Wadah Madrasah Pengalaman: Apa itu Alexa rank dan Tips untuk meningkatkan alexa rank


Monday, August 30, 2010

Apa itu Alexa rank dan Tips untuk meningkatkan alexa rank





.







Salam korang hari nie nak kongsi mengenai Alexa lak



Apa itu Alexa rank?

Alexa rank adalah sebuah alat yang dibuat oleh Alexa.com untuk menganalisa seberapa besar trafik atau page views dari sebuah website berdasarkan jumlah pengunjung yang memasang alexa toolbar pada browser mereka. Setelah itu, data-datanya akan dikumpulkan dan kemudian dirangking berdasarkan trafiknya. Semakin besar trafiknya semakin rendah rangkingnya.


Tengok rank Wan kat side kiri..


Tips untuk meningkatkan alexa rank


Pasang widget Alexa rank

Selain nak tunjuk rangking alexa blog korang. Cara ni pun dapat menyenangkan Alexa.com bagi mengumpulkan data trafik di blog korang.


Sering-seringlah membuka blog anda

Selain trafik, alexa rank juga dipengaruhi oleh jumlah page view pada blog korang. So , sering-seringlah korang buka blog korang. Cara nie bleh tambahkan jumlah page views blog korang.


Tingkatkan trafik blog

Seperti yang kita ketahui bahwa alexa rank ditentukan oleh jumlah trafik. Semakin tinggi trafik blog tentu semakin bagus pula rangking alexa-nya.



Dapatkan Alexa rank korang kat sini

Alexa




Selamat berblogwalking...







.



8 comments:

zaujahafis said...

masih samar lagi wan..

Hime said...

alexa?erm..after kita tahu ranking ni, apa kelebihannya?tak pnh amik tahu pun psl sume ni.hehe

Wan_hazel said...

zaujahafis

nanti taw lah...bagi yang suke bisnes tu bende nie penting..

Wan_hazel said...

Hime


kelebihan nye kite punye page mungkin ramai pengunjung or tak..nie penting bagi bisnes on9..

zaujahafis said...

eh..nak wat camna ..kurang minat..hehe

Wan_hazel said...

zaujahafis

hehehe...law tak minat tak pe..nanti nak gak tgk rank blog sendiri kan..ehhehe

Salina@IbuAqil said...

mekasih wan.. share pasal ni.. :)

Wan_hazel said...

Salina@IbuAqil

welkam kak..ehhehe..