text ?

Wan_hazel said...

letak je dalam kod yang wan kasi tu...law nak letak bnyka2...letak kod yang wan kasi tu banyak2 gak...

♥♥LiTTLeGirLz♥♥ said...

salam, nak tanya, kalau letak kod, camne nak buat ayat kod tu yang keluar kat scroll tu ek??

*rujuk blog --> official icon

TQ

♥♥LiTTLeGirLz♥♥ said...

lagi satukan, macam mana nak buat layout bawah header ngan footer layout jadi centralize??

again...~ please help & tQ

Wan_hazel said...

♥♥LiTTLeGirLz♥♥

wan tak faham lak soalan tu.PM wan kat fb k..wan hazel

mr & mrs ash said...

wan,ape fungsi scroll box??
means apa yg kita ley wat ngn scroll box....

Wan_hazel said...

mr & mrs ash

leh kemaskan side blog kita..law nak letak gambar leh letak kat dlm tu..so tak byk guna ruang

mimi_atia said...

mekaceh wan (^_^) tQ sgt2 sbb ajar ...t i tnye lg k..hehe..

Wan_hazel said...

ok..welkam..boleh saje..ehhehe

Mowmoy said...

makseh Wanhazel . tok lah yang kmk carik lamak2 tok ~~

Wan_hazel said...

welkam tak..ehehhe

Rabiatul Nadhirah said...

wan . knpe xde pown code wrne ?
yg keluar ni je

="color: red;">

Wan_hazel said...

mungkin guna jenis postin baru tu..try guna je kdo tu k...ganti masuk k

nur_za said...

ikt tutorial ni
jadi jew..hehe

zana said...

wan zana nk minta izin leh x?zana nak copy tuto wan yg nk letak kat blog zana leh x?

Wan_hazel said...

ok zana..boleh je

zana said...

ok wan tq ye :)